'Nükleer atık çok az'
PROF. DR. MEHMET ATIF ÇETİNER: Kastamonu Türk Ocağı'nda Dünyadaki nükleer enerji konusundaki gelişmeler, enerji kaynakları, enerjide gelecek vizyonları, enerji politikaları ve bu konudaki son gelişmeler ele alındı. Program konuğu Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atıf Çetiner'di. Çetiner, 'Yeşil Nükleer Enerji: Toryum' başlıklı konferansında Dünya'da ve Türkiye'de toryum kaynakları, toryumun...
PROF. DR. MEHMET ATIF ÇETİNER:
Kastamonu Türk Ocağı'nda Dünyadaki nükleer enerji konusundaki gelişmeler, enerji kaynakları, enerjide gelecek vizyonları, enerji politikaları ve bu konudaki son gelişmeler ele alındı. Program konuğu Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Atıf Çetiner'di.
Çetiner, 'Yeşil Nükleer Enerji: Toryum' başlıklı konferansında Dünya'da ve Türkiye'de toryum kaynakları, toryumun nükleer enerji üretimindeki yeri, enerji elde etmenin yolları, yeni arayışlar ve dünya ölçeğinde enerji konusunda önde ülkelerin politikaları hakkında bilgiler verdi.
'NÜKLEER REAKTÖRLER URANYUM 235'İ KULLANIYORUZ'
Mili Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Asım'a Nasihatları'nda 1919 yılında nükleer enerji ile ilgilenilmesini istediğini belirten Prof. Dr. Mehmet Atıf Çetiner; 'Randolph Ford 'insanoğlu nükleer enerjiyi 2000'li yıllarda anlayacak' demiş ama insanoğlu 15 yıl sonra 1945 yılında Hiroşima'da atom bombasını patlatarak bu enerjinin kudretini gördü. Tamamen Hiroşima'yı tarihten sildi. Uranyumdan nükleer reaktörler yapılıyor ve elektrik üretimi yapılıyor. Bugün dünyada 50 yılda OCD ülkelerinde 437 tane nükleer reaktör, toplam 372 gigawatt güç kapasiteyle çalışmaktadır. Nükleer reaktörler uranyum 235'i kullanıyoruz. Nükleer reaktörlerdeki atıklar herhangi bir yere atılmıyor ve ileri zamanlarda kullanılmak üzere reaktörlerin yanlarındaki havuzlarda bekletiliyor. Çok az miktarda bir atık var. Onun içinde yeni depoları düşünülüyor' diye konuştu.
'7 BİN 740 TON URANYUM ÜLKEMİZDE VAR'
21 ülkede uranyum kaynağı olduğunu söyleyen Çetiner; 'Kanada, Kazakistan ve Avusturalya'da yoğun miktarda uranyum var. Bizde ise bir reaktörü işletebileceğimiz kadar ama bu uranyumu da zenginleştirmemiz lazım. Toplam 7 bin 740 ton uranyum ülkemizde var. Bizim kaynaklarımız oldukça kısıtlı' diyerek uranyum alternatif üretim kaynakları hakkında da bilgi verdi.
Program sonunda Prof. Dr. M. Atıf Çetiner'e katılım ve teşekkür belgesi verildi.