'Ruh veren insanlar bu diyarda yetişmiş'
OMBUDSMAN ŞEREF MALKOÇ Kastamonu Üniversitesi 2017 -2018 Akademik Yılı'nın ilk dersini Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphane Salonu’nda Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç verdi. Akademik Yıl açılış programı kapsamında ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Spor Kompleksi’nin temelleri de atıldı. Akademik Yıl açılış programında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, 11 yılda...
OMBUDSMAN ŞEREF MALKOÇ;
Kastamonu Üniversitesi 2017 -2018 Akademik Yılı'nın ilk dersini Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphane Salonu'nda Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç verdi. Akademik Yıl açılış programı kapsamında ayrıca İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Spor Kompleksi'nin temelleri de atıldı.
Akademik Yıl açılış programında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, 11 yılda üniversitenin çok yol aldığını söyledi. 13 fakültesi, 13 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 2 enstitüsü ve 29 bin 400 öğrencisiyle Kastamonu Üniversitesi'nin artık sistemini oturtmuş bir üniversite olduğunu vurgulayan Aydın; 'Bundan sonra hedeflerimiz arasında dünya üniversitesi olma hedefi vardır. Bu bağlamda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 85'in üzerinde üniversiteyle devam eden proje çalışmalarımıza yenilerini ekleyeceğiz. Tüm bunları 338'i öğretim üyesi olan çok kıymetli 767 çalışma arkadaşlarımızla yapıyoruz. Kalkınma ve Sanayi Bakanlığı'nın izin ve destekleriyle umarız yeni yatırımlarımızda beraberinde gelecek ve sanayi tesislerimizi kurarak faaliyeti devam ettireceğiz. Üniversitemiz, bugününü ve geldiği seviyeyi bu arkadaşlarımıza borçludur. Huzurlarınızda onlara çok teşekkür ediyoruz. Onların sayesinde bugün, bu gururlu konuşmayı yapıyoruz ve yetiştirdikleri, yetiştirecekleri gençler ile de gurur duyacağız' dedi.
'MİLLETLERARASI MÜSABAKA VE ÇALIŞMAYA DA AÇIK OLACAK'
Temelini atacakları İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Spor Kompleksi hakkında da bilgiler veren Rektör Aydın; '10 bin 500 m² bir alan üzerine tesis edilecek büyük spor kompleksimizin temelini atacağız. Her türlü milletlerarası müsabaka ve çalışmaya da açık olacak. 300 seyirci kapasiteli yarı olimpik yüzme havuzu ile 800 seyirci kapasiteli ve çift taraflı tribünlü FİBA tasdikli milletlerarası basketbol ve voleybol müsabakalarının da yapılabildiği bir kapalı spor salonu olacak. Bununla beraber 4 kulvarlı bowling salonu, trambolin ve pinpon ile masa tenisi gibi çeşitli spor dallarına imkan sağlayacak 2 antrenman salonu ile 1 adet çok amaçlı salon bu muazzam kompleksimizin içinde yer alacak. Kompleksin dışında, dış görünümde de 2'şer adet voleybol sahası, basketbol sahası ile tenis kortu, genel olarak tesisin ihtiyacını karşılayacak kapasitede otopark ve etrafında halı sahalar olacaktır. İktisadi Bilimler Fakültemiz ise 10 bin 350 m² kapalı alana inşa edilecek. Fakülte binası bünyesinde de yaklaşık 150 kişi kapasiteli 2 adet amfi, 110 kişilik 1 adet, 80 kişilik 2 adet, 60 kişilik 7 adet, 45 kişilik 3 adet derslik, 2 adet bilgisayar laboratuvarı ve 11 adet seminer odası mevcuttur. Ayrıca Fakülte Binamızda 60 adet öğretim elemanı odası, yönetim kurulu odası, dekan, dekan yardımcıları odaları ve ihtiyacı karşılayabilecek kapasitede idari personel odası yer alacaktır. Binada öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak yaklaşık 300 m2 büyüklüğünde bir de kantin olacaktır' ifadelerini kullandı.
'KASTAMONU BENİM İÇİN İKİNCİ BİR İSTANBUL'DUR'
Rektör Aydın'dan sonra konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı ise Kastamonu Üniversitesi'nin hızla gelişen ve büyüyen bir üniversite olduğunu belirtti. Kastamonu Üniversitesi' ile Çankırı Karatekin Üniversitesi'nin kardeş üniversiteler olduğunu belirten Ayrancı; 'Kastamonu Üniversitesi bizim için hem komşu hem kardeş üniversitedir. Rektörümüz, büyüğümüz, ağabeyimiz Seyit Aydın'la bu nedenle sürekli istişare halindeyiz. Kastamonu benim için ikinci bir İstanbul'dur. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu başkanlığı yaptığım için Kastamonu'yu sokak sokak cadde cadde, cami cami, konak konak bilirim. Bizim için Kastamonu Şeyh Şaban-ı Veli'dir. Kastamonu bizim gönlümüzde taht kurmuş çok derin bir iz bırakmış bir ilimizdir. Kastamonu'yu 3 ay önce ziyaret etmiştim. Kastamonu Üniversitesi 3 ayda bile gözle görülür bir şekilde atılım yaptığını görüyorum. Bu nedenle Rektörümüz Seyit Aydın'ı ve yönetimini tebrik ediyorum' dedi.
'KASTAMONU BİR TARİH KENTİ, KÜLTÜR KENTİDİR'
Kastamonu Üniversitesi'nin 2011 yılından sonra büyük bir atılım gösterdiğini vurgulayan AK Parti Milletvekili Metin Çelik ise; 'Kastamonu Üniversitesi bilindiği gibi 2006 yılında kuruldu. 2011 yılına kadar olan sürece baktığımızda üniversitemizin çokta fazla mesafe alamadığını, kurulduğu gün itibariyle sahip olduğu fakülte ve meslek yüksekokullarıyla kaldığını görüyoruz. 2011 yılından bu yana ise hem öğrenci sayısı hem diğer faaliyetler itibariyle güzel gelişmeler yaşandığını müşahede ettik. İnşallah bundan sonra çok daha güzel günlere üniversitemiz ilerleyecektir. Kastamonu bir tarih kenti, kültür kentidir. Kastamonu'yu tüm Türkiye'ye, Türk dünyasına ve dünyaya açmak için bazı girişimlerimiz var. Bunlardan biri de Kastamonu'yu Türk Dünyası Kültür Başkent'i yapma düşüncemizdir. Valimiz ve Belediye Başkanımız bu nedenle Kazakistan'a gittiler. Bu karar verildiğinde Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkent'i ilan edildiğinde Kastamonu'nun tüm zenginliklerini ortaya koymuş olacağız' diye konuştu.
'KASTAMONU'NUN AYRI BİR YERİ VARDIR'
Kastamonu Üniversitesi'nde Akademik Yıl'ın ilk dersini veren Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ise başında olduğu kurumla ilgili bilgiler verirken, üniversitelerin önemiyle ilgilide görüşlerini paylaştı. Malkoç; 'Kastamonu Türkiye'nin müstesna illerindendir. Tarihi Hititler'den Romalılara, Selçuklulara Osmanlılara kadar gidebiliyor. Burada ayrıca Sahabe Mezarlığı var. Kastamonu'ya ruh veren çok büyük insanlar bu diyarda yetişmiş, hamurunu yoğurmuştur. Bu şahsiyetlerden biri de Şeyh Şaban-ı Veli'dir. Kastamonu Kurtuluş Savaşı'nda hep ön saflarda yer almış büyük fedakarlıklar yapmıştır. Eğer biz Milli Mücadeleyi bilmezsek, İnebolu'dan Ankara'ya giden yolu, burada taşınan cephaneyi, çekilen eziyeti bilmezsek Türkiye'nin bugününü anlayamayız, yarınını da kavrayamayız. O açıdan Kastamonu'nun ayrı bir yeri vardır' ifadelerini kullandı.
'İDARE MAHKEMESİ'NE GİTMEDEN ÖNCE BİZE GELECEKSİNİZ'
Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında bilgi veren Malkoç; 'Allah insanoğlunu eşrefi mahlukat olarak yarattı. Yaradılışların en mükemmeli olarak. İnsan demokrasiyi bulmuş, yöneticilerini seçimle getirmiştir. Seçtikleri insanlarda onlara aklınıza gelebilecek her türlü hizmeti sunuyor. Bu hizmeti verenler zaman zaman hata yapabilir. Bunları düzeltmek için idari denetim gelmiş. Türkiye'de ve dünyada bu denetim mekanizmaları önemlidir. Denetimin en önemli ayağı Türkiye Büyük Millet Meclisi seçtiğiniz siyasilerdir. Mahkemeler yönünden hakimlerimiz, savcılarımız denetliyor. 1980'lerden sonra dünyada ombudsmanlık gelişmiştir. Buna kamu denetçiliği diyoruz. Örneğin belediyenin verdiği bir hizmetten dolayı mağdur olduğunuza inanıyorsunuz. İdare Mahkemesi'ne gitmeden önce bize geleceksiniz. Mesela akademisyenlerin yönetimle bir anlaşmazlığı olduğu bize gelecek. Bir ihale sonucunda haksızlığa uğradığını düşünen varsa önce bize gelecek. Yani idarenin her türlü eylem ve işlemlerini denetleyen bir kurumuz. Kurumumuz tanındıkça seviliyor, sevildikçe bize olan müracaatlar artıyor. İnsanımızın devletten, hükümetten, idareden hizmet alırken gördüğü eksiği mahkemeye taşımadan önce bize iletmesi güzel bir yöntem. Kamu Denetçiliği Kurumu, idarenin hizmet kalitesinin arttırılması için çalışır, insanımızın hak arama kültürünün yaygınlaşması için çalışır. Diğer taraftan da insan hakları kurulu olarak görev yapmaktadır. Kim hukuka, hakkaniyete önem vermişse diğer ülkelerden daha fazla gelişmiş, o topluluk refah ve huzur bulmuştur' şeklinde konuştu.
'KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ DÜNYAYLA YARIŞIR OLDU'
Türkiye'de 7 milyon 250 bin üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Malkoç; 'Bu Avrupa'daki ülkelerin yarısından fazla bir nüfus demektir. O açıdan üniversitelerimiz son derece önemlidir. Bu sayıda öğrenciye imkan hazırlamak önemlidir. 81 ile üniversite Meclis'te görüşülürken Kastamonu'ya üniversitemi olur diyenler vardı. Bugün Kastamonu Üniversitesi dünyayla yarışır oldu. Bugün bizim Dünya'nın en başarılı 500 üniversitesi listesine Türkiye'den çok fazla üniversite yazdırmamız gerekiyor. Sadece Aziz Sancar'ın Nobel alması yetmiyor. Geçmişte sağcı solcu diye üniversiteleri böldüler. Sağcı solcu diye 5 bin lider öğrenci bir birini vurdu. Laik, dindar diye kavgalar çıktı. Şimdi Türk Kürt diye kavga çıkarmaya çalışıyorlar. Siz Türkiye'nin en rahat döneminde yaşıyorsunuz' dedi.
Konuşmaların ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç öğrencilerin sorularını yanıtladı. Akabinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Spor Kompleksi'nin temelleri atıldı.