Rengine Aldanmayın: Bu Çorba Bağımlılık Yapıyor

Geçmişten geleceğe kültürel mirasların korunduğu ve aktarıldığı Kastamonu, tarihi dokusu, doğası, ve yemekleri ile ön plana çıkıyor.  

Geçmişten geleceğe kültürel mirasların korunduğu ve aktarıldığı Kastamonu, tarihi dokusu, doğası, ve yemekleri ile ön plana çıkıyor.

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Kastamonu, şehrin simge yapıları haline gelen Nasrullah Meydanı, Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi ve birbirinden güzel ilçeleriyle ziyaretçilerine farklı deneyimler sunarken çok sayıda patentli ürünüyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Kastamonu, yöreye özgü Kara Çorbası ile de kültürel miraslarını hem koruyor hem de gelecek nesillere aktarıyor. Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesine özgü ve siyah rengiyle bilinen Kara Çorba, Türk Patent Kurumu tarafından 2018 yılında patent alarak tescillendi.

Pınarbaşı, mağara, kanyon, şelaleleriyle eşsiz bir doğaya sahip olmasının yanı sıra Kara Çorbası ile de adından sıkça söz ettiriyor.

Özellikle kış aylarında tüketilen ‘Kara Çorba' her yıl geleneksel olarak 21 Aralık'ta Pınarbaşı'nda tüm vatandaşlara ve ilçeyi ziyarete gelen turistlere ikram ediliyor.
Geleneksel hale gelen çorba dağıtımı yerli halk ve turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Şifa kaynağı olan bu çorba adından da anlaşılacağı üzere siyah görüntüsüyle diğer çorbalardan ayrılıyor. Türkiye'nin hiçbir yöresinde bulunmayan bu çorbanın ana malzemesi kızamık, her yıl Eylül ve Ekim aylarında doğadan toplanarak ekşi hale getiriliyor. Ekşi hale getirilen bu bitki daha sonra kavanozlanıyor.
Pınarbaşı ilçesine ait olan bu çorba Kastamonu ve diğer ilçelerde de yapılıyor.

Kara Çorba Nasıl Yapılır?

Pınarbaşı ilçesine ait olan bu çorba Kastamonu ve diğer ilçelerde de yapılıyor. Sıklıkla tüketilen Kara Çorba'nın ana malzemesi bütün tavuk ve kızamık ekşisi olarak biliniyor.

Öncelikle bütün tavuğun ve doğranmış soğanın haşlanması gerekiyor. Tencereye aldığı kadar tuz, iki litre su ve karabiber ekleniyor. Bu sayede çorba yapmak için elde edilen tavuk suyu hazırlanmış oluyor. İki litre tavuk suyu ve 10, 15 ml kızamık ekşisi karıştırılırken 20 gr unun yarım litre soğuk su ile karıştırılması ve kaynayan çorbaya eklemesi gerekiyor. Sonrasında haşlanan 100, 150 gr tavuk eti küçük parçalar haline getirilerek çorbaya ekleniyor. Pişen çorbaya kızdırılmış tereyağı eklenerek çorba yapma işlemi tamamlanıyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme