'Şekerpancarı hak ettiği yere getirilmelidir'
ŞEKER İŞ SENDİKASI BAŞKANI ALİ ÇUFADAROĞLU Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ekim ayında üçüncüsü düzenlenecek olan, Tarım Şurası kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Kastamonu İli Tarım ve Orman Strateji Belgesi' Son Değerlendirme Toplantısı İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Veteriner...
ŞEKER İŞSENDİKASI BAŞKANI ALİÇUFADAROĞLU;
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ekim ayında üçüncüsüdüzenlenecek olan, Tarım Şurası kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğütarafından hazırlanan; 'Kastamonu İli Tarım ve Orman Strateji Belgesi' SonDeğerlendirme Toplantısı İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman, TKDK İlKoordinatörü Ahmet Kuyulu, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahimMaşalacı, kurum amirleri, şube müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve sendikatemsilcileri ile teknik personel katıldı.
'ÖNE ÇIKANÜRÜNLER BELİRLENMELİ'
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Tarım ve Orman İlMüdürü Osman Yaman; Resmi Gazete'de Kırsal Kalkınma Destekleri 13'üncü EtapKapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğinyayımlandığını, başvuru süresinin 60 gün sonra sona ereceğini, şimdidenprojelerin yapılmaya başlanılması gerektiğini, ilimizde bir ürün bir ilçe veyabir köy bir ürün yetiştiriciliğinin hayata geçirilmesinin ne kadar önemliolduğunu, bu sayede sarımsak denilince Taşköprü ilçesinin, siyez buğdayıdenilince İhsangazi ilçesinin ve çeltik denilince Tosya ilçesinin akıllarageldiğini belirtti.
İl Müdürü Yaman konuşmasının devamında; 'Yetiştirilen ürünleriçerisinden öne çıkan ürünler belirlenmeli ve ilçe bazındayaygınlaştırılmalıdır. Çilek Yetiştiriciliği Projesini hayata geçirerek gördükki, Merkez, Taşköprü, Devrekni, Seydiler, Küre ve Pınarbaşı ilçelerimizde çokbaşarılı çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde bulunan tarım kredikooperatiflerinin sayısının artırılmasını çok önemsiyoruz. Her ilçede en az birtarım kredi kooperatifi bulunmalı' ifadelerini kullandı.
'DEVREKNİŞEKERPANCARININ MERKEZİ OLACAKTIR'
Daha sonra söz alan Şeker İş Sendikası Başkanı ve Kadıoğluköyü Muhtarı Ali Çufadaroğlu ise; 'Kastamonu tarımında en önemli ürünlerdenbiri olan şekerpancarı hak ettiği yere getirilmelidir, burada asıl konu ŞekerFabrikasıdır. İlimizde tarıma dayalı sanayi anlamında kurulan ve üreticininürününü değerlendiren tek fabrika Kastamonu Şeker Fabrikası'dır. SadeceKastamonu değil civar illerde de üretilen şekerpancarını alıp işliyoruz. 2018yılında 206 bin ton şekerpancarı aldık. Ankara'dan, Çankırı'dan veKırıkkale'den şekerpancarı geliyor. Yılda en az 3-3,5 ay insan çalıştırıyoruz.Bunların hepsi bölge ekonomisine bir katkıdır. Bir dekar şekerpancarı bahçesiüç dekarlık orman alanının sağladığı oksijeni sağlar. Küspesi hayvan yemiolarak kullanılır. Üç yıl önce Devrekni de üretimimiz 20 bin ton iken arazitoplulaştırmasından sonra 60 bin tona çıktı. Bu seneki üretim yaklaşık 95 binton olarak beklenmektedir. İnanıyorum ki bir kaç yıl içerisinde Devreknişekerpancarının merkezi olacaktır. Şeker Fabrikası da şekerpancarı da bizim.Devletimiz, çiftçimiz köylümüz hepimiz şekerpancarına sahip çıkmalı. Devletimizşekerpancarını desteklemeli. Kastamonu bu konuda özel statüye alınmalı. Benimhedefim ve amacım budur' diye konuştu.
Toplantının devamında hazırlanan plan ile Kastamonu tarımındakimevcut durum, güçlü ve zayıf yönler, geleceğe yönelik hedef ve stratejiler anabaşlıkları altında incelendi. Tüm bu çalışmalar doğrultusunda Kastamonutarımının gelecek vizyonunu ortaya koymak için yapılması gerekenler anabaşlıkları ile belirlendi. Hazırlanan sonuç bildirgesi üzerinde gerekliçalışmalar yapılarak temenni ve dileklerin alınmasından sonra toplantıtamamlandı.