Sürgün Saat Nereye Gönderildi ?

Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü şehirlerinden biri olan Kastamonu, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. 

Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü şehirlerinden biri olan Kastamonu, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor.

Saat Kulesi, Kastamonu'da bulunan pek çok tarihi yapı arasında sevilen noktalardan biri olarak ziyaretçilerden tam not almaya devam ediyor.

Dikkat çekici bir neoklasik tarza sahip olan Kastamonu saat kulesi, dönemin Valisi Abdurrahman Paşa tarafından 1885 yılında yaptırıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen bu yapı, şehrin göbeğinde bulunuyor. Kastamonu'ya gelen turistler kulenin yüksekliği sebebiyle şehri yukarıdan gözlemleme şansına sahip oluyor.

Hükümet Konağının arkasında, Sarayüstü Tepesi nde yer alan, Kastamonu Saat Kulesi'nin, şehrin en önemli simgelerinden olduğu ifade ediliyor. Herkesi kendine hayran bırakan ve 1892 yılında tamamlanan bu tarihi yapı, Osmanlı mimarisinin etkileyici bir örneğini sergiliyor.

Hem yerli halk hem de ziyaretçiler için şehrin tanınır bir işaret noktası olan ve şehrin sembolik bir simgesi haline gelen Saat Kulesi, Kastamonu'nun tarihini ve kültürünü yansıtan noktalar arasında biliniyor. Şehrin büyüleyici atmosferine tanıklık etmek isteyenler, Saat Kulesi'nin bulunduğu meydan, dinlenme alanları, çeşmeler ve kafelerle çevrili bölgeyi ziyaret ediyor. Ulaşımı kolay olay bu kule, yudumlanan bir bardak yorgunluk çayının tadıyla ve Kastamonu'nun eşsiz manzarasıyla bütünleşerek unutulmayacak anlar yaşatıyor.

Sürgün Saat Olarak Rivayet Ediliyor

Saat Kulesi'nde bulunan saat ile ilgili iki rivayet bulunuyor. Rivayetlerden ilki, Il. Abdülhamit zamanında saat İstanbul'da Sarayburnu'nda bulunurken yanlış gitmesi ve zamansız çalması sarayı kızdırıp, saray tarafından cezalandırılarak Kastamonu'ya sürgün ediliyor. Diğer Rivayete göre; dönemin padişahının hareminde bulunan gözde bir cariyesinin Sarayburnu'ndaki bu saatin vurma sesi nedeni ile karnındaki çocuğunu düşürmesi sonucu, padişah tarafından Saat Kulesi, Kastamonu'ya sürgün ediliyor.

Kuledeki Saat 24 Saat Çalışıyor

Kastamonu'nun sembol yapılarından olan saat kulesinde bulunan, diğer bir ifadeyle sürgün edilen saat 24 saat boyunca çalışıyor.

Şehrin tarihine yakından tanıklık etmek ve kulenin panoramik fotoğrafını çekmek isteyen ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören Saat Kulesi'nde, bugüne kadar görev yapan 20 bekçi bulunuyor.

Aksamadan çalıştırılan saat, kulede görev yapan bekçiler tarafından 12 saat arayla her gün kurularak bakımı yapılıyor.

Kare bir kaide üzerinde yükselen Kastamonu Saat Kulesi, 12 metre yüksekliğe sahip olup açık sarı ve açik yeşil renkte, kesme taştan inşa edilen Kastamonu Saat Kulesi'ne, yuvarlık kemerli bir kapı ile giriş sağlanabiliyor. İçten iki katlı olan kule, dört yöne de yuvarlak ve geniş pencereler ile açılıyor. Katlar arası ise, dışarıya taşkın silmelerle belirlenen, Kastamonu Saat Kulesi'nin ikinci katında yer alan saatin malzemeleri ve onun üzerinde ise çan bulunuyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme