LÖSEV Kastamonu temsilcisinden kanser bilgilendirmesi
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV ) İl Temsilcisi Şevket Yılmaz, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında kanserin sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV ) İl Temsilcisi Şevket Yılmaz, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında kanserin sinsi bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
İlimizde LÖSEV'e kayıtlı 130 ailenin bulunduğunu ve hepsinin lösemili olmadığını belirten Yılmaz; “Türkiye'de LÖSEV'e 73 bin civarında lösemili ve kanser hastası kayıtlı ve bu sayının yakın zamanda 100 bine ulaşması beklenmekte. Kanser adeta çığ gibi büyüyor. Kansere yakalanmada genetik faktör ve beslenme büyük önem arz ediyor. Yediğimize, içtiğimize çok çok dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
LÖSEV olarak kanser türü olan lösemiye farkındalık yaratmak için, ilimizin çeşitli yerlerine billboardlar, afişler, astıklarını ifade eden Yılmaz; “Bu hastalık en çok 1-5 yaş arasında görülüyor ve kanser türleri içerisindeki en zoru lösemidir. Çocuklarımız maskeli dolaşıyorlar. Bir çocuğun 140 hafta kemoterapi alması zorunda. Kastamonu'da hematoloji bölümü olmadığı için en yakın yer Ankara. Buradaki ailelerimiz Ankara'da tedavi alıyorlar. Hastalığın tedavisinde ortalama 3 buçuk, 5 sene arasında mücadele veriliyor. Günümüzde birçok kanser türü var ve hepsi de çok yaygın. Bu konuda kadınların göğüs kanseri riskine karşı KETEM'lere, çocukların ise 6 ayda bir boyları kiloları doktor gözetiminde ölçülmeli. Kanser sinsi ve birden çıkabilecek bir hastalık, ailede olmasa bile çocuklarda çıkabilir. Bu yüzden erken teşhis her türlü kanser hastalığında hayat kurtarır” diye konuştu.
“KANSER TÜRLERİNDE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ ÇOK FAZLA”
Ankara'da bulunan 400 yataklı LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi'nden bahseden Yılmaz; Türkiye'nin en modern hastanesi LÖSEV'de. Şu anda LÖSANTE'nin 200 yatağı faaliyette ve diğer 200'üne ruhsat verilmedi. Bunun mücadelesini veriyoruz. Çalışan profesörlerin birçoğu yurt dışında çalıştıktan sonra gönüllü olarak çocuklara fayda sağlayıp gönüllere dokunmak için hastanemizde görev yapıyorlar. LÖSANTE Hastanesi'nde şu anda tedavi başarı oranı yüzde 98, bunu yüzde yüze çıkarmak hedefimiz var. Ayrıca şehir dışından gelen ailelere Lösemili Çocuklar Köyü'nde ücretsiz olarak konaklama fırsatı da sunuyoruz. Çocuğun pijamasından ilacı ve yemeğine kadar her şey ücretsiz. İzmir Seferihisar'da mandalina, nar, portakal çiftliğimiz var. Burada da doğal yetiştirdiğimiz ürünleri kargo yoluyla kayıtlı ailelerimize gönderiyoruz. Çünkü lösemi ve diğer kanser türlerinde de sağlıklı beslenmenin önemi çok fazla” dedi.
“AİLELERE VAKIF OLARAK HER TÜRLÜ YARDIMI YAPIYORUZ”
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından çıkan enkazlardaki asbestin çok tehlikeli olduğuna vurgu yapan Yılmaz; “Kanser yapıcı bir madde, oradaki vatandaşlar kanser ile burun buruna, bu konuda daha dikkatli edilmesi gerekiyor. Deprem bölgesine LÖSEV olarak İyilik TIR'ımızı yolladık. Vatandaşların yaralarını bir nebze olsun sarabilmek için faaliyet gösteriyor. Kastamonu'da bizler kansere farkındalık oluşturmak için LÖSEV genel merkezimizden İnci Grubumuzu getirdik. İlkokul, ortaokul, lise öğrencilere konferans verdiler. Uzman arkadaşlarımızla konferansta sağlıklı yaşamayı, kanser ve LÖSEV ile ilgili bilgi verildi. Ayrıca Ramazan'da 50 aileye kırmızı et paketlerimizi dağıttık. Hem Kanser Haftası hem de Ramazan diye Kastamonu'daki lösemili ve lösemiyi yenmiş ailelerimiz ile bir araya gelerek 150 kişilik bir iftar yaptık. Sohbet edip, güzel vakit geçirdik. Ankara'dan genel merkezimizden hazırlanan gıda, giyim gibi ürünleri de ailelere veriyoruz. Hastalarımızın kırmızı etle beslenmesi çok önemli olduğu için ayni olarak 3 ayda bir taze bir şekilde ailelerimize kırmızı et dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Sosyal desteklerimizde ise sürekli etkinliklerimiz oluyor. Sürekli onları davet ederek bu zorlu süreçte onları sosyalleştirerek içinde bulundukları durumda tek olmadıklarını, onların yanında olduğumuzu hissettiriyoruz. Yani kayıtlı ailelere vakıf olarak her türlü yardımı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“KÖTÜ BAKIŞLARIN ODAĞI OLABİLECEĞİNİZ BİR HASTALIK”
Kanser türleri içerisinde en çok boşanma oranı lösemi bulunan ailelerde yaşandığına işaret eden Yılmaz; “Çocuk hasta olduğu için baba, anneyi suçluyor veya tam tersi oluyor. Sonrasında da aile kopuyor. Sosyalleşme oranını azaltan ve kötü bakışların odağı olabileceğiniz bir hastalık. Bu hastalığı kullanıp para isteyenler de var, vatandaşlar LÖSEV için para isteyen kişilere itibar etmemeli. Tüm bankalarda LÖSEV ekranı var, bağışçılarımız buradan havale ücreti ödemeden 10 lira da olsa yatırabilirler” diyerek sözlerini tamamladı.