Pazarda gündem 'Hal yasa tasarısı'
Semt pazarı dün en yoğun günlerinden birini yaşadı. Havaların diğer günlere oranla ısınması ile birlikte vatandaşlar pazar ihtiyacını karşılamak için pazara akın etti. Öğle saatlerinden itibaren artan müşteri yoğunluğu ile pazarcı esnafının yüzü güldü. Esnaflar, satışların artış göstermeye başladığını ifade ederken vatandaşlarda fiyatlarının uygun seyrinde olmasından dolayı memnun olduklarını belirtiler. 'YÜZDE 70’İ KAYIT DIŞI OLAN...
Semt pazarı dün en yoğun günlerinden birini yaşadı. Havaların diğer günlere oranla ısınması ile birlikte vatandaşlar pazar ihtiyacını karşılamak için pazara akın etti. Öğle saatlerinden itibaren artan müşteri yoğunluğu ile pazarcı esnafının yüzü güldü. Esnaflar, satışların artış göstermeye başladığını ifade ederken vatandaşlarda fiyatlarının uygun seyrinde olmasından dolayı memnun olduklarını belirtiler.
'YÜZDE 70'İ KAYIT DIŞI OLAN TİCARET KAYIT ALTINA ALINACAK'
Pazar esnafının yıl içerisinde bir takım zorluluklar bekliyor. Çünkü geçtiğimiz günlerde 'Hal yasa tasarısı' olarak bilinen 'Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Artık meyve ve sebzelerin, nereden geldiği belirtilen birer ürün künyesi olacak ve bu sayede yüzde 70'i kayıt dışı olan ticaret kayıt altına alınacak. Ne pazarda ne de manavda, ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılamayacak. Aksi taktirde satıcıya para cezası uygulanacak.
HALLERDE, LABORATUVAR VE SOĞUK HAVA DEPOSU OLUŞTURULACAK
Hal ve pazarlarda üretici birlikleri bulunacak. Bu vasıtayla üreticilerin ürünleri tarlada kalmayacak, bu birlikler aracılığıyla satışı gerçekleşecek. Ayrıca yasa ile 'kabzımal' olarak da bilinen komisyoncuların aldığı pay, ürünün satış fiyatının yüzde 8'ini geçemeyecek. Toptancı halinde veya pazarda, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapılamayacak. Hallerde, üç yıl içinde laboratuvar ve soğuk hava deposu oluşturulacak. Bu iki maddeye de uymayanlara yine para cezası verilecek.
PAZAR ETİKETLERİ İLE ETİKETLENİP O ŞEKİLDE SATILACAK
Hal Yasası'na göre bütün hal ve pazar ürünleri barkodlu tartılar ile tartılıp pazar etiketleri ile etiketlenip o şekilde satılacak. Hal etiketine alınan barkod baskısında ürün bilgisi, menşei ve fiyat bilgisi bulunması mecburiyeti bulunuyor. Yeni Hal Yasası pazar ve haller için bazı kolaylıkları getirse de, aynı zamanda birçok zorluğu da yanında getirecek gibi. Bu sebepten dolayı da barkodlu pazar sistemine entegrasyon, tüm zorlukları aşama aşama düzenlemek açısından uzun tutuldu. Pazarcıların Hal Yasası'nda bulunan maddelere uygun işlem yapmaması durumunda 5 bin TL'ye kadar ceza alacağı da yasada açıkça belirtildi. Aynı zamanda tezgahlarında sergiledikleri bütün ürünlerin üzerinde fiyat, yetiştirildiği bölge, ürünün cinsi gibi bilgileri içeren etiketlerle etiketlenmeleri, elektronik tartı ile fiyatlandırılmasının yapılması gereklilikler arasında yer alıyor.
'MÜŞTERİ ZATEN KALİTELİ ÜRÜNÜ KENDİ SEÇER'
Konu hakkında Çarşamba pazarı esnafı ise yeni uygulamaya tepkili bu tür bir uygulamanın yapılamayacağını ve Avrupa Birliği'ne uyum için yapılan uygulamanın kendilerince yanlış olduğunu söyledi. Ayrıca, pazar esnafı ürünün kalitesinin ve lezzetinin künyeden anlaşılmayacağını ifade ederek; 'Müşteri gelir, ürüne bakar, lezzetini tadar. Öyle alır. Müşteri zaten kaliteli ürünü kendi seçer. Ülkemizde yüzlerce pazar yeri var. Bu uygulamanın şehrimizde uygulanabileceğini sanmıyoruz' dediler.
KADIN ENAFLAR DÜŞÜNCELİ
Semt pazarında köylü pazarı olarak bilinen kısımda evlerinde ürettikleri doğal gıdaları satışa sunan kadın esnaflar esnaflar ise söz konusu uygulamanın kendileri tarafından uygulamasının mümkün olmadığını söylediler. Kadın esnalar evlerinde ürettikleri ürünlerin hangisinin ne kadar kalori ya da yağ oranı taşıdığını kendileri tarafından hesaplanamayacağını ifade ettiler. Fabrikasyon ürünlerinde ancak bu tür bir uygulama yapılabileceğini vurgulayan esnaflar bu tür bir uygulamanın yapılması söz konusu olduğu takdirde yetkililerin ürünlerini istenildiği şekilde satışa sunabilmeleri için yardım talebinde bulundular.