Otizm farkındalık etkinliği
Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu'nda dün yapıldı.
Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu'nda dün yapıldı.
Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Erol Çelikel, Yardımcısı Hilmi Böcek, Öğretmenler, İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü Polis Memurları Ali Durmuş ve Hilal Yılmaz, Polis Maskotu Polican, Akay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Ali Akay Yücebıyık, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu İl Temsilcisi Lütfiye Kimbil, Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu öğrencileri ile özel birey çocukları ve ailelerinin katıldığı etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.
İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünde görevli polis memurları ile polis maskotu 'Polican' da etkinlikte yer alarak, eğitim gören çocuklarla dans edip müzik eşliğinde çeşitli oyunlar oynadı. Eğitim gören öğrencilere balon dağıtıldı, yüzleri boyandı.
“OTİZM GÜN GEÇTİKÇE ÇOĞALMAKTA”
Etkinlikte konuşan Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Erol Çelikel; “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında okulumuza ziyaret eden Özel Bireyler ve Aileleri Derneği ve Emniyet Personeli Maskot ekibiyle beraber gelen emniyet görevlilerine çok teşekkür ediyoruz. Otizm gün geçtikçe çoğalmakta. Şu anda her 36 kişinin birinde otizm görülmektedir. Otizm için eğitim çok önemlidir. Eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Kastamonu'da bu eğitimi veren okulumuz sıfır yaş ve sıfır ve sıfır yaştan 79 aya kadar bütün öğrencilere eğitim vermektedir ve otizmle karşılaşan herkesin erken bir şekilde eğitime başlaması gereklidir. Ne kadar erken eğitime başlanırsa o kadar çok yol alınır” dedi.
“GÜZEL SONUÇLAR ALDIK”
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu İl Temsilcisi Lütfiye Kimbil de, “Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu il temsilcisiyim. Kastamonu'da bu faaliyetimiz 2023 faaliyet programımızda yer alan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği olarak yapmış bulunmaktayız. Özel Eğitim Halime Çavuş Anaokulumuzla beraber bu etkinliği yapmak istedik. Müdürümüz de sağ olsunlar uygun gördüler, birlikte yaptık. Faaliyetimizin içeriğinde jimnastik etkinliği, jimnastik programı parkur çalışmaları. Çocuklarla beraber işte hareket eğitimi ve aynı zamanda drama müzik etkinliğimiz vardı. Güzel bir etkinlik oldu. Öğretmenlerimizle birlikte güzel bir katılım oldu. Bu etkinliği yaptığımız için açıkçası biz de çok zevk aldık. Güzel sonuçlar aldık. İlerleyen zamanlarda da güzel etkinliklerde hocalarımızla Müdür Bey'le iletişime geçerek güzel etkinlikler yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“MUCİZEVİ GİBİ BİR ŞEY, BEN HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ise, “Kastamonu'muzda otizm tanı aldıktan sonra Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu'muzun ilk andan itibaren hizmetleri bizleri çok çok mutlu etti. Gerçekten çocuklardaki farklılığı 1-2 ay geçtikten sonra fark edep gözlemleyebiliyoruz. Kastamonu'da küçük otizmli bireylerimiz için Halime Çavuş Özel Eğitim Anaokulu'nun imkânları şartları içinde okul müdürümüz Erol Hocam, Hilmi hocam Öğretmenlerimiz çocuklarımızla birebir yakından ilgilenmekte, yıllar öncesine geriye baktığımda gerçekten bu okul çok kıymetli ve mucize gibi. Sizler de gördünüz zaten okulun şartlarını, birebir otizmli bireylerimizle ilgilenmekte. Çocuklar okula başladıktan 2-3 ay sonrasında biz farkı kendimiz fark etmekteyiz. Öğretmenlerimiz donanımlı. Zaten okul müdürümüz temelden gelen bir insan. Otizmi iyi bilen bir insan, Hilmi Hocam keza yıllardır özel eğitimde çocuklarımızla beraberler. Ben hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim ilk tanı aldığımız döneme bakarak burası bu okul benim için de çok kıymetli. Mucizevi gibi bir şey, ben herkese çok teşekkür ediyorum. Emeklerine sağlık. Bütün personele. Sabah kapıdan alınıp personelle çocuklarımızın eğitim verilmesi, tekrar evlerine geri bırakılması gerçekten bizlerimizin şu anda ilk bizim ilk tanı aldığımız 15 yıl öncesine göre bir mucize. Çünkü biz çocuklarımıza ne okul bulabildik, ne bir anaokuluna kabul ettirebildik. Ben çocuğumu kabullendirmek için 6 ay bir anaokulunun hem temizliğini hem yemeğini hem öğretmenliğini yaptım. Tek oğlumu kabul etsinler yanında dursun diye. Ben çok çok teşekkür ediyorum. Erol Müdürüme, Hilmi Hoca'ma öğretmenlerimize, rehber personelimize, servis görevlilerine kadar bu okulumuzdan gerçekten biz çok memnunuz. Belki de Karadeniz bölgesinde okulumuz tek. Çok çok hepsine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“KAPILARIMIZ HERKESE AÇIK”
Boyraz son olarak; “2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün de hafta sonuna denk geldiği için bugün yaptık. Otizm çığ gibi büyüyor. Çalmadık kapı bırakmayacak. Bunun için önlemini almak zorundayız. Ne kadar erken tanı olursa çocukların hayata kazandırılması noktasında çok çok önemli. Bizim başladığımızda otizmli 100 çocuktan bir tane idi. Ben şu anda 30 çocuktan bir tanesinin otizmli olduğunu düşünüyorum. Ne kadar erken hayata katarsak çocuklarımızı kendi hayatlarını idame ettirecek seviyeye geliriz. Tanı almakta insanlar genç kalmasın. Bizlerin dernek olarak çocuklarımızı otizmde de en iyi, iyi geldiğini düşündüğümüz ve kendimiz birebir gözlemlediğimiz haftada bir atlı terapimiz var. Merkez spor salonumuzda özel sporcular çalışma salonumuz var. Özel çocuklarımızla birebir öğretmenlerimiz ilgilenmekte. Bizler otizm özel bireylerimiz tanı aldığı ilk andan itibaren elimizden geldiğince aileye, çocuklarımıza destek olmaya çalışıyoruz. Kapılarımız herkese açık. Aman tanı almakta geç kalmasınlar. Her gün altın dönem dediğimiz çocuklukta otizm çok çok önemli” ifadelerini kullandı.