Kültür Başkenti yayınları tanıtıldı
Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan kitapların tanıtım toplantısı dün Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı Sergi Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, kurum kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 'KASTAMONU'MUZUN TANITIMINA KATKI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ' Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl...
Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan kitapların tanıtım toplantısı dün Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı Sergi Salonu'nda yapıldı.
Toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, kurum kuruluş amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
'KASTAMONU'MUZUN TANITIMINA KATKI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ'
Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu; '6 Aralık 2017 tarihinde Türkmenistan'da ilimizin Kültür Başkenti seçilmesinin ardından 16 Ocak 2018 tarihinde Tertip Komitesi ilk toplantısını yapmıştır. Bu toplantının ardından Sayın Valimizin himayelerinde çalışmalara başladık. Bu kapsamda Kastamonu'muzu anlatan eserlerin basımı ve tanıtım çalışmaları kapsamında 6 Şubat 2018 tarihinde Yayın Kurulu'nun oluşturulması ve değerli üyelerimizin toplantısıyla yola çıkmış olduk. Yayın Kurulu Başkanı olarak şahsım ile yazarlarımızdan Ata Erdoğdu, Mehmet Saim Sayan, Erdal Arslan, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, İI Kültür Turizm Müdürümüz Mehmet İshak, hocalarımızdan Doktor Muharrem Avcı, Kültür Müdürlüğü Araştırmacısı Murat Karasalihoğlu ve mesai arkadaşlarımızdan Müdür Yardımcımız Yaşar Dolapcı, Şube Müdürümüz Hüseyin Kendir, öğretmenlerimiz Mustafa Gezici ve Şenol Karabaltaoğlu ile çalışmalarımızı sürdürdük. Bu çalışmalar neticesinde merhum Yazar Nurettin Peker'in İstiklal Savaşı İnebolu-Kastamonu ve Havalisi adlı eserini, Araştırmacı Yazar Fazıl Çiftçi'nin 2 ciltlik Kastamonu Camileri-Türbeleri ve Diğer Tarihi Eserler adlı eserini Araştırmacı Yazar Erdal Arslan'ın Mehmet Akif'in Kastamonu Günleri ile Kastamonu Hikayeleri adlı eserlerini, Eüitimci Yazar Mehmet Saim Sayan'ın Şehit Şerife Bacı adlı eserini, Araştırmacı Yazar Ata Erdoğdu'nun dört ciltlik Kastamonu Kültürü adlı eserini, Akademisyen Yazar Doktor Mustafa Tatcı'nın Hazreti Pir Şaban' Veli adlı eseri, Akademisyen Yazar Doçent Doktor Nuri Güçtekin'nin Birinci Dünya Savaşı'nda Kastamonu Mektebi Sultanisi adlı eseri ile Yazar Mustafa Eski'nin Atatürk'ün Kastamonu Gezisi adlı eserinin basımını gerçekleştirmiş olduk. Bugün burada bu eserlerimizin tanıtımını yazarlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Böylece Kastamonu'muzun tanıtımına ve kültürüne katkı sağlamış olacağız' diye konuştu.
'HIZLI BİR ŞEKİLDE KALDIĞIMIZ YOLDAN DEVAM EDİYORUZ'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş; Ramazan ayının ve seçimlerin etkisi ile Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmalarında azalma olduğunu söyleyerek; 'Bundan sonra hızlı bir şekilde kaldığımız yoldan devam ediyoruz. Kastamonu ait eserlerin ve yazarların kitaplarının basımı gerçekleştirdi. Bu Kastamonu'yu ilgilendiren kitaplar. İnsanlarımızın yaralanabilecek bölgelere bu kitapları dağıtacağız. Bize gelen bir süre talepler var. Biz Kastamonu tanıtımına yararlı olacak eserleri yayınlamaya devam edeceğiz. Bundan sonrada Kültür Başkenti etkinleri devam edecektir. Bu yıl bizim için önemli bir yıl. Bu yılın her günü bizim için önemli bu yıl hem görsel açıdan hem de faaliyetler açısından Kastamonu'yu tanıtmaya devam edeceğiz. Kalıcı eserler yapılması açısından da faaliyetler sürdürmeye devam edeceğiz. Kütüphanemiz ve Kültür Merkezi için gerekli altyapı çalışmaları tamamlandı. Özellikle büyük çapta yapılacak olan Kültür Merkezi için Kültür Bakanlığı'ndan onay çıktı. Kalkınma Bakanlığı'nda şu an. Hükümetin oluşması ile beraber, biz onun bir an önce programa alınıp yapılması için gayret göstereceğiz. Sayın Valimiz, vekillerimiz ile beraber takipçisi olacağız. Eski belediyenin oraya yapılacak kütüphane ve kültür merkezi projesi tamamlandı. Programa alındı. Oranında yapımı bir an önce yapılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz' dedi.
'KASTAMONU'YU TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
AK Parti Milletvekili Metin Çelik; seçimler nedeniyle ara verildiğini söyleyerek; 'Kültür Başkenti etkinliklerimiz bahar aylarında çok yoğundu. İnşallah bu yaz döneminde de ilçemizdeki ve merkezlerdeki programlarla Kastamonu'yu tanıtmaya devam edeceğiz. Kastamonu'muzun yakaladığı şansı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. 24 Haziran'da yapılan seçimlerin ülkemiz, devletimiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Programımız belki kalabalıklara hitap etmiyor ama çok önemlidir. Kalıcı eserler sergileniyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti sayesinde Kastamonu'ya kazandırılıyor. Sene sonuna doğru bir etkinliğimiz daha olacak' şeklinde konuştu.
'KİTAPLAR İÇİN BİR PROGRAM DAHA YAPILACAK'
Vali Yaşar Karadeniz ise; 'Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğumuzda hedeflerimizi belirtmiştik. Bu hedeflerden bir tanesi kalıcı eser bırakmaktı. Fiziki anlamda kalıcı eserler ve yayınlar vardı. 2'inci grupta yer alan ve yüzyıllar sonrasına ışık tutmak üzere daha önceden basılmış ancak elimizde çok fazla kopyası kalmamış eserlerin yeninden basımı yapıldı. Bazı eserler ise bugüne uygun bir şekilde yenileyerek gelecek nesillere aktarılması sağlandı. Faaliyetimizin birinci tanıtım toplantısını yapıyoruz. Aralık ayı içinde de 2'inci grup basılan kitaplar için bir program daha yapılacak' ifadelerini kullandı.
'MADDİ AÇIDAN YOLU TURİZMDİR'
Kültür Başkentliğine maddi olarak bakılmamasını vurgulaya Vali Karadeniz; 'Kültür Başkenti olmanın kazancında akla hemen maddiyatta gelmemelidir. Sadece bu açıdan bakarsan kültürel olarak ilerlemeyi kavrayamamış oluruz. Gelişmek, ilerlemekte maddiyat tek başına yeterli değildir. Başka unsurlardan olmalıdır. Kültürün tüm ögeleri ele alınırsa büyüme ve gelişme arasındaki fark bulunur. Kültür Başkentliğinin Kastamonu'ya kazancı maddi ve kültürel olarak değerlendirmeliyiz. Maddi açıdan ise yolu turizmdir. Kültür başkentliği programıyla aynı pota içinde değerlendirmeliyiz. Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan ilimize 2 milyon liralık kaynak tahsis edildi. Bu kaynak sadece tanıtma faaliyetlerinde kullanılmak için iletildi. İlk olarak dün Hürriyet Gazetesi'nde Kastamonu'nun tanıtımıyla ilgili reklam yer aldı. Habertürk Gazetesi'nde de yer aldı. Tirajı yüksek 5 gazete için yapıldı. Tanıtımlar devam edecektir' ifadelerini kullandı.
'ANKARA'YA ODAKLANMAK DURUMUNDAYIZ'
Vali Karadeniz turizmdeki hedef kitlelerin birinci sırasında Ankara olduğunu söyleyerek; 'Ankara bize en yakın metropoldür. Oraya odaklanmak durumundayız. Ne kadar dikkat çekersek Kastamonu'nun kazancı o kadar yüksek olur. Başta Ankara olmak üzere belli şehirlerde billboardlarda, köprü girişlerinde yer alacak. Televizyonlarda ve sosyal medyada da tanıtımlar olacaktır. Türk Dünyası'nın kültürlerini tanımak adına etkinlikler organize ediliyor. Başta halk dansları olmak üzere çalışmalar yapılıyor. Bizim kültürümüzü tanıtmayı da amaçlıyoruz. Tanıtım bütçesi dışında elimizde her hangi bir bütçe yok. Yerel imkanları kullanıyoruz. Bu imkanların bir kısmına Küre Bakır İşletmeleri, bir kısmı belediyemiz bir kısmı ise valiliğimiz katkılarıyla sürüyor. Katkı sunanlara teşekkür ediyorum' dedi.
Programın sonunda eserleri ile Türk Dünyası Kültür Başkenti tanıtım etkinliklerine katkı verenlere protokol tarafından plaket verildi.