Sindirim Ve Kalp Sağlığında Keten Tohumu
Keten tohumu faydaları saymakla bitmeyen bitkilerin başında yer alıyor.
Keten tohumu birçok faydasıyla, bitkisel tedavilerin başında olan ürünlerin içerisinde yer almakta. Sindirim sistemi, kalp sağlığı ve kolesterol seviyelerinde etkileri dikkat çekiyor. Kakule Şifalı Bitkiler İşletme Sahibi Erdem Karaduman keten tohumunun yararları hakkında açıklamalarda bulundu.
Keten tohumunun özellikle bağırsak, kalp ve beyin sağlığı açısından oldukça yararlı olduğunu vurgulayan Kakule Şifalı Bitkiler İşletme Sahibi Erdem Karaduman; “Keten tohumu yüzyıllardır kullanılan doğal bitkisel bir üründür. Özellikle bağırsak, kalp ve beyin sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Son dönemler de yapılan çalışmalar neticesinde kadınlar üzerindeki etkisi oldukça yoğun. Keten tohumunun en önemli tüketim alanı kabızlık tüketiminde kullanımıdır. Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sistemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Keten tohumu özellikle kadınların sağlığı üzerinde ciddi etkileri vardır. Keten tohumu kadın hormonunu dengeleyen bir madde olan lignans maddesini bol miktarda içermektedir. Bunun yanında aynı madde doğurganlığı arttırır ve menopoz semptomlarını azaltır. Son yıllarda insanların hazır paketli ürünleri tüketiminden sonra bağırsak sağlığı ciddi manada etkileniyor Bu özelliği ayrıca keten tohumunun kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmasını sağlar. Aynı zamanda kan şekerini düzenler. Bağırsaklarda bu keten tohumu ve keten tohumunun yağı çok etkili” dedi.
‘Antioksidan Bakımından Zengin'
Birden fazla rahatsızlığa iyi geldiğini belirten Erdem Karaduman; “Kemik erimesi, bağırsak çalıştırması, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, çocukların beyin gelişiminde yaşlı bireylerdeki kemik erimesinde oldukça faydaları bulunmakta. Bitkinin besin değerlerine baktığımız zaman aslında neden şifa kaynağı olarak değerlendirildiğini anlayabiliyoruz. Çünkü içeriğinde diyet lifleri, bitkisel protein, antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri, mineraller ve vitaminler var. Bitkisel bir östrojen olan lignanların en zengin kaynaklarından biri. Ayrıca antioksidan bakımından da zengin. Bu özellikleri nedeniyle oldukça faydalı ve besleyici bir bitki. Keten tohumunun en yaygın kullanım şekli genelde öğütülmüşü ve yoğurtla tüketimi fazladır. Ancak keten tohumunun etkisi gibi yağının daha faydalı olduğunu düşünüyoruz. Sabah, akşam aç karna bir yemek kaşığı tüketimini tavsiye ediyoruz. Eğer kullanmakta zorluk çeken olursa sabah akşam aç yada tok karna bir tatlı kaşığı da olabilir. Tozunu ise bir kâse yoğurda bir yemek kaşığı olacak şeklide tüketilmelidir. Kullanım sürecinde ise bitkilerde tedavi sürecinde zaman çok önemlidir.2-3 ay kullanıp 1 ay ara vermekte fayda var. Uzun ömürlü olması için keten tohumunu serin ve kuru yerde muhafaza etmek gerekli. Aldığınız yerde sirkülasyon çok önemli. Kalan bir mal olmaması çok önemli. Hızlı tüketimin olduğu b ir yerden güvenilir baharat ve aktarlardan alınmalı. Paket alındığında kontrol edilmeli. Çünkü eğer keten eski mahsul olursa, çok sıcakta kaldıysa kurtlanma problemi olabilir. Aşırı tüketimi zararlı olabilir. Tüketiminde kontrollü olmakta yarar var” ifadelerine yer verdi.