Nevruz Bayramı, üniversiteli gençleri coşturdu

Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Türk Dünyası Uygulama ve araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri dün Kuzeykent Bayrak önünden KASTÜ yemekhane önü merasim alanı önüne kadar yürüyüşle başladı. Merasim alanında KASTÜ'de okuyan yabancı ülkelerden Endonezya, Doğu Türkistan, Ahiska Türkleri, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Çad ve Türkmenistan stant açarak yörelerinin ürünlerinde katılımcılara ikram ettiler. Belediye Başkanı...


Kastamonu Üniversitesi (KASTÜ) Türk Dünyası Uygulama vearaştırma Merkezi tarafından düzenlenen Nevruz Bayramı kutlama etkinlikleri dünKuzeykent Bayrak önünden KASTÜ yemekhane önü merasim alanı önüne kadaryürüyüşle başladı.

Merasim alanında KASTÜ'de okuyan yabancı ülkelerdenEndonezya, Doğu Türkistan, Ahiska Türkleri, Kırgızistan, Kazakistan,Azerbaycan, Özbekistan, Çad ve Türkmenistan stant açarak yörelerininürünlerinde katılımcılara ikram ettiler. Belediye Başkanı Tahsin Babaş veKastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın öğrencilere etli pilav veayran dağıttı.

Düzenlenen programda salıncağa binildi, örste BelediyeBaşkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın vediğer protokol üyeleri tarafından demir dövüldü, ateş üzerinde atlanıldı.Programda Kastamonu Üniversitesi halk Oyunları ekipleri ve dış ülkelerin oyunekipleri gösteri yaptı, şarkılarını seslendirdi. Öğrenciler program sonunda damüzik eşliğinde oynayarak eğlendiler.

'KÜLTÜRÜMÜZÜNBİR ORTAK UNSURUNU TEZAHÜRÜNÜ BURADA YAŞIYORUZ'

Türk Dünyası Uygulama ve araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. OrhanKavuncu yaptığı açılış konuşmasında, 'Nevruz bizim bayramımız, belki Ergenekon'dançıkıştan bugüne, belki 5-6 bin senedir kutlaya geldiğimiz bir bayram, bu bayrambizim yöremizde Türklerle beraber Farsça, Arapça konuşan halkların kutlayageldiği hayatın canlandığı, tabiatın canlandığı bir bayram, bu bayram sevinçiçin, canlanış için, diriliş için bir sembol, öfkenin, ayrılığın, kızgınlığın,nefretin tohumlarını değil, sevginin birliğin, beraberliğin tohumlarınıatacağımız bir gün. Bugün burada çocuklarımız var, bizim, Kazakistan'dan,Atayurt'tan, Kırgızistan'dan, Özbekistan'dan, Türkmenistan'dan gelençocuklarımız var. Çad'dan gelen Yemen, Suudi Arabistan, Afganistan, Irak,Suriye'den gelen çocuklarımız var. Biz hep birlikte birliğimizin,beraberliğimizin kültürümüzün bir ortak unsurunu tezahürünü burada yaşıyoruz.Bugünde burada yavrularımız bize çeşitli sunumlar yapacaklar, müziklerinden,halk oyunlarından gösteriler yapacaklar, yemeklerinden ikram edecekler, tümherkesin nevruzu da kutlu olsun' dedi.

'BAZILARIBİZİM TARİHİMİZİ DAĞITMAK İSTİYOR'

Kastamonu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın Nevruz programındayaptığı konuşmasında: 'Bugün gençlerimizin günüdür. Ergenekon'dan çıkışımızın 4bin 556'ıncı yıl dönümüdür. Nevruz sadece bir bahar bayramı değildir. Aynızamanda Ergenekon'da çıkışımızın devletimizin genişlemesinin ve dünyayaaçılmasının bir başlangıcıdır. Millet olarak bizimde baharımızdır. Bazılarıbizim tarihimizi dağıtmak istiyor. Ergenekon'dan çıkışımızın öncesi de vardır.İnsanlık var olduğundan beri milletimizi ve devletimiz vardır. İnsanlık varolduğu sürece hem devlet hem de millet olarak dünyanın her yerinde olacağız.Türk coğrafyasında Türk devlet ve topluluklarında Nevruz kutlandığı gibi İslamcoğrafyasında, kardeş ülkelerimizde de yaygın olarak nevruz kutlanmaktadır.Şunu biliyoruz gerek 350 milyonu aşkın Türk, gerek 1 milyar 800 milyonu bulanİslam alemi, bugünleri ve her gününü birlik ve beraberlik için vesilesaymalıdır. Geçen hafta yaşanan Yeni Zelenda'da gördük ki tüm düşmanlarınhisleri, kinleri canlıdır. Her zaman için fırsat kollamaktadırlar. Bizlerde herzaman birlik içinde ve uyanık olmak zorundayız. İnşallah bu acı hadiseler bizimuyanışımıza yardımcı olur. Yeni Zelenda'daki ağır katliamın bir dahayaşanmamasını diliyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Bugünler iyi şeyleridüşünmemize ve hayata geçirmemize vesile olsun. Birliğimize vesile olacak olanalfabe birliği, ortak dil kullanma, ortak eğitim, ortak tarihini yazma vemüfredata koyma ve ortak dinini yaşama konusunda acil çalışmalara ihtiyacımızvardır. Üniversitemiz ve siyasi mekanizmalarımız her zaman ve her şekildebunları dikkate alıp hayata geçirmelidir. Yaklaşık 4 bin öğrencimizin tamamına yakını İslam lemindendir. Yüzde76'sı ise Türk toplulukları ve Türk devletlerindendir. Üniversite var olduğusürece, bayrağımız dalgalandığı müddetçe aynı misyonla çalışacağız. TürkCumhuriyetleri olarak 7 tane devletimiz var. Ama inşallah 50 seneye kalmadanDoğu Türkistan başta olmak üzere diğer esir Türklerde istikballerinekavuşacaklardır. Eviniz Kastamonu Üniversitesi, memleketiniz Kastamonu veTürkiye'dir. Öğrencilerimizle beraber olmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

Bakmadan Geçme