KÜ'de Yenilikçi Adımlar Atılıyor

'Sazan ve Gökkuşağı alabalığında probiyotikli yem kullanılarak gamet kalitesinin ve yapay üremenin iyileştirilmesi' başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.

TAKİP ET

TÜBİTAK-2522 Macaristan Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon Ofisi (NRDIO) ile ikili iş birliği Destek Programı, TÜBİTAK 1071-uluslararası araştırma fonlarından yararlanma kapasitesinin ve uluslararası Ar-Ge iş birliklerine katılımın arttırılmasına yönelik destek programı kapsamında, yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygül Ekici ve MCS Aquatic ARGE Su Ürünleri Anonim Şirketi'nden Murat Can Sunar ve Macaristan'da Dr. Bernáth Gergely-Macaristan Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi ve Ifj. Radóczi János-Szabolcsi Halászati Ltd. üstlendiği ve Kastamonu Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Rahmi Can Özdemir'in araştırmacı olarak yer aldığı “Sazan ve Gökkuşağı alabalığında probiyotikli yem kullanılarak gamet kalitesinin ve yapay üremenin iyileştirilmesi" başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.

Uluslararası iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilecek ve 36 ay sürecek projede, ekonomik açıdan önemli türlerden biri olan ve insan tüketimi için kullanılan balık çeşitlerinden, sazan ve gökkuşağı alabalıkları üzerindeki potansiyel etkiler ile probiyotikli yemlerin gametler üzerindeki etkisi incelenecek. TÜBİTAK ile NRDIO arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü çerçevesinde açılan ikili iş birliğine dayalı destek programı kapsamında, yürütülecek olan proje için çalışma sonrasında patent alma ve ticarileşmeye yönelik adımlar atılacak.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje çalışmalarından dolayı akademisyeni tebrik ederek, uluslararası iş birliğini esas alan çalışmalara destekleri için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'a ve YÖK üyelerine şükranlarını sundu. Ayrıca Rektör Topal, proje çalışmalarında kurumumuzu teşvik eden yaklaşımlarından dolayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a da teşekkür etti.

Mine Küçükaslan

Bakmadan Geçme