Sahte İlanlara Ceza!

Vatandaşların en çok şikâyetçi olduğu konulardan biri olan sahte ilanlara karşı ceza uygulaması başladı.

Özellikle; internet sitelerindeki yer alan ilandaki fiyat ile ilan sahibi arandığında yaşanan fiyat farklılıkları ortadan kaldırılarak, vatandaşların mağdur olma durumu da ortadan kalkmış olacak.

Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar almıştı. Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı. Tanınan sürenin dolması ile birlikte internet sitelerinde yer alan sahte ilanlara cezalar uygulanacak.

İlanlara Sınırlama Getirildi

Bu değişikliklerle ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlandı. Buna göre, kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması yasaklandı. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önceki açıklamasında; emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracaklarını belirterek; “31 Ağustos'ta önemli bir yönetmelik çıkardık. 2 ay uygulama süresi verdik 1 Kasım'da bu başlıyor. Emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracağız. Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacak. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak, 1 Kasım'da yürürlükte olacak” ifadelerini kullanmıştı.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme