Kore halkı, Türklerin yardımını hiç unutmadı
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ali Cesuroğlu, Güney Kore Cumhuriyeti Hava Ataşesi Yongşik Park'ın ilimizi ziyaretini değerlendirdi. Kore Savaşı hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Cesuroğlu '1950 senesinde Kuzey Kore ordusu, Güney Kore'ye karşı savaş ilan etti. Güney Kore, Birleşmiş Milletlerden yardım talep etti. Birleşmiş Milletlerden, 21 devletten yardım geldi. Yardım talebi Türkiye'ye de geldi....
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ali Cesuroğlu, Güney Kore Cumhuriyeti Hava Ataşesi Yongşik Park'ın ilimizi ziyaretini değerlendirdi.
Kore Savaşı hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Cesuroğlu; '1950 senesinde Kuzey Kore ordusu, Güney Kore'ye karşı savaş ilan etti. Güney Kore, Birleşmiş Milletlerden yardım talep etti. Birleşmiş Milletlerden, 21 devletten yardım geldi. Yardım talebi Türkiye'ye de geldi. Türkiye NATO'ya girmek için mücadele etmişti. Rusya'da sıcak denizlere inme prensibi halen vardır. Türkiye 2. Dünya Savaşına girmemek için çaba sarf etmiş ve savaş sonuna kadar bir taraf olarak kalmıştır. Kore Savaşı'nın talebi geldi. Devletimiz bunu fırsat bilip Kore'ye 5 bin 500 kişi subay, astsubay ve er göndereceğini bildirdi. Tugay seviyesinde birlik hazırlandı. Kore'ye hareket edildi. 20 günlük yolculuktan sonra birliğimiz Kore'ye vardı. İstiklal Savaş'ında beri savaş görülmemişti' dedi.
'HERKES TÜRKLERİN NASIL SAVAŞTIĞINI GÖRDÜ'
Savaş hakkında detaylı bilgi veren Cesuroğlu; 'Savaş devam ederken Kuzey Kore'ye Çin kuvvetleri katıldı. Çok büyük ordu güneye doğru ilerlemeye başladı. Amerika'nın kuvvetleri karşı koyamadı ve geri çekildiler. Bir nevi bozgun oldu. Çinlerin gayesi Amerikan kuvvetleri Kore yarımadasından denize atmaktı. Amerikalılar geri çekilirken Türk tugayına bilgi vermediler. Türk tugayının etrafı Çin Ordusu tarafından sarıldı. 3 gün 3 gece orada savaş sürdü. 3 günün sonunda Çin Ordusu Türk süngüsünün tadına baktı. Aksi halde Çinliler Amerikalıları denize dökecekti. Herkes Türklerin nasıl savaştığını gördü. 1953 yılında ateşkes yoluna gidildi. Bu süreçte her iki tarafta toprak kazanmak peşinde. Bu süreçte Türk tugayı imdada yetişti ve Kuzey Kore'yi durdurdu' diye konuştu.
'SAVAŞTAN SONRADA İLGİLERİNİ DEVAM ETTİRDİLER'
Güney Kore halkından bahseden Cesuroğlu; 'Kore halkının yüzde 93'ü okuryazardı. Türklerin bu yardımını hiçbir zaman unutmadılar. Savaştan sonrada ilgilerini devam ettirdiler. Her sene Kore'de savaşan 5 kişiyi Kore'ye götürüp, misafir ediyorlar. Ayrıca Kore'de savaşanların çocuklarına burs veriyorlar. Gazileri ziyaret ediyorlar. Yongsik Park'ın ilimize gelişi de bu çerçevede oldu. Bizlerle yakından ilgilenmek istiyorlar. Kastamonulu 19 tane yaşayan gazimiz var. Kore'de bizzat savaşan 21 bin askerimiz vardı. Şimdi hayatta yaklaşık 2 bin 500 gazimiz var. Kastamonu'nun 19 yadigarı var. İlimizde ikamet edenler 9 tane' diyerek bilgi verdi.