Romon'dan iddia: 'OSB istihdamı engelliyor'
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu, OSB Başkanı Enüs Koç ve yönetiminin yeni yatırımlarının çalışmasını engellediğini söyledi.
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yeni yatırımları ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları anlatarak açıklamalarda bulundu. Yaşaroğlu; OSB Başkanı Enüs Koç ve yönetiminin yeni yatırımlarının çalışmasını engellediğini söyledi.
Engellemelerden dolayı Kastamonu'nun neler kaybedebileceğini vurgulamak için ROMON Group hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Yaşaroğlu; “Romon Group aslen Daday'lı olan Ayhan Kömeç tarafından Almanya'da kurulmuş ve kurucusunun memleketine olan sevdasından dolay Kastamonu'ya yatırımlar yapmıştır. Romon Group sanayi tesisleri için makine ve teknoloji imalatı yapıp, ürünler üretmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin mühendisliğini, yani tasarımını, hesaplarını ve çizimlerini de yapmaktadır. Bu hizmetleri ve üretimleri ise bütün dünyaya ihraç etmektedir. Ürünlerin yerinde montajları da tarafımızca yapılmaktadır. Romon Group yüzde 90 doğrudan ihracat payıyla çalışan bir şirket olup Kastamonu'ya ve ülkemize ciddi bir döviz girdisi sağlamaktadır. Başlıca ürün kapsamımızı sayacak olursak; proses ekipmanları, basınçlı kaplar, basınçlı ekipmanlar, depolama tankları, makina üretimleri, endüstriyel borulama, çelik konstrüksiyon üretimi yapmaktadır. Dünyanın en büyük şirketleri müşterimizdir. Neredeyse her hafta yurtdışından müşterilerimizi Kastamonu'da ağırlamaktayız. Pazarda tanınırlığımız sürekli artmaktadır. Rağbete artık mevcut kapasitelerimizle cevap veremez duruma geldik. Onun içindir ki; imalat kapasitemizi büyütmek zorunda kaldık ve bu üretim yerini inşa ettik."
"KASTAMONU GENÇLERİNE İYİ BİR GELECEK SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu şöyle devam etti: "Biraz arka plan bilgisi vereyim. Mühendisliği, imalatı ve dolayısıyla ihracatı üniversitelerden direk alıp, yetiştirdiğimiz genç mühendislerle yapmaktayız. Herkes tecrübeli eleman ararken biz yetiştirmek için gençler aldık ve eğittik. Şimdi bu gençler dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticileriyle muhatap ve aynı seviyede iş yapmaktadırlar. Burada hem teorik hem pratik eğitimler veriyoruz, verdiriyoruz. Gerekirse yurtdışından uzmanlar getirtip, eğitimler düzenliyoruz. Bunun yanı sıra dil eğitimleri de verdiriyoruz ki dünya ile iletişim sorunsuz gerçekleşsin diye… Mühendislerle beraber nitelikli ara eleman yetiştirmek için çaba sarf ediyoruz. Okulları dolaşıp çıraklar bulup yetiştiriyoruz. Kastamonu gençlerine bir umut, bir vizyon ve iyi bir gelecek sağlamaya çalışıyoruz. Bunu şimdiye kadar da büyük oranda başardık ve devam ettirmek istiyoruz."
"ŞİRKET OLARAK ENGELLEMELERE MARUZ KALIYORUZ"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: "Şu anda 20 mühendis ve 40 çalışanla, Kastamonu'ya toplam istihdam sayımız 60'ı fabrikamızda, yurtdışında ise yaklaşık 150 çalışanımız vardır. Hedefimiz yeni fabrikamız ile birlikte ilave 100 çalışan ve artı 30 mühendis daha istihdam etmektir. Bundan 4-5 yıl önce yapacaklarımızı ve hedeflerimizi anlattığımızda, birileri hayalperestlik diye suçlayıp hatta biraz da dalga geçmeye çalışmışlardı. Fakat ne dediysek, hepsini yaptık. Bilemedikleri bir şey vardı: Hedefi hayalden ayıran şey icraattır derler. Çalışmaktır. Biz de çalışarak hedeflerimize ulaşmak için çaba harcıyoruz. Özetle; mühendislik üretiyoruz, teknoloji üretiyoruz, dünyaya ihracat yapıyoruz ve bunu Kastamonulu gençlerle yapıyoruz. Fakat şimdi şirket olarak çeşitli engellere ve mobbinglere maruz kalıyoruz."
“ENÜS BEY BAŞKAN OLDUKTAN SONRA SÜREKLİ ENGELLEMELERE MARUZ KALIYORUZ”
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: “Şu an önünde bulunduğumuz fabrika tahsisi elimizden alınmış fabrikadır. Bütün fabrikalara makineler üretiyoruz. Bunu da genç mühendislerle yapıyoruz. Bu çocukları üniversiten alıyoruz, yetiştiriyoruz, yurt dışıyla irtibat kurduruyoruz, aynı seviyede iş yapıyorlar. Kastamonu'da bunu başarabilen başka bir firma yok. Mühendis yetişmiyor. Biz nitelik eleman yetiştirmek için çıraklar alıyoruz. 2 buçuk yıldır, Enüs bey başkan olduktan sonra sürekli engellemelere maruz kalıyoruz. Aldığımız arsanın fiyatı 3 katına çıkarıldı. Mahkemeye başvurduk, yürütme durduruldu. Tekrardan aynı kararı aldılar. Tekrardan mahkemeye başvurduk, en sonunda 3'te 1 fiyatına bize tebliğde bulundular. Nitekim bu kararı aldıktan sonra, aynı zamanda kendilerine de tahsis yapıldı. Bu karar niye alındı, bunu da düşünmek lazım."
"ŞAHSİ HUSUMETLERİNDEN DOLAYI YAPIYOR"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: "Enüs bey, Ayhan bey ile olan şahsi husumetlerinden dolayı bunları yapıyor. Ne zaman bir dilekçe versek, bize problem üretiyorlar. Her şeyi hazır hale getirdik, çalışma başvurumuzu yaptık. 22 Şubat'tan-13 Mart'a kadar bize haber vermediler. ‘Biz denetim yapamayız, İl Özel İdaresi yapmak zorunda' dediler. İl Özel İdaresi denetimini yaptı, ‘Sorun yok çalışabilir' raporu hazırlandı. Enüs bey imzalamadı, çalışma ruhsatını vermedi. Ardından raporu talep ettik, raporu da vermediler bize. Biz fabrikalara üretim yapan bir şirketiz. Ürünlerimiz geç kaldığında cezaya giriyoruz. Nitekim buradaki makinelerimizi alıp, eski yerimize taşımak zorunda kaldık. Çünkü işlerimizi tamamlayamıyoruz. Makinelerimizi taşıdığımızı gören Enüs bey, bizi buraya çağırdı, şahitler huzurunda, sizin ruhsatınızı verelim diye. Meğer ki, makinelerin taşındığını görmüş, onun için geliyorlar, kendi yönetim kurulu üyeleri bunu diyor. ‘Burada makineler yok, işlem tamamlanmamış, tahsisi iptal edelim' diyorlar."
"40 MİLYOBLUK İŞİ İADE ETMEK ZORUNDA KALDIK"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: "Biz 40 milyonluk işi iade etmek zorunda kaldık. İstihdamı engelliyor bu adam, gençlerin çalışmasını engelliyor. Biz yine küçülmeye gitmek zorunda kalacağız, sırf yerimiz yok diye. Kastamonu'da en hızlı büyüyen şirketiz. Bizim yılda yüzde 300 büyümemiz var. Bu fabrikayla Kastamonu'da 100 personel ve 30 mühendis istihdam etmeyi planlıyorduk. Biz mühendislik yapıyoruz. Her hafta buraya yurtdışından müşteriler geliyor. Bu müşteriler Batı'nın en büyük teknoloji firmaları, bizden alıyorlar. Bu insanların ekmeğiyle oynuyorlar."
"ENGELLENDİĞİNDEN ÜRETİM YAPAMIYORUZ"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: "Yaptığımız tek şey yatırım yapmak. Yatırımımız engellendiğinden üretim yapamıyoruz. Bizim imalatımız için geniş alanlara ihtiyacımız var. Bu hukuksuzluğa birinin ‘dur' demesi lazım. Adamlar tamamen keyfi ve hukuksuz işler yapıyorlar. 2 yılda yatırımınız tamamlanmadı, diye elimizden alıyorlar, yönetim kurulu üyesi 6 yılda yatırımını tamamladı. Böyle adaletsizlik olmaz. Sanayi tahsisi diye verilen arazilerde odun depolanıyor. Üzerinde imalat yok. Birisi sesimizi duysun artık, yoksa bu yatırımlar boşa gidecek."
"ELİMİZDEN ALIP, ENÜS BEYİN FİRMASINA VERECEKLER"
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: "Muhtemelen bu yatırımı elimizden alıp, Enüs beyin firmasına verecekler. Muhtemelen burada yine odun deposu göreceğiz. Burada yaklaşık 2,5 milyon Euroluk bir yatırım burası. Biz ne kazanıyorsak, Kastamonu'ya yatırıyoruz. Burada yetişen çocuklarımızın Türkiye'de yarışamayacağı mühendis yok. Lütfen Kastamonu bize sahip çıksın. Burada hukuksuzluk var, burada zulüm var. Bu konuda devletimizi göreve çağırıyoruz. Konu hukuka intikal etmiş bir konudur. Fabrikamız elimizden alınmak isteniyor. Bizler bu memleketimizde ekmeğimizi kazanmak için, ülkemize katma değer sağlamak için durmadan çalışan insanlarız. Bu yatırım, bunu da tekrar özellikle vurgulamak istiyorum, Kastamonu'nun öz ve öz evladı olan, Dadaylı Ayhan Kömeç'in memleket sevdasıyla yaptığı bir yatırımdır.”
"ÇALIŞMA RUHSATIMIZI İSTİYORUZ”
Romon Group Genel Koordinatörü Ergün Yaşaroğlu: “Adamlar bize yazı gönderdi, ‘Şu tarihe kadar, şu rakamı ödemek zorundasınız, eğer ödemezseniz, elinizden alırız, eğer mahkemeye giderseniz yine elinizden alırız' diye. Böyle bir mafya olabilir mi? Ben hukuki arayışa giremiyorum, çünkü beyefendiler öyle emrediyorlar. Normalde herkese verilen 2 yıl uzatma hakkı, bize 3 ay verildi. Bilinçli olarak vakit geçirildi, sonra süre doldu diye iptal edildi. Biz çalışma ruhsatımızı istiyoruz. Çalışalım ki üretmeye devam edelim, ihracata devam edelim, Kastamonu'ya döviz getirmeye devam edelim. Bu gençlere bir gelecek, biz vizyon olmaya devam edelim. Biz üniversiteden çocukları alıp, istihdam ediyoruz. Bir takım maddelere atıf yapılıp, ruhsat iptal edildi. Enüs bey şahsi olarak buraya gelip, izinsiz kayıt yapmaya çalıştı. Bu kadar ihtiras olabilir mi? Biz ne yapıyorsak, tırnaklarımızla kazıya kazıya yapıyoruz."