Köy Muhtarları imkanların artık gelmesini istiyor
Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Halk Eğitim Merkezi'nde Muhtarlar Toplantısı düzenlendi. Toplantıda muhtarlar köyleri ile sorunlarını dile getirerek çözüm bulunmasını istedi. Toplantıda ilk olarak köyünün sorununu dile getiren Çiğil Köyü Muhtarı Ercan Bezirkan 'Bu sorunumuzu defalarca dile getirdik. Sulama kanallarımızın bakımı yetersiz geliyor. Köyümüzde çok çamurlu olduğu için parke talebimiz var. Dere yatağımızdaki menfezimizde...
Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz başkanlığında dün Halk Eğitim Merkezi'nde Muhtarlar Toplantısı düzenlendi. Toplantıda muhtarlar köyleri ile sorunlarını dile getirerek çözüm bulunmasını istedi.
Toplantıda ilk olarak köyünün sorununu dile getiren Çiğil Köyü Muhtarı Ercan Bezirkan; 'Bu sorunumuzu defalarca dile getirdik. Sulama kanallarımızın bakımı yetersiz geliyor. Köyümüzde çok çamurlu olduğu için parke talebimiz var. Dere yatağımızdaki menfezimizde çok dar. Bunları devamlı dile getirdik. Bu konuyla ilgili de dilekçem var. Eski Daday yolu içinde 2'nci kat çalışması istiyoruz. Başvurularımıza yapılacağına ya da yapılmayacağına dair bir bilgi verilmedi. Bütün dilekçelerimize cevap olarak; 'İmkanlar ölçüsünde yatırım programına alınacak' deniliyor. 4-5 senedir bazı şeyler yapılmadı' diye konuştu.
Akçakese Köyü Muhtarı Orhan Köleoğlu ise; 'Benim köyüm 3 mahalleden oluşuyor ama mahallemden biri kayıtlarda yok. Mahallem Özel İdare kayıtlarında görünmüyor. Onun için oradaki 1 kilometrelik yolu yaptıramıyoruz' dedi.
'BİN 224 MUHTAR CEPHEDE SAVAŞMAYA HAZIRIZ'
Zeytin Dalı Harekatını muhtarlar olarak desteklediklerini ifade eden Türkiye Muhtarlar Federasyonu Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; 'Ben Kastamonu'nun bin 224 muhtarı ile bu mücadele yer almaya ve o cephede savaşmaya hazırız. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Kastamonu'nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinden olarak onurluyuz. Bu doğrultuda Kültür Başkenti olan ilimizin inanıyorum ki, bütün mahalle ve köy sorunlarının ortadan kalkacak. Bu doğrultuda istek ve taleplerimize bu yıl daha hızlı cevap verileceğine inanıyorum. Yalnız taleplerimizin cevapları 'değerlendirilecek' şekilde gelince bir endişe oluşuyor. Bunun dışında bütünşehir ya da büyükşehir olma durumundan bizim muhtarların çok büyük bir endişesi var. Köylerimizin tüzel kişiliğe ait olan yerlerimizin nasıl devir olacağı ya da nasıl yapılacağına dair bir bilgi sahibi değiliz. Bu konuda bize valiliğimizin detaylı bir bilgi vereceği bir toplantı düzenlenmesini talep ediyorum' şeklinde konuştu.
'ORDUMUZUN SADECE DUALARINIZA İHTİYACI VAR'
Konuyla ilgili olarak Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz; 'Bütünşehir ile ilgili bir taslak gündemde ama nasıl olacağına dair içeriği ile ilgili bilgimiz yok. Bir takım taslaklar ama detayını bilmiyoruz. Mecliste kanunlaşmayınca bir şey diyemiyoruz. Yetkiniz varsa, kanun çıkmadan yapın. Yanıltmamak adına bir şey diyemiyoruz. Siz ne kadar biliyorsanız, bizde o kadar biliyoruz. Allah ordumuza, güvenlik güçlerimize de zeval vermesin. Ekstra ne bir kuvvete ihtiyaç var, ne de bir gıdaya ihtiyaç var. Sadece ordumuzun hepinizin manevi desteğine, dualarınıza ihtiyacı var' diyerek cevap verdi.
'ÇEKEN BİR HAT VARSA ONA GEÇİN'
Köyünün ihtiyaçlarını dile getiren Ortaboğaz Köyü Muhtarı İhsan Çilingir; 'Geçen yıl düzenlenen toplantıda köyümüzdeki PTT hatlarının yıkık, tellerinin kopuk olduğunu ve 5 köyde GSM operatörlerinin çekmediğini dile getirmiştim. Fakat 23 Mayıs 2017 tarihinden beri o direkler yapılmadı. Keşif yapılacağı söylendi ama herhangi bir çalışma yapılmadı. 5 köyde cep telefonlarımız çekmiyor. Bize gelen köye gelen hat direkleri yıkık ve telleri kopuk halde' diyerek çalışma yapılmasını istedi.
Konuyla ilgili olarak Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz; 'GSM operatörleri özel şirketler. Karlılığa bakıyorlar. Eğer bir hat çekmiyorsa, çeken bir hat varsa ona geçin. 5 köyde geçer, 50 köyde geçer' diyerek, Ulaştırma ve Haberleşme Müdürlüğü'ne konuyla ilgili yazı yazılması talimatı verdi.
Kirenli Köyü Muhtarı Ruşen Akbulut, köyünün büyük bir yangın felaketi geçirdiğini hatırlatarak, köyünde kanalizasyon olmadığını belirterek, yapılmasını talep etti. Diğer köy muhtarları da yol talebinde bulunurken, sağlık ocağında hekimlerin hastanın bizzat kendisi olmadan hasta yakınına ilaç yazılmadığını belirtilerek, sorunun çözülmesini istediler.
'İMKANLAR ARTIK BİZE DE GELSİN'
Muhtarların sorunlarını dile getirmesinin ardından kurumunu ilgilendiren kısma yanıt vermek için söz alan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nida Sinsi; 'Çiğil köyünün talepleri ile ilgili bilgimiz var. Bu sene bu konuyla ilgileneceğiz. Programda değerlendireceğiz. Talepler bize geldiğinde çoğunlukla 'İmkanlar dahilinde değerlendireceğiz' diye cevap veriyoruz. Programda olmayan talebi eğer kesinlikle yapılmayacak bir şey değilse, mutlaka değerlendireceğiz. Notlarımızı alıp bunu liste halinde alıyoruz. Fakat yapılabilir ama programda olmayan bir şeyi de yüzde yüz yapılacak deme şansımız yok. Bu noktada bize anlayışlı olun. Birçoğu talep programa alınması gereken hususlar olduğu için yüzde yüz deme şansımız yok. Programda ise, kesinlikle yapılacağını iletiyoruz. Akçekese Köyü Muhtarımız mahallesinin bir tanesinin kayıt dışı olduğunu belirtti. Kayıtlarımızda 2 mahalle var. 3'üncü mahalle 10 hanenin altındaysa, bunun tescilini yaptıramıyoruz. Ancak İller İdaresi'nde buranın kaydı varsa, hane sayısına bakılmaksızın buranın tescilini yapabiliriz. Eğer bu durumdaysa CBS çalışmalarımızda burayı tescil ederiz. Ahlatçık Köyü Muhtarımız asfaltının bozulduğunu söyledi. Öyle bir durum varsa, emin olun 2018'de buranın bakımını yaptırırız. Sarıca köyümüzün de asfalt talebi var. Burayı da notlarımız arasına almışız' diyerek cevap verdi.
Bunun üzerine Sarıca Köyü Muhtarı İsmail Civek; '15 yıldır dilekçe yazıyorum. İmkanlar ölçüsünde değerlendirilecektir diye cevap geliyor. İmkanlar artık bize de gelsin' dedi.
Nida Sinsi ise; 'Programa girerse emin olun daha değişik cevap vereceğiz' diye konuştu.
'DOKTORLARIMIZI DA MAĞDUR ETMEYELİM'
İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı; kurumu ile ilgili konuları cevaplandırmak için söz alarak; 'Son dönemde vatandaşlarımız antibiyotikleri ağrı kesici gibi değerlendirip, kullanıyorlar. Doktorlar gerek görmedikçe, antibiyotik yazdırmak için baskı yapmayın. Hasta görmeden ilaç yazan ceza alan doktorlarımız var. Doktorun görevi hastayı görüp, ilaç yazmasıdır. Yatalak hastalar dışında olanlar hekimlerine gidip ilaçlarını yazdırsınlar doktorlarımızı da mağdur etmeyelim' dedi.
'AKLINIZA NE GELİRSE BEKLİYORUZ'
Toplantının sonunda Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile ilgili olarak konuşan Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz; 'Türk Dünyası Kültür Başkenti programı için Valiliğin ayrı bir bütçesi yok. Olacak mı onu da bilmiyoruz. Bir takım işleri yürüteceğiz, yürütmeye çalışıyoruz. Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız bazı sorunlarımızı çözmüyor. Ama imkanlarımız artacak ama giderlerimiz de artacak. Bu da kesin gibi bir şey. Kastamonu'yu tüm dünyaya tanıtacağız. Öncelikli olarak hedefimiz tabi ki Türk Dünyası'dır. Kastamonu'nun güzelliklerini tanıtacağız. Bütün Kastamonuluları olarak burada yaşaması da gerekmiyor. Tüm dünyada yaşayan Kastamonulular olarak hepinizden destek ve fikir bekliyoruz. Aklınıza ne gelirse bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
'PLANLAMA TEK BİR MERKEZDEN OLACAK'
Bütünşehir uygulamasına da değinen Yılmaz; 'İnşallah bütünşehir gerçekleşirse bütçeden alacağımız payın artacağını düşünüyoruz. Planlama tek bir merkezden olacak. Daha planlı ve daha planlı işler olacak diye düşünüyorum. Büyükşehir kapsamındaki bir ilçeden geldim. Onlarda yakınıyorlar. Çünkü ilçe çok büyüdü on katına çıktı ve biz köy olduk. Büyükşehir olmasaydık diye serzenişleri var. Ama imkanlar çoğaldı. Ama büyükşehir olduklarında belediyeler muhtarlık hizmet binası yapıyorlar' dedi.