KÖY-KOOP Başkanı Akar: 'Sorunlar Kastamonu ekonomisini etkileyecek'
Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) Tahir Aydın Salonu'nda ormancılık ve süt konusunda yaşanan sorunlarla ilgili toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, KÖY-KOOP Birlik Başkan Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Sedat Özcan, KÖY-KOOP Yönetim Kurulu Üyesi Orman Yüksek Mühendisi Özkan Kapucu ve ilçelerden birlik başkanları ve sektör temsilciler katıldı.
KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, toplantıda yaptığı konuşmada, günlük 200 tonluk soğuk süt zinciri oluşturduklarından bahsederek; “Birlik olarak 296 kooperatifimizi, yaklaşık 20 bine yakın ortağımızı temsil eden bir yapımız var. 296 kooperatifin yaklaşık 196 tanesi orman üretimi yapıyor ki Kastamonu'da yapılan orman üretiminin yaklaşık yüzde 65-70'ine tekabül ediyor. Yine geri kalan 120 civarında kooperatifimiz de süt pazarlamasıyla iştigal ediyor ve bizim onlarla birlikte oluşturduğumuz 40 tane süt toplama merkezinde yaklaşık günlük 200 ton soğuk zincir oluşturuldu. Bunlarla ilgili faaliyetlerimizi onlarla beraber yürütüyoruz” dedi.
“FİYAT ARTIŞLARININ ORMAN ÜRETİMİNDEKİ BEDELE YANSITILMASINI İSTİYORUZ”
Toplantının öneminden bahseden Akar; “Bu arkadaşlarımızla beraber biz ormancılık sektörünün sorunlarını bugün paylaşıyoruz. Belki aramızda bazı kararlar alacağız. Bu sorunlarına belki çözüm önereceğiz veya çözüm bulunmazsa nasıl bir yol izleyeceğimizi tartışmak için toplandık. Dolayısıyla bizim arkadaşlarımızla beraber sabahtan bu tarafa belli konuları tartışma imkanımız oldu. Tabii sorun çok. Özellikle şu anda orman üretimindeki fiyatlar, yıllara sari ihaleli satış, dikili satıştaki sorunlar, orman idaresinin üretim alanında yaşadığı sorunlar, yol ve makine parkı sorunu. Bunun dışında personel sorunu zaman zaman ortaya çıkan orman işletmesinin sorunları… Biz şunu doğru bulmuyoruz açıkçası, Kastamonu gibi ciddi anlamda üretim sahası olan bir bölgede bu tür sorunların yaşanmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü hem orman üretiminden hem de satışlarında ciddi miktarda Kastamonu'ya giren bir meblağ var. Bu meblağı bizim Kastamonu'da hizmet vermemize rahatlıkla yetebilecek ve bu hak ettiğimiz bir miktar. Dolayısıyla artık orman üretimi yapacağımız zaman yol sorunuydu, makine parkıydı veyahut depo sorunuydu, bunları biz artık yaşamak istemiyoruz. Bu bizler için ciddi bir sorun olarak görülüyor. Burada bu konuların çözümüyle ilgili de ilk defa bir toplantı yapmıyoruz. Bunu sayın vekillerimizle de görüşüyoruz. Tüm mecliste grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlıklarına da ziyaret ettik. Onlara da bu sorunları detaylarıyla anlattık. Onların da bazı girişimleri oldu, şu anda bir sonuç bekleme aşamasındayız. Yoksa üretimde ciddi bir sıkıntı ortaya çıkacak. Bu sıkıntı Kastamonu ekonomisini de etkileyecek. O bakımdan biz orman sektörü temsilcisi arkadaşlarımızla birlikte olarak tavrımız budur. Biz bu sorunlara bir anlamda mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çözüm de aslında çok zor bir şey değil. Biz sadece enflasyonun getirdiği fiyat artışlarının orman üretimindeki bedele de yansıtılmasını istiyoruz. Yani üretim konusu aslında kimsenin insafına bırakılmamalı. Üretim yapılacaksa bunun hak ettiği bedel neyse bunun ödenmesi gerekir. Bu Ahmet'in, Mehmet'in Hasan'ın, Hüseyin'in veyahut da genel müdürlüğün veya işletmenin insafına falan bırakılmamalı. Eğer bir üretim yapılacaksa bunun karşılığı mutlaka olmalı diye düşünüyoruz. Öyle kimse cebinden de bu parayı vermiyor. Bu doğrudan doğruya üretim yapan insanlarımızın bir hakkı sonuçta. Dolayısıyla bu konuda da bize destek olunacağına inanıyoruz, O inancımızı hala koruyoruz. Dolayısıyla bu sorunların çözümü de hem Kastamonu için önemli hem de kooperatiflerimiz ve orman köylüsü için önemli” diye konuştu.
“KOOPERATİFLER VE ORMAN KÖYLÜSÜ 1 MİLYAR LİRAYA YAKIN PARA KAZANDIRIYOR”
Akar son olarak Orman Kanunu'nun 30'uncu Maddesi'nde yapılan değişikliğin son derece önemli olduğunu vurgulayarak; “Ben bir konunun özellikle altını çizmek istiyorum. Bu çünkü Kastamonu ekonomisi için son derece önemli bir konu. Orman Kanunu'nun 30'uncu maddesinde bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik son derece önemli. Bugün için çok farkında olmayabiliriz ama gelecek için Kastamonu'yu da çok yakından ilgilendiren bir konu. Yıllara sari ihaleli satış. Çok basit bir örnekle bunu anlatacağım. Ilgaz Dağları'ndaki orman üretim hakkını ihaleyle firmalara beş yıllığına kadar sürdürülerek oradaki üretim hakkını firmalara ihaleyle verme imkanı doğurdu bu yasa. Şu anda bu ‘uygulanmıyor' deniliyor. Uygulanmıyorsa o zaman o kanunu iptal edin veya değiştirin ama kanunda hiçbir değişiklik yok. Öyle anlaşılıyor ki zamanı gelince ortam oluşunca o kanun uygulamaya konulacak ve bizim alanlarımızdaki orman üretimi firmalara ihaleyle verilecek. Orman köylüsünü koyduk bir kenara, kooperatifleri de koyduk ama şu anda Kastamonu ekonomisine sadece bu kooperatiflerimiz ve orman köylüsü aracılığıyla giren 1 milyar liraya kadara yakın bir para var. Bu bizim orman köylüsü tarafından orman kooperatifleri aracılığıyla ormandan alınan bedelin Kastamonu ekonomisine katkısı demektir. Yani o insanlarımız ormanda çalışıyor, bedelini alıyor, yerelde o parayı harcayarak o ekonomiyi çeviriyor. İhaleye verildiği zaman orman köylüsünü kimse çalıştırmak zorunda olmayacak. Artı oradaki üretim parası tümüyle nereye gidecek? O firmanın cebine girecek ve alıp götürecekler. Bu para Kastamonu ekonomisine giremeyeceği için bazı ilçelerimizin ben köy haline geleceğini düşünüyorum. Çünkü ekonomi dönmeyecek. Böyle bir tablomuzdan da bahsetmek durumundayız. Bizim orman varlığımız yani sadece ağaç varlığı veya odun varlığı olarak görülmemeli. Burada ciddi bir endemik bitki özellikleriyle tutun da doğa özellikleri itibarıyla bizim ileriye dönük servetimiz diye düşünüyorum. Bugün kış turizminden, deniz turizminden tutun da her alanda Kastamonu hala turizm alanında bakir bir alan. Daha burada çok şeyler yapılabileceğini düşünüyoruz. Bir taraftan da şu oluyor maalesef orman köylüsüne iş vermemesiyle ilgili sıkıntılar yaşanırken devletimiz bir taraftan da genç insanları ormanda köyde tutmak adına ve hatta köye geri dönüşü sağlamak amacıyla projeler geliştirmeye çalışıyor ama bir bakıyorsun orman köylerinde genç nüfustan neredeyse kimse kalmadı. Siz bir taraftan teşvik edeceksiniz, bir taraftan da orman köylüsünün elindeki ekmeğini, işini alacaksınız. Bu da çok doğru bir yaklaşım değil” dedi.
Akar'ın konuşması ardından kooperatif başkanları yaşadıkları sorunları dile getirerek istişarede bulundu.