Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Hayatı Anlatıldı

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Vizyon Buluşmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda program düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Vizyon Buluşmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda program düzenlendi. Düzenlenen programda, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatı ve bilim tarihine katkıları "Kayıp Mirasımızın Kaşifi" başlığı altında ele alındı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Mecit Çetinkaya gerçkeştirdi.

'Şimdi Gençler Sıkıntılarından Söz Ediyor'

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Mecit Çetinkaya; “Fuat Sezgin 1924 yılında Bitlis'te doğdu. Babasının Bitlis'te Kadı ve Müftü olmasından dolayı tayini Doğubayazıt'a çıkınca Doğubayazıt'a gitti. Doğubayazıt'ta ilk ve ortaokulunu okudu. Liseyi okumak için Erzurum'a nakil yaptırdı. Bu kadar zorlukla 12 yaşında bir çocuğun oradan tek başına Erzurum'a kadar lise okumak için gitmesi. Şimdi gençler sıkıntıların söz ediyor. Yürüyemiyoruz servis sıkıntılı gibi serzenişler oluyor ama bu insanlarında yaşamını düşünüp şuan ki halimizden çok mutlu olmamız lazım. Hocamız Erzurum'da liseyi bitirdikten sonra Üniversiteyi okumak için İstanbul Üniversitesi'ne gidiyor. Ailesinin isteği üzerine. İstanbul Üniversitesi'nde Mühendislik okumak için gidiyor. Bir seminere katıldıktan sonra bütün dünyası değişiyor. Alman Oryantalist Hermonistler Müslümanların bölümler tarihindeki yeri anlatıyor. Seminerden sonra hoca ‘ben kesinlikle mühendislik okumam, bilim tarihi okumam gerekiyor' diyor. Bize bunu anlatırken de şöyle bir örnek veriyordu; bizim hocalarımız, Müslüman bilim insanlarının çok öncelerden dünyayı bir öküzün iki boynuzu arasında olduğunu söylüyorlardı. Ve buna inanıyorlardı. Bende buna bir türlü inanmıyordum" dedi.

'İslam Medeniyeti Ve Kültürünü Araştırmışlardır'

Konuşmasına devam eden Çetinkaya; "Müslüman bilim insanları nasıl böyle düşünebilir diye bunu hermonitlere söylediğinde hermonitler; güldüğünü ve böyle bir şey olmasının mümkün olmadığını, Müslüman bilim insanlarının Avrupa ve Dünyaya bilim yaydığını söyleyerek benim içimi rahatlattı ve ben bu yanlışı düzeltmek için bilim tarihi okumaya o zaman karar verdim 'diyor hoca. Düşünki Müslümanların bilim tarihindeki yerini Müslümanlardan değil de bir Alman Oryantalistten öğreniyor. Oryantalistler batılı bilim insanlarıdır. Batılı bilim insanları zamanında doğudaki bilimi merak ederek, İslam medeniyetini merak ederek bunları araştırmak içinde bilim insanları oryantalizmi ortaya çıkarmış. Ve oryantalist adı altında gelip doğudaki Müslümanları İslam medeniyeti ve kültürünü araştırmışlardır. Fuat hoca da üniversitesi değiştirmeye çalışmıştır. Hatta kayıt süresi bitince Hermonist kendisine yardımcı olmuştur. Üniversiteyi bitirdikten sonra üniversitede hocalık yapmaya başlar. Ve bilim tarihi konusunda öğrenciler yetiştirir. Profesörlüğe kadar yükselmesine rağmen 1960 yılında okuldan Asker Darbe sonucu uzaklaştırılır” şeklinde konuştu.


Özel Haber

Bakmadan Geçme