O Ürün Vatandaşın Tercihi Oldu

Kastamonulu ve dışarıdan gelen vatandaşların son zamanlarda çokça tercih ettiği bir ürün olan siyez buğdayı hakkında Ala Restoran'da çalışan Rıdvan Salcı bilgiler verdi.

Kastamonu Ala Restoran'da çalışan Rıdvan Salcı, siyez buğdayının sağlığa olan faydalarına değinerek; “Siyez buğdayını, buğdayın atası diye tabir ediyoruz. Genetiği değişmemiş buğday. Günümüzdeki buğdayların hemen hemen yüzde 99'u genetiğiyle oynanmış buğdaylardan oluşuyor. Ama siyez buğdayı bizim Kastamonu'da ağırlık olarak İhsangazi ilçemizde genetiği değişmeden eski usullerle devam eden bir buğday çeşidi” dedi.

‘Diyet Ürünü Olarak Tercih Ediliyor'

Siyez buğdayının son zamanlarda özellikle diyet ürünü olarak tercih edilerek tüketildiğini belirten Rıdvan Salcı; “Siyez buğdayının tüm ürünlerle çeşitlendirdik. Kurabiye, un, erişte, bulgur gibi gündelik hayatta tüketilen yiyeceklerde bulunmaktadır. Özellikle siyez simidi vatandaşlar tarafından sıkça tüketilmektedir. Glüten zaten hamura elastik bir yapı oluşturuyor. Siyez buğdayında glüten miktarı düşük olduğu için kabarması ve mayalanması diğer buğdaylara göre biraz daha az olmaktadır. Dışarıdan şehrimizi ziyarete gelen vatandaşların siyez buğdayına ve onunla yapılan ürünlere ilgisi çok fazla. Şu anda insanların en çok sıkıntısını çektiği ve gündemde olan glüten rahatsızlığı var. Birçok bağırsak problemi ve insan sağlığını olumsuz etkileyen glüten miktarı bizim ata tohumu olan siyez buğdayımızda çok düşük. O yüzden sağlığa birçok yönden faydası var” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme