'Siyez buğdayı için tescil çalışmalarını başlattık'
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ OSMAN YAMAN İhsangazi Kaymakamlığı, İhsangazi Belediye Başkanlığı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eti Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından ortaklaşa organize edilen “Anadolu’nun Yerel Buğday Çeşitleri ve Siyez Buğdayı Paneli” Kastamonu Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panele İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, Orman Fakültesi Dekanı...
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRÜ OSMAN YAMAN;
İhsangazi Kaymakamlığı, İhsangazi Belediye Başkanlığı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Eti Burçak ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından ortaklaşa organize edilen 'Anadolu'nun Yerel Buğday Çeşitleri ve Siyez Buğdayı Paneli' Kastamonu Üniversitesi İhsangazi Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panele; İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Küçük, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, daire amirleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Doğal Hayatı Koruma Vakfı Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem ve İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı yaptı.
'ÇEŞİT TESCİLİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK'
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; 'İlimizde on ilçede yaklaşık 15.000 dekar arazide siyez buğdayı tarımı yapılıyor. Siyez buğdayı yetiştiriciliğinin ağırlık merkezi İhsangazi ilçemiz. İhsangazi'li çiftçilerimiz siyez buğdayının veriminin düşük olmasına rağmen atalarından gördükleri gibi siyez buğdayı tarımını devam ettirdikleri için teşekkür ederim. Ayrıca siyez buğdayının doğal seleksiyon yöntemi ile çeşit tescili için çalışma başlattık. Tescil işlemi sonuçlandığında verimin daha da artacak ve tohumluk üretimine geçilecek. Ayrıca ilimizde siyez buğdayının yanında; sarımsak, çeltik, kestane, fındık, ceviz, arıcılık ve arı ürünleri gibi yetiştiriciliğin var. Bitkisel ve hayvansal üretimde verimin ve kalitenin artırılması için kurum olarak çalışmalarımız devam edecektir' dedi.
'AMACIMIZ SİYEZ BUĞDAYININ KORUNMASIDIR'
İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat ise şu şekilde konuştu;' İlçenin kalkınmasının en önemli donesi olarak siyez buğdayıdır. Bir ilçenin kalkınabilmesi için tek bir donenin bile yeterli olabilir ve bunun örnekleri var. Siyez buğdayı ile geçmiş yıllardaki çalışmaları inceledik ve geçmişten bugüne sürecin olumlu bir şekilde ilerlediği gördük. Amacımız hem siyez buğdayı ile tarımının geliştirilmesi hem de siyez buğdayının korunmasıdır' diye konuştu.
Başkanlığını Doğal Hayatı Koruma Vakfından Sema Atay'ın yaptığı panelde; Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. İrfan Özberk ;' Karadeniz Bölgesi Yerel Buğday Çeşitleri ve Siyez Buğdayı', Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Ayhan Atlı ise 'Yerel Buğday Çeşitlerinin Kalite Özellikleri ve Siyez Buğdayı' hakkında katılımcılara bilgi verdi. Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulundan Prof. Dr. Alptekin Karagöz; 'Yerel Buğday Çesitlerini Korumak ve Üreticilerini Desteklemek Amacıyla Yapılması Gerekenler' anlattı. Son olarak İhsangazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Engin Bıyıklı ise 'Kastamonu'da Siyez Buğdayı Tarımı' hakkında sunum yaptı.
Daha sonra katılımcılar tarafından sorulan sorular cevaplandırıldı. Panel sonrası öğle yemeğinin ardından siyez buğdayı tarlası ziyaret edildi. Siyez buğdayı tarlasında panelist Hocalarımız tarafından yerel buğdayların ve siyez buğdayının morfolojik özellikleri hakkında teknik bilgiler verdiler.
Programın öğleden sonraki bölümüne katılan Vali Yaşar Karadeniz; İlçenin İsalar Mahallesinde bulunan su değirmenini ziyaret ederek, burada siyez buğdayı ve ürünlerinin önemi hakkında söyleşi de bulundu.