Şehitler Derneği, yeni düzenlemeler istiyor
Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Berat Satıoğlu dün basın mensupları ile bir araya gelerek, gündeme dair ve dernek olarak şehit yakınları ile gaziler için istedikleri düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Berat Satıoğlu 'Kudüs 1517 tarihinden 1917 tarihine kadar Osmanlı Eyaleti'nin başkentiydi....
Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Berat Satıoğlu dün basın mensupları ile bir araya gelerek, gündeme dair ve dernek olarak şehit yakınları ile gaziler için istedikleri düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Berat Satıoğlu; 'Kudüs 1517 tarihinden 1917 tarihine kadar Osmanlı Eyaleti'nin başkentiydi. Eğer Kudüs'ün esas sahipleri aranıyorsa, onlarda bizleriz. ABD'nin İsrail'in başkentini Kudüs'e taşımasını doğru bulmuyoruz ve şiddetle kınıyoruz' dedi.
Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesine de değinen Satıoğlu; 'Bundan çok memnun olduk. Kastamonu'nun Kültür Başkenti olması yolunda emeğe geçenlere teşekkür ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'TERÖR GAZİLERİNE DE 2'NCİ İŞ HAKKI VERİLSİN'
Eskişehir'de şehit yakınları ve gazilerin özlük haklarındaki yeni düzenlemelerle ilgili bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Satıoğlu; 'Önümüzdeki süreçte bize yol gösterecek yol haritamızı bu toplantı da belirledik. Biz bu çalışmaları her 3 ayda bir yapıyoruz. Bizlere şehit ailelerinden ve gazilerimizden gelen talepleri şube başkanları toplantısında değerlendirdik. Şehit anne ve babalarına verilen maaşlar düşük. Bunun en az asgari ücrete yükseltilmesini talep ediyoruz. Anne ve baba için ayrı ayrı en az asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Malum olduğu üzere şehit ailelerin iş hakkı 2'dir. Biz şehit ailelerinde olduğu gibi terör gazilerine de 2'nci iş hakkı verilsin. Çünkü gazilerimiz gazi olduğunda yaşadığı travmadan dolayı iş hakkını ya kardeşine ya da eşine verdi. Dolasıyla bu iş hakkının gazimize getirisi olmadı. Onun bu iş hakkının 2'ye çıkarılmasını talep ediyoruz' dedi.
'ŞEHİT ÇOCUKLARINA DA İŞ HAKKI VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'
Dernekler kanundan bahseden Satıoğlu; 'Kanundan dolayı derneğe polis şehitlerimizin aileleri, gazileri ve sivil şehitlerinin aileleri ile gazileri derneğimize üye olmamaktadır. Bu noktada da bir değişiklik yaparak diğer şehit aileleri ve gazilerimizin de üye olabilmesi noktasında da önünün açılmasını talep ediyoruz. 2010 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı içerisinde Şehit, Gazi İşlem Müdürlükleri kuruldu. Daha önce bu bölümleri Valilik bünyesindeydi. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu hizmetleri iletirken, derneğimizle beraber çalışmasını istiyoruz. Çünkü biz onlarla 12 ay boyunca beraberiz. Maddi anlamda da derneklerimizin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca şehit çocuklarına da sayı sınırlaması olmaksızın 'Devlet Baba' mantığıyla iş hakkı verilmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.
'ÖTV MUAFİYETİNİN GAZİLERİMİZ İÇİNDE GEÇERLİ OLMASINI TALEP EDİYORUZ'
Şehit aileleri ve gaziler için bölgesel Rehabilitasyon Merkezlerinin kurulması gerektiğini söyleyen Satıoğlu; 'Şehitlerimizin anne ve babaları bir travma yaşıyor. Gazilerimizde aynı şekilde travma yaşıyor. Bu noktada Rehabilitasyon Merkezleri olmalı. Onları topluma kazandırama da çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü ilimizde gazimiz İrfan Bakır yaşadığı olay karşısında hayatına son verdi. Yaşandıklarını karşılama noktasında gazilerimiz diğer insanlar gibi değil. Yaşadıkları travma küçük olayların kendince büyütmesine neden oluyor. Onun için Rehabilitasyon Merkezi bu noktada önemli. Şehit ailelerine de araç alımında bir ÖTV muafiyeti getirildi. Bu ÖTV muafiyetinin gazilerimiz içinde geçerli olmasını talep ediyoruz. Şu anda gazilerimiz engelli statünden bu noktada yararlanıyor. Gazilerimiz içinde bu düzenlemeler yapılmadır' şeklinde konuştu.
'KAMUDA ÇALIŞAN MALUL GAZİLERİMİZ MEMUR SEVİYESİNE ÇIKARTILACAKLAR'
Madalya maaşlarına değinen Satıoğlu; 'Bizim terör şehitlerimizin ve gazilerimizin Devlet Övünç Madalyalarımız var. Fakat bunun kanunla belirlenen karşılığını alamıyor. Biz bu kanunen hakkı olan bu maaşların ödenmesini talep ediyoruz. Bu sıraladığımız hakların sağlanması için Genel Merkezimizle ortak bir çalışma yürüteceğiz. Kamuda çalışan gazilerimize Resmi Gazetede yayınlanan kararda, eğitim durumuna bakılmaksızın bütün gazilerimizin kendileri intibakları yapılarak, hiçbir müracaata gerek kalmaksızın memur seviyesine çıkartılacaklar. Gazinin hakkını kullanarak kamuya girenler ise bu haktan yararlanmıyor. Bu kamuya yerleşen malul gazilerimiz ile ilgili bir durum. Bazı uzuv kaybı olan gazilerimiz var. Bunlar durumlarına uygun olmayan pozisyonlarda çalıştırıldığı için yanlış görüntüler ortaya çıkıyordu. En son çıkan torba yasa ile malul gazilerimiz kamuda pozisyonlarda düzenleme yapıldı. Bu noktada devletimize teşekkür ediyoruz' dedi.
Son olarak Şehitlik Mezarlığı Yönetmeliği hakkında konuşan Satıoğlu; 'Şehitlik Mezarlığı ile ilgili olarak yönetmelik değişti. Buralarda yapılacak bakım, onarım işleri Valiliklerce yapılacak. Ayrıca şehitlik dışındaki şehit mezarlarının da düzenlemesi de Valilikçe yapılacak. Sayın Valimiz bu yönde talimatlarını verdi ve önümüzdeki günlerde detaylı çalışmalar yapılacak' dedi.