O Mezarlar Kutsal Tapınak Alanı Olarak İnşa Edildi
Kastamonu kent merkezinde kaya kütlesi üzerinde bulunan Evkaya Mezarı ve Taşköprü'de bulunan Donalar Kale Kapı Kaya Mezarı, 2 bin 700 Yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyor.
Kastamonu kent merkezinde kaya kütlesi üzerinde bulunan Evkaya Mezarı ve Taşköprü'de bulunan Donalar Kale Kapı Kaya Mezarı, 2 bin 700 Yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyor.
Kastamonu merkezde bulunan Evkaya Mezarı ve Taşköprü'nün Donalar Köyü'nde bulunan Donalar Kaya Mezarı, milattan önce 7. yüzyıla, milattan sonra 1. yüzyıla ait izler taşıyor.
Evkaya Mezarı ve Taşköprü'nün Donalar Köyü'nde bulunan Donalar Kaya Mezarı milattan önce 7. yüzyılın ortalarında Paphlagonyalılar (Paflagonya) tarafindan yapıldı.
Endüstri Meslek Lisesi altındaki kaya kütlesi üzerinde bulunan Evkaya Mezarları tabandan 8 metre yükseklikte bulunuyor.Türkiye'de tek olma özelliği taşıyan Evkaya Mezarı ve Taşköprü'de bulunan Donalar Kale Kapı Kaya Mezarları Frig kültürünün etkisi altında, kaya mezarı ve kutsal tapınak alanı olarak inşa edildi.
Paphlagonia veya Türkçe adıyla Paflagonya, Anadolu'nun, Karadeniz kıyısında, Pontus ve Bitinya arasında kalan eski bir bölge olarak biliniyor.
Aslan Kabartmaları Dikkat Çekiyor
Üçü anıtsal olmak üzere toplam 8 adet kaya mezarının bulunduğu Mezarın ön cephesindeki alınlığın ortasında yer alan insan kanatlı aslan kabartmaları dikkat çekiyor.
2 bin 700 yıl önce inşa edilen, Evkaya Mezarı'nın sütunlu ön cephesi ve alınlığındaki "Potnea Theron" "Hayvanlar Hakimesi Tanrıça" betimlemesi oldukça dikkat çekiyor.
Potnia Theron terimi ilk kez Homeros tarafindan kullanılan Hayvanlar Kraliçesi olarak Vahşi Hayvanların Efendisi, Hayvanların Tanrıçası olarak biliniyor.
Anıtsal mezarların ikisi içerisindeki mezar odalarında ikişer adet ölü sediri yer alırken, sol bölümünde ise milattan sonra 1. yüzyıl içerisinde Romalılar döneminde yaptırılan kaya mezarları içerisinde üç giriş ile üç mezar odası bulunuyor. Mezarın sağ bölümü 7. yüzyıla dayanıyor.
Kaya Kapı Mezarı, Anadolu'daki Bu Özelliğe Sahip Tek Mezar
Pafloganya'nın başkenti meşhur Pompeiopolis Antik Kenti, Taşköprü'de bulunuyor.
Donalar Kale Kapı Kaya Mezarı, Roma'nin kartalı, aslan ile Herkül'ün Helenistik dönemden kalma resimleri, griffon ile kanatlı aslanların resimleriyle birçok medeniyetten izler taşıdığı için Anadolu'daki bu özelliğe sahip tek mezar olma özelliği ile dikkat çekiyor.
Mezarın üzerinde tamamlanmamış tek boynuzlu at, Boğa, aslan gibi birçok hayvan figürleri bulunuyor.
Kaya mezarının içerisinde sağda bir pencere bulunuyor. Sol tarafta giriş kapısıyla birlikte, odanın ilerisine doğru gidildikçe sandukalar görünüyor. İkinci bir odanın bulunduğu yerde dar bir kapryla birlikte yine orada orada da bir tane sanduka bulunuyor.
Kaya mezarının üst tarafında bulunan tünele merdiven ile iniliyor. Üstünde yine bir Osmanlı hamamı bulunuyor. Burası bir nevi bir yerleşim bölgesi olduğuna işaret ediyor.Bu mezarın en ilginç özelliklerinden biri griffon' sadece o bölgedeki mezar üzerinde bulunuyor.
10x15 metre ebadında yüksek bir bir kayaya oyularak inşa edilen kaya mezarında, Pers ve Helenistik döneme ait izlerin taşındığı ifade ediliyor. Çok sayıda hayvan figürünün kabartma olarak işlendiği, Paphlagonya'nın en eski kaya mezarlarından biri olan, milattan önce 7. yüzyila dayanan Kale Kapı Kaya Mezarının üzerinde griffon adı verilen aslan gövdeli, yılan kuyruklu, kanatlı mitolojik bir yaratık bulunuyor.