Orman şehri Kastamonu, zenginliğini değerlendiremiyor
Uluslararası Ormancılık Sempozyumu dün Ahmed Yesevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Sempozyuma Vali Mesut Yıldırım, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Orman Bölge Müdürü Hüaeyin Dinçer, yurt dışından gelen konuşmacılar ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda ormanlarının ve ormancılık sektörünün önemine değinildi. Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Vekili...
Uluslararası Ormancılık Sempozyumu dün Ahmed Yesevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Sempozyuma Vali Mesut Yıldırım, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Orman Bölge Müdürü Hüaeyin Dinçer, yurt dışından gelen konuşmacılar ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda ormanlarının ve ormancılık sektörünün önemine değinildi.
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Vekili Ömer Küçük; 'Ormanlar canlı ve cansızların karşılıklı etkileşim içinde olduğu ve birçok ekolojik sistemi içinde barındıran, çok özel bir sistemdir. Son yıllarda görünen hızlı nüfus artışı ve sanayileşme orman eko sistemlerinden ciddi baskılar oluşturmaktadır. Ormanlardan aşırı ve bilinçsiz faydalanmanın yanı sıra, orman yangınları gibi bazı etkenler maalesef biyolojik, ekolojik ve ekonomik kayıplara da sebep olmaktadır. Dünya'daki bazı ülkelerde orman alanları azalırken, ülkemizde ise orman alanlarında önemli bir artışın olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde halihazırda ormanlık alanlar 22 milyon hektarın üzerindedir. Bunun bir modeli olan Kastamonu'muzda yüzölçümü ile yüzde 65'i ormanlarla kaplı modern bir şehir hüviyetindedir. Ülkemizde durum böyle iken, bazı ülkeler azalan ve daralan, biyotik, abiyotik faktörlere maruz kalan ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi, yeni politikalar üretilmesi açısından yönetim anlayışlarında değişikliklere gitmişlerdir. Zira değişen dünyamızda, teknolojik ilerlemelere rağmen, doğal çevre ve ormanlık alanlara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını görmekteyiz. Bu bağlamda insanlığın ortak mirası olan ormanların gelecek nesillere aktarılması ve özellikle sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir bir şekilde aktarılması günümüzde toplumsal bir sorun halini almıştır. Bu anlayış içinde orman ekosistemini korumak, toplumsal faydalarını dikkate alarak, sürdürülebilir orman ilkeleri doğrultusunda davranmak, ormancılığı en önemli prensipleri arasına girmiştir' diyerek sempozyuma çeşitli ülkelerden 386 adet bildiri yapıldığının altını çizdi.
253 ESER SUNULDU
İlimizde 3 gün boyunca sürecek ve 40 oturum şeklinde gerçekleşecek olan sempozyumda konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın; 'Sempozyumun sonuçlarından faydalanacak kitlenin oldukça fazla olacağını ümit ediyoruz. Çünkü bu ilmi faaliyete Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Kırgızistan, Bulgaristan, Filipinler, ABD, Cezayir, Fransa, Makedonya ve Türkiye olmak üzere 13 ülkeden 192 sözlü tebliğ, 61 tanede poster olmak üzere 253 eser sunulmaktadır. Bu kadar fazla tebliğ ile geniş çaplı olan bu sempozyumdan herhalde faydalanma oranı da yüksek olacaktır. Bilim camiasına olduğu kadar, umarım ormancılık uygulamalarına yeni ufuklar açacaktır. Memleketimizde orman alanlarımız iyi düzeydedir ve çok fazla problemimiz yoktur. Çevrecilik açısından da dünyanın birçok kentine göre iyiyiz. Bizim Türkiye olarak beklediğimiz Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'yla alakalı yeni projelerin geliştirilmesidir. Kastamonu ormancılık açısından bir modeldir. Bizim ormancılık bakımından bir şikayetimiz yoktur. Nüfus artışıyla ormanların tahrip edilmesine karşı korunma ihtiyaçları her geçen gün artmaktadır. Amazonlardaki orman tahribatı bizi, bizdeki orman tahribatı diğer ülkeleri ilgilendirmektedir. Çünkü bu manada dünya bir bütündür. Dünya bir bütün olduğu için herkesin bu konuda işbirliği yapması elzemdir' sözleri ile katılımcılara teşekkür etti.
'BÜYÜK BİR MOBİLYA FABRİKASI KASTAMONU'DA OLMALIYDI'
Uluslararası Ormancılık Sempozyumu'nun Kastamonu'da yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Belediye Başkanı Tahsin Babaş; 'Kastamonu bir orman kentidir. Ilgaz'dan Küre Dağları'na kadar o kadar güzel ormanlarımız var ki bunlardan yararlanmamız lazım. Hem ormanlarımızı koruyalım hem de insanlarımızın bu ormanlardan en iyi şekilde faydalanmasını sağlayalım. Ormanlarla kaplı bir il olduğumuzdan ahşapla ilgili de çok ciddi faaliyetlerimiz olmalı. Faaliyetlerimiz var ama yeterli değil. Bugün Kastamonu'da 3 tane sunta fabrikamız var ama yan sanayi fabrikalarını tam olarak geliştiremedik. Bence çok büyük bir mobilya fabrikası Kastamonu'da olmalıydı. Çünkü ham malzeme burada. Bu konuda yetersiz olduğumuzu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili olarak çalışmalar yapmalıyız. Bu bize düşen görev' dedi.
'BİZİM AMACIMIZ BU AHŞAP FUARI'NI GELİŞTİRMEK'
Ahşap Fuarı'na da değinen Babaş; 'Biz elimizden geldiğince Ahşap Fuarı'nı zinde tutmaya çalışıyoruz. Fakat ciddi bir talep alamıyoruz. Bizim amacımız bu Ahşap Fuarı'nı geliştirmek olmalı. Türkiye'de yapılan ilk ve tek Ahşap Fuarı ama gerekli ilgi ve alaka olmuyor. Bizim şu anda en iyi yaptığımız ahşap tarihi konaklarımızı korumak. Yatırımcılarımızı da bu konuda ilimize yönlendirmeye çalışıyoruz. Fakat bir türlü gerekli yatırımcılardan yeterli ilgiyi göremiyoruz. Ormanlarımızın kıymetini bilelim' ifadelerini kullandı.
'ORMAN ZENGİNLİĞİMİZE ZENGİNLİK KATMAMIZ GEREKİYOR'
Uluslararası Ormancılık Sempozyumu'nun en doğru yerde düzenlendiğini söyleyen Vali Mesut Yıldırım; 'Ormanlarımız bir ülkenin en önemli doğal kaynakları arasında. Bu manada herhangi bir madenden farklı görünmüyor. Ormanlarımız üretilebilir bir kaynak. Bu manada tedbirler almamız, bu manada çalışıp orman zenginliğimize zenginlik katmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu sempozyum sonunda elde edilecek verilerin hem Türk ormancılığına hem de dünya ormancılığına katkı sağlamasını umut ediyorum. Ormanlarımız aynı zamanda geçim kaynağı ve her manada hayatımızı etkiliyor' sözleri ile sempozyumu tertip edenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sempozyumun düzenlenmesinde destek verenlere plaket takdim edildi.