SEÇİM İPTAL EDİLDİ!
PANCAR KOOPERATİFİ KONGRESİ'NDE ARBEDE Pancar Ekiciler Kooperatifi 54'üncü Olağan Kongresi dün Gazi Stadyumunda gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Hikmet Çalık ve yeni aday Ali Çufadaroğlu'nun başkanlık için yarıştığı seçimlerde taraflar arasında arbede yaşandı. Arbede esnasında oy sandıkları devrilerek, pusulalar yerlere saçıldı. Yaşanan arbede de stada ait bir kapı kırılırken, söz konusu seçim iptal edilerek, ileri bir tarihe...
PANCAR KOOPERATİFİ KONGRESİ'NDE ARBEDE
Pancar Ekiciler Kooperatifi 54'üncü Olağan Kongresi dün Gazi Stadyumunda gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Hikmet Çalık ve yeni aday Ali Çufadaroğlu'nun başkanlık için yarıştığı seçimlerde taraflar arasında arbede yaşandı. Arbede esnasında oy sandıkları devrilerek, pusulalar yerlere saçıldı. Yaşanan arbede de stada ait bir kapı kırılırken, söz konusu seçim iptal edilerek, ileri bir tarihe ertelendi.
Gazi Stadyumunda çoğunluğun sağlanması ile birlikte başlayan Pancar Ekiciler Kooperatifi 54'üncü Olağan Kongresi'ne Belediye Başkanı Tahsin ve yaklaşık 5 bin civarında pancar üreticisi katıldı.
'KÜSPE PAKETLEME TESİSİ KURACAĞIZ'
Normal seyrinde devam eden kongrede konuşmasını gerçekleştirilen Pancar Ekiciler Kooperatif Başkan Adayı Ali Çufadaroğlu; 'Öncelikle Şeker Fabrikamızın özelleştirilmemesi için verdiğimiz mücadeleyi hepiniz biliyorsunuz. Özelleşseydi kapanacaktı, çünkü pancarımız yetersizdi. Gerçekten memleketimiz için büyük kayıp olacaktı. Çiftçimizin bin bir zahmet ürettiği şeker pancarını fabrikaya teslim sürecinde ve küspe kuyruk sıralarında yaşadığı sorunların çözümü için PANKOBİRLİK Yönetimini fabrikaya davet ettiğimizde aldığımız cevaplar 'Biz bunlarla uğraşamayız' şeklinde oldu. Allah nasip ederse, ilk icraatım bu sorunu kökten çözmek olacak. Çiftçimizin bir diğer geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılık yapmak için küspe lazım. Bin bir zorluklarla çiftçimizin aldığı küspenin yüzde 20 çürüyor. Bunun içinde mevcut başkanın fabrikamıza gelerek çiftçinin sorununu yerinde görmesi lazım. Ben yıllardır mevcut başkanın fabrikamıza geldiğini görmedim. Ben küspe paketleme tesisi kurarak, hizmeti çiftçimizin ayağına getireceğim' diye konuştu.
'ÇİFTÇİLERİMİZ SENETLE BORÇLANDIRILIYOR'
Pancar üretiminin düştüğünü söyleyen Çufadaroğlu; 'Pancar üretimi son zamanlarda düştü. Yapılan araştırmalarda bunun nedeni makineleşme olarak tespit ettik. Ben bunu her platformda anlatarak Pancar Söküm Makinesi istedim. Çiftçilerin maliyetini düşürmek için önemli. Ben bu makineyi alıp, üreticimizin hizmetine sunacağım. Devletin yaptığı hizmetler sadece Pancar Ekiciler Kooperatifi tarafından yaptırılmış gibi lanse ediliyor. PANKOBİRLİK'in sorunları çok. Çiftçimiz burada piyasanın üzerinde mal alıyor. Çiftçilerimiz senetle borçlandırılıyor. Daha sonra seçimler yaklaşınca bunlar kullanılıyor. En büyük sıkıntı da bizim hakkımızda çıkan dedikodular. Biz seçimi kazandığımızda Pancar Kooperatifinden 5 tane adam çıkartacakmışız. Benim olduğum bir yerde böyle bir mevzu geçtiyse, Allah belamı versin' dedi.
