Müzeler Haftası'na yakışır konferans

Kastamonu'da 18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde konferans düzenlendi.

Kastamonu'da 18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde konferans düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Kültür Varlığı Kaçakçılığı ve Kaçak Kazılar” konusunda sunum yapan Kastamonu Müze Müdürü Erol Kale; “Kültür varlığı günlük yaşantımızda eski eser ve tarihi eserler olarak adlandırılıyor. Yüzyıllar önce yaşayan insanların hayatı hakkında bilgi almamızı sağlayan varlıklardır. Bu varlıklar, o dönemlerde yaşayan insanların kullandığı elbiseler, eşyalar, yazılı belgeler, insanların oturduğu evler, mezarlar gibi birçok şeyi barındırır” dedi.

“KÜLTÜR VARLIĞINI SATMAK HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILAN SUÇLARDANDIR”

Türkiye'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bundan dolayı önemli kültürel değerleri bünyesinde barındırdığını dile getiren Kale; “Bu kültürel varlıkların maalesef bir de kaçakçılığı var. Buna da bilimsel amaç ve yöntemlerden uzak olarak, maddi amaç güdülerek kaçak kazılarla bu varlıkların ele geçirilmesi deniliyor. Kültür varlığı kaçakçılığının nedenlerini kısaca özetlemek gerekirse daha önceki medeniyetlere ait olan kültür varlıklarının bulundukları noktadan gelecek nesillere aktarılmasının tam olarak yerleştirilememiş olması. Sanatsal ve bilimsel yönden değerli olması nedeniyle ticaretinin karlı olması. Eğitim programlarımızda kültür varlıkları ve mirasıyla ilgili konuların yeterli yer almaması ve ihbar mekanizmasının yeterli çalışmaması olarak sıralayabiliriz. Kültür varlıkları yasa gereği devlet malı niteliğinde, eğer kültür varlığı bulduysak bunun 3 gün içinde en yakın müzeye, köylerde muhtarlara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerini bildirmek zorundayız. İzinsiz araştırmak, sondaj ve kazı yapmak, kültür varlığını satmak, satın almak hapis cezası ile cezalandırılan suçlardan sayılmaktadır” diye konuştu.

SUNUMLARLA ANLATIM YAPILDI

Kale, sunumunda ilimizde meydana gelen kaçak kazıları da görseller halinde katılımcılara gösterdi. Ardından Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Rabia Aktaş, “Kastamonu İli Küçüksu köyü Caba Üretiminin Tarihsel Arka Planı” hakkında, Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarsalanoğlu, “İnebolu Bozkurt ve Abana İlçeleri Yüzey Araştırma Projeleri” konusunda, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, “Dünden Bugüne Pompeipolis Kazıları” hakkında, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Anar Azizsoy ise “Kastamonu Türk Dönemi Yüzey Araştırmaları” konusunda sunum yaptı.

Bakmadan Geçme