Sukütu Sultan Veli Hazretleri Anıldı

Karamukmolla Köyü Tekke Mahallesi'nde, Sukütu Sultan Veli Hazretleri ve Hattat Muhiddin Tanır'ı Anma ve Anlama Programı gerçekleştirildi.

Karamukmolla Köyü Sükutu Sultan Veli Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Karamukmolla Köyü Muhtarlığı ile sakinleri tarafından organize edilen Sukütu Sultan Veli Hazretleri ve Hattat Muhiddin Tanır'ı Anma ve Anlama Programı Karamukmolla Köyü Tekke Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Programa Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Evirgentürk, İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, İhsangazi İlçe Müftüsü Namık Karaahmetoğlu, İhsangazi MHP İlçe Başkanı Yılmaz Köklüoğlu, İl Genel Meclis AK Parti Grup Başkanı Bayram Pehlivan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mehmet Ataş, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Şenol Kızılabdullah, TÜREB Başkanı Fikri Yazan, Kastamonu Kalkındırma Derneği Başkanı Tugay Civelekoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Cami içerisinde dualarla başlayan program saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Akabinde Karamukmolla Köyü Sükutu Sultan Veli Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Gökçe; dernek aracılığıyla çocuklara burs vererek okutma ve tanıtım programları ile ilgili koydukları hedefleri anlatan bir konuşma yaptı.

‘Tanıtım Yapmamamıza Bu Zaatların İhtiyacı Yok Ancak Bizlerin İhtiyacı Var'

Karamukmolla Köyü Sükutu Sultan Veli Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Dernek Başkanı İlhan Bozahmetoğlu ise; “Bu gün burada Sukütu Sultan Veli Hazretleri ve Hattat Muhiddin Tanır'ı anma ve anlama programını yapmak maksadıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Derneğimizin kuruluşunda ve bu güne kadar süreçte emek veren, çaba gösteren tüm üyelerimizden Allah razı olsun. Ayrıca Türbemizin yolu ve çevre düzenlemesi ile ilgili Valimiz, İl Genel Genel Meclis Başkanımız ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz başta olmak üzere tüm emeği geçen herkese ayrı ayarı teşekkür ederim. Bu gün burada bir tanıtım gerçekleştiriyoruz. Ancak şunu iyi bilmemiz gerekiyor; bizim tanıtım yapmamamıza bu zaatların ihtiyacı yok ancak bizlerin ihtiyacı var. Şöyle ki Kastamonu eski Belediye Başkanımız Süleyman Yücel beyin yaşadığı ve bizlere aktardığı belediye başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği bir Almanya gezisinde gördüğü her evin önünde üstündeki heykellerle ile ilgili onları gezdiren rehbere bu heykellerin neden bu kadar çok olduğu ile ilgili bu heykellerin Almanya ne kadar başka güçler tarafından ne kadar işgale uğrarsa uğrasın bu heykellerin varlığı bu toprakların Alman vatanı olduğunun ispatı olacaktır. Cevabını aldığı ve bu cevabın değerlerimizi korumanın ne kadar büyük bir önem arz ettiğini bizlere göstermiştir. Niye Sukutu Sultan Veli derseniz bu gerek bu zaatımızla ilgili ve gerekse Hattat Muhiddin Tanır hakkında detaylı bilgiyi değerli hocamız Mustafa Gezici bey vereceklerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak bu konu ile ilgili bir konuya değinmek istiyorum. Yine Kastamonu eski Belediye Başkanımız Süleyman Yücel beyden aldığım bir bilgiye göre Ahmet Siyahi Hazretlerin oğlu ve talebesi Ahmet Hicabi Hazretleri tarafından yaptığı manevi ziyaretlerinde Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Benli Sultan, Sahadeenin Haraci Türbesi, Şaban Dede Türbesi ve Küre Eflani Demirciler Köyü Demirciler Türbesi ile birlikte Sukutu Sultan Veli türbesini de ziyaret ettiği bilgisi bu etkinliğin ve bu zaatımızın tanıtımı ve türbesine yapacağımız hizmetlerin önemini ortaya koymak için yeterli olsa gerektir. Yine Topal Hafız lakabıyla bilinen Mustafa Karabeyoğlu Hoca Efendi İhsangazi ilçemizdeki eğitimin verdiği iki yıllık arada Karamukmolla köyümüzü ve zaatımızın manevi ikliminde iki yıl eğitim vermiştir. Bu tercihte bulunması da bir işaret olsa gerektir. Sukut-u Sultan Veli türbemizin Evliyalar haftası programı ziyaret güzergahına dahil edilmesi noktasında gerek Valimiz Meftun Dallı beyden ve gerekse TÜREB ve Şey Şaban-ı Veli Vakfı yöneticilerinden olumlu cevap almış olduğumuz ifade etmek isterim. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu etkinliğimizin geleneksel hale gelmesi için köyümüz sakinlerince gerçekleştirilecek divan mevlitleri ile birlikte gerçekleşmesini arzuladığımı ifade etmek istiyorum. İnşallah gelecekte gece gündüz çalışarak, azimle, Allah'ın izniyle birlikte daha güzel etkinlik ve faaliyetleri gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sükûti Sultan-I Veli Hazretleri

Araştırmacı Yazar Mustafa Gezici, Sükûti Sultan-ı Veli Hazretleri hakkında bilgi vererek; “Merkez Karamukmolla köyünün Tekke Mahallesi'ndedir. Suküti Sultan, 1975 yılında yenilenen iki bölümlü kargır küçük binanın kıble tarafında metfundur. 3.85 Metre boyundaki mezarın etrafı beton bir duvarla çevrilmiş olup üzeri açıktır. Şahidelerde veya çevrede herhangi bir yazı veya belge mevcut değildir. Bazı belgelerde ‘Söylemez Sultan' adıyla da anılan Suküti Sultan'ın burada bulunan tekkenin şeyhi ve aynı mahalledeki ahşap camiinin de banisi olduğu bilinmektedir. II. Bayezid Dönemi Vakıf Tahrir Defterindeki, ‘Karyeri Eribeli, Süleyman Fakih oğulları İdris ve Resul tasarruf ederlermiş. Resul Fakih feve clup hissesi Idris Fakih'e sadaka olunmuş İdris Fakih dahi fevt olup oğlu Halil Fakih'e imamet sadaka olunmuş Elinde beråt sultani vardır' tarzındaki kayıttan tekkenin ilk şeyhlerinin Süleyman Fakih oğulları İdris ve Resul adlarındaki kardeş olduğu anlaşılmaktadır. Bu zatların, Daday'ın Hasanşeyh köyüne adını veren Seyyid Şeyh Hasan Efendi'nin kardeşleri olduğu söylenmektedir. Nitekim Nakibulgraf Defteri'ndeki kayıtlara göre, Hasanseyh diye bilinen bu zatın babasının adı da Süleyman'dır. 566 tarihli vakıf tahrir defterindeki kayda göre bu tarihte tekkenin şeyhlik görevi Hüseyin Oğlu Seyyid Sabir, Seyyid Ali Oğlu Abdulcelil ve Yusuf Oğlu Ebu'lleys isimli zevatın uhdesindedir. Aynı tarihte Carullah Fakih ile Belkor Oğlu Sevindik Fakih isimli zatlar Karamuk Köyü mescidinin imamet görevini müştereken ifa etmektedir. Az konuşan anlamına gelen ‘Suküti' lakabının bu zatlardan birisine mi yoksa daha sonraki dönemlerde zaviyede şeyhlik görevinde bulunan başka bir zata mı ait olduğu bilinmemektedir. Tekkenin bulunduğu çevrede halkı aydınlatarak irşad görevini hakkıyla ifa ettiği, kendisine duyulan saygı ve minnet hislerinin halen mevcut olmasından anlaşılmaktadır. 1281 Tarihli aşar defteri ve şer'iye sicillerinde kendi adıyla anılan koyun arazi ve ormanlarının tekkeye vakıf olduğu yazılıdır. Hattat ve Müderris Muhiddin Tanır; Kastamonu'da merkez ilçeye bağlı Karamukmolla köyünde 1876 yılında dünyaya gelen Hattat ve Müderris Muhiddin Tanır, babası Kirişçi Hoca Mehmet Efendi'den ilk hat sanatı eğitimini aldıktan sonra yıllar içerisinde din ve özellikle de Hüsnü Hat sanatındaki eğitimini ilerleterek askerlik hizmetinden sonra Mısır'a görevlendirildi. Kahire'deki El- Ezher Üniversitesinde müderris olarak hat dersleri veren Muhiddin Tanır, zamanla ülke çapında tanınır bir hat sanatçısı oldu. İki eliyle hat yazabilen ender hattatlardan biri olan Muhiddin Tanır, bazı eserlerinde ‘Yasari' imzasını da kullandığı görülür” ifadelerini kullandı.

‘Aynı Şuurla Aynı Bilinçle Çalışmaya İhtiyacımız Vardır'

Kastamonu Kalkındırma Derneği Başkanı Tugay Civelekoğlu ise; “Ülkemizde ve dünyada olan olumsuz olaylara baktığımızda manevi anlamada problemler olduğunu görebiliriz. Maddi anlamda kalkınma tek başına insanlığa huzur mutluluk ve refah getirmemektedir. Maddi ve manevi kalkınmanın aynı düzeyde yükselmesi gerekmektedir. Bu güzel organizasyonlar sayesinde bizde manevi anlamda dünyaya geliş amacımızı kim olduğumuzu neleri ve kimleri temsil ettiğimizi hatırlamamıza vesile olacağına inancımız tamdır. Ecdadımız maddi ve manevi kalkınmış olarak dünyaya huzuru adaleti ve refahı getirerek yaşanılabilir bir dünya inşa etmişlerdir. Ecdadımızın yaşayan temsilcileri olarak bizler onlar gibi yaşanılabilir bir dünya oluşması için aynı şuurla aynı bilinçle çalışmaya ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.
İhsangazi Belediye başkanı Hayati Sağlık da; “İlimiz değerler şehri, özel bir ilde yaşıyoruz” diyerek Kastamonu'nun manevi ikliminden bahsetti.

Vali Yardımcısı Çetin Kılınç da programda emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ettikten sonra bu etkinliğin devamını dileyen ve yapılacak çalışmalara gereken katkıyı sağlayabileceklerini ifade eden bir şekilde bir konuşma yaptı.
İhsangazi İlçe Müftüsü Namık Karaahmetoğlu tarafından yapılan duadan sonra yemek ikramı ve bu ikram sonrası Sukütu Sultan Veli Hazretleri'nin türbesine ziyaret gerçekleştirildi ve sonrasında Hattat Muhiddin Tanır ‘a ait olan Hat sergisi gezilerek programa son verildi.

Bakmadan Geçme