'ÜYELERİMİZE 500 BİN TL'LİK DEVLET DESTEKLEMESİ SAĞLADIK'
Kastamonu Pancar Kooperatifinin gücünün nicelik ve niteliğinin yanı sıra, istikrarından geldiğini söyleyen Pancar Ekiciler Kooperatif mevcut Başkanı Hikmet Çalık; 'Yönetim kurulu ve çalışanlarımız olarak gece gündüz ve mesai kavramı gözetmeksizin siz değerli mensuplarımıza hizmet etme, azim ve kararı ile üstümüze düşen vazifeyi yerine getirmenin yoğun gayreti içindeyiz. Bilindiği üzere 1995 yılından itibaren pancar bedellerinden yüzde 1 BAĞKUR primi kesiliyor ama çiftçilerin hesabına kaydedilmiyor. Bir havuzda bekletiliyordu. BAĞKUR primi kesiliyorsa bu çiftçilerin BAĞKUR'a kaydı yapılması gerekiyordu. Bunun örnek teşkil etmesi için Yargıtay da dava açılarak kazanıldı. Bu süreçten itibaren yaklaşık 10 bin ortağımızın tarım BAĞKUR'u kaydının yapılmasının, yaş nedeni ile emekliği hak edenlerin prim borçlanması yapmak üzere emekli olmasını sağladık. Bu yıl kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında yüzde 50 devlet desteği ile 1 milyon TL tutarında, yağmurlama sulama sistemi projesini ortaklarımıza ücretsiz hazırladık. Üyelerimize 500 bin TL'lik devlet desteklemesi ile maddi kazanç sağladık. Şeker pancarının verim ve şeker kalitesine arttırmak, yaygınlaştırmak için her yıl 3 bin ünitelik pancar tohumlarını, peşinatsız ve faizsiz pancar parasını vadeli olarak temin ediyoruz' şeklinde konuştu.
'BİZLER ÇİFTÇİYİZ HAYALCİ DEĞİL GERÇEKÇİYİZ'
PANKOBİRLİK olarak mağaza sayılarını 12 çıkardıklarını vurgulayan Çalık; 'Bu 12 mağazamızın merkez, Bük, Taşköprü, Tosya, Boyabat, Daday, Devrekani, Alatarla, İhsangazi, İğdir, Ilgaz ve Seydiler mülkünde kooperatifimize ait olmasını sağladık. Mağaza sayımızı daha da arttırmak istediğinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bu gayrimenkuller yanında Kayseri ve Konya şeker fabrikalarındaki hisselerimizin tutarının 25 milyon TL'nin üzerinde olduğunu da kıvançla vurgulamak isterim. Üyelerimize zirai mücadele, hayvancılık ve bitki besleme konularında eğitim toplantıları düzenledik. Kendi aralarında uzman olan 15 ziraat mühendisimiz ile satış mağazalarımızda, ortaklarımıza teknik destek sağlayarak ürün kalitesinin ve verimliliğinin arttırılmasına destek veriyoruz. Kooperatifimizce 2000 yılından bu yana her yıl pancar üretiminde kullanılan 4 bin ton kimyevi gübrenin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Biz göreve geldiğimizde satışa sunulan sadece 100 kadar malzeme çeşidi varken şimdilerde 2 bininin üzerinde ortaklara hizmet etmekteyiz. 2016 yılı itibariyle ortaklarımıza istedikleri şartlarda 30 milyon TL'lik tarımsal girdi sağladık. Biz bu toprakların insanlarıyız ve bu topraklara vefa borcumuzu daha çok çalışarak ve üreterek ödemek zorundayız. Kastamonu şeker fabrikasının kapanmaması için pancar üretiminin eskiden olduğu gibi 500 bin tonlara çıkartmak zorundayız. Bizim gücümüz üretimden geliyor, üretimimiz arttıkça gücümüzde artacaktır. Bizler çiftçiyiz hayalci değil gerçekçiyiz' ifadelerini kullandı.
SANDIKLAR YIKILDI, OYLAR SAÇILDI
Konuşmaların ardından Gazi Stadyumu'nda kapalı tribünün arkasında seçim sandıkları kuruldu. Seçim süreci normal seyrederken, üyeler arasında bir anda izdiham oluştu. Oy sandıklarına bir an önce ulaşmak isteyen üyeler, kapalı tribünün arkasında bulunan demir kapıyı kırarak yıktı. Kapının yıkılmasının ardından yüzlerce kişi oy sandıklarına ve pusulalarına yöneldi. Yüzlerce kişinin bir anda seçim sandıklarının yönelmesinin ardından seçim organizasyonundan ve güvenliğinden sorumlu yetkililer kontrolü kaybetti. Kontrolden çıkan oy kullanma sürecinde yaşanan izdihamda oy sandıkları yıkılarak, oylar yerlere seçildi. Yaşanan arbedenin büyümesi üzerine taraflar polis müdahalesi ile stat dışına çıkarıldı. Yaşanan arbede de yaralanan olmazken, söz konusu seçim iptal edildi. 54'üncü kongre seçimin tekrarlanması için ileri bir tarihe ertelendi.