Ormancılık Çalıştayı düzenlendi
Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Kastamonu Ormancılığında Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Orman Bölge Müdür Vekili Mahmut Şentürk, KUZKA Genel Sekreter Vekili Serkan Genç, KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, akademisyenler ve çok sayıda davetli...
Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez KütüphanesiKonferans Salonu'nda Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması veİhtisaslaşması Projesi kapsamında Kastamonu Ormancılığında Yeni YaklaşımlarÇalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Orman Bölge Müdür Vekili Mahmut Şentürk, KUZKAGenel Sekreter Vekili Serkan Genç, KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, akademisyenlerve çok sayıda davetli katıldı.
'YAKLAŞIK75 TANE AYRI PROJE HAZIRLADIK'
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ProjeKoordinatörü Prof. Dr. Saim Ateş, 'Bu proje YÖK tarafından her ile üniversiteaçılması projesi devamında açılan üniversitelerin görevlerinin, bölgeyekatkılarının ve misyonunun çatışmaması için planlanan bir 2'nci aşamaprojesiydi. 2015 yılında başladı. 2015 yılında 5 üniversite ile bu projebaşladı. Bizde son 1 yıldır bunun için yoğun mesai harcadık. Bölgeninaltyapısını tespit ettik. Bu kapsamda orman ve turizm sektöründe güçlüyönlerimizin ortaya çıkacağı verimli bir dosya hazırladık. 12 Aralık'ta daihtisaslaşma üniversitesi olarak ilan edildik. En güzel örneği de KastamonuÜniversitesi oldu. 5 yıllık bir proje. Yaklaşık 75 tane ayrı proje hazırladık'diyerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
'HİÇBİRŞEKİLDE ZAMAN KAYBINA TAHAMMÜL ETMEYECEĞİZ'
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise;'Biz bu çalıştayı teknik bir çalışma olarak düşündük. Şu ana kadar yaklaşık 75tane proje aldık. Bu programın adı belli. Bölge kalkınmasıyla alakalı birproje. Dolayısıyla ihtisaslaşma sahamız ormancılık ve turizm Ormancılığıniçinde orman endüstrisi var. Turizm olarak da tabiat turizmi var. Projemizegüveniyoruz. Çok güzel bir proje. Baştan beri biz içinde olmaya çalıştık.Bundan sonra beraber çalışırsak, mesafe alacağız. Hiçbir şekilde zaman kaybınatahammül etmeyeceğiz. Bu mantıkla çalışacağız. Bugünkü teknik bir çalışma. Buprojelerin daha ileriye götürülmesinde yeni ufuklar açacaktır. İhtisasüniversite olmamızın bir avantajı da daha önceden ihtisas üniversite olanlarıntecrübelerini öğrenmiş olduk. Etrafımızdaki şehirlerle de bu konuda istişareleryaptık, yapacağız' şeklinde konuştu.
'KESİMSÜRESİNİN 12 AYA ÇIKARILMASI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPILMALI'
Çalıtayın hayırlara vesile olmasını dileyen Vali YaşarKaradeniz; 'Kastamonu'da ormancılık konusu en önemli sektörümüz. Turizmde bizimiçin bir diğer önemli sektör. Üniversitemizin bu iki konuda ihtisaslaşmışolması, ilimiz açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bunu iyideğerlendirmemiz lazım. Bu konu Kültür Başkentliği kadar önemli bir konu olarakele alınmalıdır. Bu iki konu 2 ayrı başlık olarak görünse de birbiriyleilişkili. Aslında bu iki başlık birbiriyle bağlantılı ve birbirini bütünleyenana başlıklar. Bu çalışmalarda il olarak, sektörün canlanmasını ve büyümesinibekliyoruz. Ayrıca büyüyen bu sektöre kalifiyeli teknik eleman yetiştirilmesinibekliyoruz. Ormanlarımızı en iyi şekilde değerlendirebiliyor muyuz? Neredeeksik varsa bunların gelişimi için çalışmalar yapmalıyız. Mevcut sahalarınıslahı yapılması lazım. Kesim alanların yeniden üretim haline getirilmesilazım. Kesim süresinin de 12 aya çıkarılması konusunda da çalışmalar yapılmasılazım. Oradan elde edilen tomruğun ilimizden tomruk olarak gitmesi değil,onların burada işlenmesi burada ara ürün değil, nihai ürün haline getirilmesigerekiyor. Hedefimiz bu ahşap ürünleri burada üretip, dünyaya pazarlamakolmalı. Bu çalıştay sonrasında geliştirilecek projelerle bu amaca katkısağlayacağını düşünüyorum. Tüm kurumlarımızın işbirliğiyle bunu planlamalıyız'dedi.