Mermer ocakları İGM gündemine geldi

İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantıları İGM Başkanı Güray Parçal başkanlığında devam etti. Toplantının gündeminde 3 madde yer aldı.

TAKİP ET

Toplantıda ilk olarak 2024 yılı performans programı hakkında hazırlanan Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Komisyon raporu meclis tarafından kabul edildi.

Toplantının diğer gündem maddesinde ilimiz sınırları içerisinde yer alan faaliyet gösteren ve faaliyetlerini durduran mermer ocakları hakkındaki şikayetler üzerine hazırlanan Çevre ve Sağlık Komisyonu raporu görüşüldü. Raporda; “Faaliyet gösteren mermer ocakları gezilmiş, halkımızın şikayet ve temennileri dinlenmiştir. Mera yolları kaba taşlarla kaplanmış ve vatandaşların hayvanlarını otlamak üzere kullanacağı yollarda, hayvanlar için yürünmeyecek hale gelmiştir. Ağır tonajlı TIR'ların yollara verdiği tahribat su birinkileri oluşturmakta ve bu burada biriken suların tarım arazilerine zarar verdiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra çevreye ve tabiatın genel yapısına olumsuz ve geri dönülmez zarar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca zamansız ve bildirilmeksizin yapılan patlamalar vatandaşlarda korku uyandırmaktadır” denildi.

Meclisin bilgisine sunulan rapor üzerine meclis üyeleri istişarede bulunarak, yapılabilecek çalışmaları görüştüler.

KARGIN GÖLETİ'NİN ÇÜRÜYEN BORULARI GÜNDEME GELDİ

Toplantının son maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü bütçesinde yer alan 5 milyon TL ödenek oy birliğiyle ihtiyaç duyulan harcama kalemlerine aktarıldı. Toplantının sözlü ve yazılı önerge kısmında Tosya Sekiler Kargın Göleti'nin boruları hakkında yazılı önerge yer aldı.

Meclise yazılı olarak verilen önergede; “Mülga Kastamonu Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü'nce 1989 yılında Tosya-B.Sekiler-K.Sekiler-Kargın köyleri arazilerini sulamak amacıyla inşaatı tamamlanan, kapalı sulama tesisinde, gölet dip savak çıkışından itibaren yaklaşık 9 bin 800 metre uzunluğundaki boruların aradan geçen sürede, açıkta giden ve hava şartlarından etkilenerek çürümeye başlayan kısımlarında yüksek basıncın etkisiyle yer yer patlamaların meydana geldiği, bugüne kadar patlayan kısımların İl Özel İdaresi ekipleri tarafından kaynak yapılarak tamir edilmeye çalışıldığı ancak bazı yerlerde boruların ileri derecede çürümesi nedeniyle kaynakla onarılamaz hale geldikleri, köy muhtarları ve sulama kooperatifi başkanı tarafından ifade edilmektedir. Ülkemizde yaşanan küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklıkların yaşandığı bu dönemde baraj ve göletlerin sularının korunması büyük önem arz etmektedir. Kastamonu Tosya Sekiler Kargın Göleti'nin borularının yenilenmesi ve suyunun heba olmaması, ayrıca damlama sulamaya geçilebilmesi için İl Özel İdaresi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapılarak sorunların giderilebileceğinin araştırılarak gereğinin yapılmasını arz ederiz” denildi.

Meclise sunulan söz konusu önerge meclis tarafından Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu'na gönderildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme