'Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir'

TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ CESUROĞLU Gaziler Günü kutlamaları dün gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan kutlamalar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programlarla devam etti. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Gaziler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen programlara Vali...

TÜRKİYEMUHARİP GAZİLER DERNEĞİ BAŞKANI ALİ CESUROĞLU;


Gaziler Günü kutlamaları dün gerçekleştirildi. CumhuriyetMeydanı'nda başlayan kutlamalar Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programlarladevam etti.

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'ndaValilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip GazilerDerneği'nin Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Gaziler Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen programlaraVali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Garnizon KomutanıPersonel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, TürkiyeMuharip Gaziler Derneği Başkanı Ali Cesuroğlu, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü,İGM Başkanı Güray Parçal, kurum, kuruluş amirler, STK temsilcileri, gaziler veçok sayıda vatandaş katıldı.

'SAKARYAMEYDAN MUHAREBESİ, TÜRK CUMHURİYETİ'NİN YOLUNU AÇMIŞTIR'

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından kutlamalar HalkEğitim Merkezi'nde devam etti. Buradaki törenlerin açılış konuşmasınıgerçekleştiren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Ali Cesuroğlu; '1'inci DünyaSavaşı sonrasında, vatanımızı bölerek parçalamak isteyen yedi düvele mensupdüşman dört bir yandan topraklarımızı işgal etti. Amaçları Anadolu'daki Türk varlığını tamamenortadan kaldırmaktı. Emperyalist küresel düşman bu işgali kolaylaştırmak veSevr Anlaşması'nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadoluiçlerine sürdü. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayanTürk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Yunan ordusunun Anadolu'dakiilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındakikahraman Türk Ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk Ordusu, 13 Eylül 1921'de,22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisiolan, Sakarya Meydan Muharebesi'nde mağrur Yunan ordusunu tarihinin en büyükbozgununa uğratmıştır. Yunan ordusu, kurtuluşu muharebe meydanından kaçmaktabulmuştur. Yunan ordusu bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ndebirliklerinin birçoğu imha edilmiş olarak hezimete uğratılmış vetopraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi son savunmamuharebesi olup, Türk Ordusu'nun 1683 İkinci Viyana Kuşatması'ndan beri sürengeri çekilişine de son vermiştir. Anadolu'da çakan milli mücadele kıvılcımlarıSakarya'da, Dumlupınar'da alev topuna dönüşerek bir volkan gibi patlamıştır. Anadoluhalkının ölüm-kalım mücadelesi olan ve yokluktan var edilen bir ordu ilegerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu'nun karanlık günleriniaydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Cumhuriyeti'nin yolunuaçmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi'nin mimarı, muzaffer ve ebedi başkomutanıM. Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921 tarihinde TBMM tarafından Mareşal rütbesi ileGazilik unvanı verildi. Bugün, bu unvanın verilişinin 98'inci yıl dönümündeGazi M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı ifadeediyoruz' dedi.

'SİZLER, ENBÜYÜK GAZİ M. KEMAL ATATÜRK'ÜN YAŞAYAN BİRER TEMSİLCİLERİSİNİZ'

19 Eylül tarihinin aynı zamanda Türkiye Muharip GazilerDerneği'nin de kuruluş günü olduğunu vurgulayan Cesuroğlu; '19 Eylül GazilerGünü; Kurtuluş Savaşı'nda, 1950'de Kore'de, 1974'de Kıbrıs'ta savaşan MuharipGaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğüuğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlikkorucusu ve vatandaşların, tüm Malul Gazilerin Kahramanlık ve Şeref Günü'dür. 19Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının, cesaret ve fedakarlığının en büyükGazi M. Kemal Atatürk'ün şahsında taçlandığı bir gündür. Sizler, en büyük GaziM. Kemal Atatürk'ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ilebirlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Gururla taşıdığımız gaziunvanı, Ata'mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Üzerindeyaşadığımız toprakların bir vatana dönüşmesi ve bekasının sağlanması, bayrağımızın özgürce dalgalanmasışehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlık ve fedakarlıkları sayesindedir. Bukahramanlık ve fedakarlığın şifresi; 'ölürsem şehit, kalırsam gazi'anlayışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bugün, dünden daha fazla olmak üzere, iç vedış kaynaklı terör örgütlerinin tehdidi altındadır. Ortadoğu'da, güçlü vekuvvetli bir Türkiye emperyalist güçler tarafından istenmemektedir. Bu kapsamdaterör örgütlerinin hedefi; ülkede karışıklık çıkartmak, Türk ordusunuyıpratmak, Türkiye Cumhuriyeti'ni ekonomik ve iktisadi alanda zayıf bir ülkehaline getirmek, dolayısıyla, emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusundasömürü planı olan Sevr'in gerçekleşmesini sağlamaktır. Aziz Türk milleti veonun kahraman ordusu bu hainlere hiçbir zaman fırsat vermeyecektir. Her geçengün daha da güçlenen, şan ve şeref timsali Türk ordusu dün olduğu gibi yarındavatanımızın, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır.Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet vebağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiçbirzaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki, kan dökülerek vatan olan butopraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından enkutsal emanet olarak korunacaktır' ifadelerini kullandı.

'KORE VEKIBRIS'TA SAVAŞARAK GAZİ OLANLARIN GENEL SAYISI 59 BİNDİR'

Gençlere hitap ederek sözlerine devam eden Cesuroğlu; 'Atatürk,cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Sizlerin de Atamıza ve Türk gençliğineyaraşır bir şekilde durmadan çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layıkolduğu seviyeye getireceğinize ve gerektiğinde canınız pahasına koruyacağınızainanıyoruz. Şehitlerin ve gazilerin emaneti olan bu güzel vatanı teslim ederkenTürk gençliğinden beklentimiz budur. Kore ve Kıbrıs'ta savaşarak gazi olanlarıngenel sayısı 59 bindir. Halen hayatta olan ve yaşları 66-90 olan Kore ve Kıbrısgazilerinin sayısı bugün 28 bin civarındadır. Üzülerek şunu ifade etmek isterimki, Kore ve Kıbrıs gazilerine gösterilen ilgi ve ahde-vefa istenilen düzeydeolmayıp, yetersizdir. Birçok sorun ve istekleri bugüne kadar giderilmemiştir'diye konuştu.

'ŞEHİT VEGAZİ TÜRK TOPLUMUNUN ORTAK DEĞERLERİDİR'

Cesuroğlu son olarak; 'Şanlı tarihimizin zaferleri hiçbirzaman unutulmamalıdır. Zafer günlerine ve bu zaferlerin kahramanlarına layıkoldukları değer, her zaman her yerde verilmelidir. İlgisizlik, şanlıtarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman, heryerde hatırlanmalıdır. Şehit ve Gazi Türk toplumunun ortak değerleridir' dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okunarak,müzik dinletisi sunuldu. Halk Eğitim Merkezi'ndeki program 'Vatan Sağ olsun'isimli tiyatro gösterisinin ardından son buldu. Akabinde protokol tarafındanTürkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanlığı ziyaret edildi. Programkapsamında son olarak şehitler ve ebediyete intikal etmiş gaziler için dünikindi namazına müteakip Nasrullah Camii'nde mevlid-i şerif okundu.

Bakmadan Geçme