Konaklayan turist sayısı 530 bini buldu

TURİZİM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde dün Belediye Bandosu eşliğinde ve yöresel kıyafetli Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla Cevizli Park'tan, Cumhuriyet Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşünün ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda protokol üyeleri günün anlam ve önemine binaen birer konuşma gerçekleştirdiler. '2018'DE 530 BİN KONAKLAMA...

TURİZİMHAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI


Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde dün Belediye Bandosueşliğinde ve yöresel kıyafetli Kastamonu Üniversitesi öğrencilerininkatılımıyla Cevizli Park'tan, Cumhuriyet Meydanı'na kadar kortej yürüyüşügerçekleştirildi.

Kortej yürüyüşünün ardından saygı duruşu ve İstiklalMarşı'nın okunmasıyla Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda protokolüyeleri günün anlam ve önemine binaen birer konuşma gerçekleştirdiler.

'2018'DE530 BİN KONAKLAMA SAYISINA ULAŞTIK'

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür veTurizm Müdürü Mehmet İshak; 'Ülkemizde hızla gelişen hizmet sektörlerindenbirisi de turizm sektörüdür. Turizm toplumun bilincini geliştirmek, toplumdafarkındalığı sağlamak, halkın katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisantarihleri arasında ülkemizde çeşitli etkinliklerle Turizm Haftasıkutlanmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok insan bir yerden biryere seyahat etmektedir. İnsanlar bu seyahatleri sırasında yeni yerlerinkeşfini sağlamakta, kültürel kaynaşmaya katkı sunmakta, aynı zamanda yörehalkının ekonomisine katkı vermektedir. İlimizde turizmin gelişmesi sadece kamuve kurumların görevi değil. Bu sorumluluk halkımıza da düşmektedir İlimiz tarihkokan zengin bir mirasa sahiptir. İlimiz dört mevsim turizme açıktır. İlimizintarihi, doğası, kültürel yapısı buna son derece elverişlidir. Kış sporlarıaçısından önemli bir yere sahip olan Ilgaz Dağı Milli Parkı her yıl binlercemisafire ev sahipliği yapmaktadır. Bir diğer milli parkımız ise, Küre DağlarıMilli Parkı'dır. Bünyesinde Valla Kanyonu, Horma Kanyonu, Çatak Kanyonu, IlıcaŞelalesi, Ilgarını Mağarası gibi önemli destinasyonları bünyesindebarındırmaktadır. Ginolu ve Gideros koylarına sahip olan sahillerimizde denizturizm açısından son derece önemlidir. Son zamanlarda ilimizde inanç turizmgelişmektedir. Bunun başlıca unsuru Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve diğerzatlarımızdır. İlimiz tarihi konakları bakımından zengin bir mirasa sahiptir. Buyüzden Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2006-2018 yılları arasından 226 konağauygulama yardımı, 2005-2018 yılları arasında da 373 konağa proje yardımıvermiştir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde en büyük payı ilimiz almıştır. Diğer önemli bir konu tesislerimizdir.İlimizde turizm belgeli tesis sayımız 21, yerel yönetimli tesis sayımı 81, kamumisafirhanesi 27 olmak üzere toplamda 127 tesise sahibiz. Bu açıdanbakıldığında Batı Karadeniz Bölgesi'nde en zengin potansiyele sahip iliz.İlimizde 2 bin 694 oda sayısı, 6 bin 938 yatak kapasitesi vardır. İlimizde şuanda 13 seyahat acentemiz hizmet vermektedir. İlimizde konaklama sayımız hergeçen gün artmaktadır. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız dolayısıylageçen yıl konaklamada ilimiz zirve yaptı. 530 bin konaklama sayısına ulaştık'diyerek bilgi verdi.

'MUTLAKAÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ'

Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt; Turizm Haftası'nınhayırlı olmasını dileyerek; 'Kastamonu tarihiyle, kültürüyle, coğrafyasıyla,maneviyatıyla ülkemizin nadir şehirlerinden bir tanesidir. Şehrimizde yaklaşık700 civarında sivil mimarinin en nadide eserleri bulunmaktadır. Selçuklu veOsmanlı Dönemi'nin önemli eserleri şehrimizde çok net bir şekildegörünmektedir. Bu nedenle önümüzdeki süreçte bizler gerekli çalışmalara devamedeceğiz. Belediye olarak şehrimizin değerine değer katacak çalışmalardamutlaka üzerimize düşeni yapacağız. Şehrimiz dinamiklerinin ortak hareketinoktasında Turizm Master Planımızı belirleyerek, kısa, orta ve uzun vadelihedefler doğrultusunda çalışmalarımız el birliğiyle yürütmeliyiz. Ben büyük birbirliktelikle Turizm Kenti Kastamonu hedefine ulaşacağımıza eminim. TurizmHaftası'nı daha canlı kutlamak, Kastamonu'muzun bu büyük pastadan daha çok payalması için el ele, omuz omuza çalışmamız şarttır. Kentimiz ismini UNECO KültürMiras Listesi'ne yazdırmak büyük bir birliktelikle çalışmaktan geçmektedir'diye konuştu.

'1 MİLYONTURİST HEDEFİMİZİ YAKALAMAK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ'

AK Parti Milletvekili Metin Çelik, 31 Mart seçimlerininsonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek; 'Turizm ile ilgili son yıllardaKastamonu'muz ciddi gelişmelere sahne oldu. Son 4-5 yılda yoğun bir şekildeüzerinde çalıştığımız bir turizm potansiyelimizi devreye alma çalışmamız var.Bu çalışmamızın önümüzdeki süreçte devam edeceğini düşünüyorum. Kastamonu'muzubütün değerleri ile geleceğe taşımak, ülkemiz ve dünyanın gündemine oturtmak,en büyük hedefimizdir. Kastamonu'da 4 mevsim turizm potansiyeline sahiptir. Kastamonu'dakış turizminin yapıldığı Ilgaz Dağı var, Karadeniz'in en uzun sahiliyle yazturizmi var, Beylikler Döneminden, Selçuklu Döneminden, Osmanlı Dönemindengünümüze miras kalan tarihi eserlerimizin geleceği taşınması ve dini turizmleher bakımdan, doğa turizmini her bakımdan içinde barındıran ilimizdir. Bu değerlerbizim için çok önemlidir. Türkiye'de bu manada eşine az rastlanır bir ildeyaşıyoruz. Bu potansiyelin devreye alınması altyapı çalışmalarıyla ancakmümkündür. Bununla ilgili özellikle Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz baştaolmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğümüz çeşitli çalışmalar yürüttü. Özellikleşehir merkezi içerisinde örneklerini gördüğümüz birçok tarihi eserimizi,kültürümüzü, birçok sokağımızı, caddemizi, eski görünümüne kavuşturma anlamındaciddi çalışmalar yaptık. Turizmde 1 milyon hedefini yakalayıp daha fazlasınıbaşarmak istiyoruz. Bu yüzden bir bütün olarak bunları değerlendirip, ilimizinturizmden daha fazla pay almasını sağlamış olacağız. İnşallah önümüzdekisüreçte de Kastamonu'muzu bu manada bugün 500 binleri geçtik ama bizim yıllarönce ortaya koyduğumuz bir hedefimiz vardı. 1 milyon turist hedefimiz, onuyakalayıp daha fazlasını başarmak için hep birlikte çalışacağız' ifadelerinikullandı.

'BU YILKİHEDEFİMİZ 600 BİNİ YAKALAMAK'

Vali Yaşar Karadeniz, Turizm Haftası kutlamalarının aslındaturizm sezonunun açılışı anlamına geldiğini ifade ederek; 'Ama biz, Ilgaz Dağı'ndabir sezonu yeni kapattık diğer sezonu açıyoruz. Bizlerin aslında Kastamonu'daturizm sezonu daima açık. Son yıllarda yapılan çalışmalarla artık önemlimesafeler alındı. Bu kapsamda 2018 yılında gecelik konaklama sayımız 450 binden550 binlere kadar geldi. Bu yılki hedefimiz 600 bini yakalamak. Rakamlarbüyüdükçe turizmden gelen gelirlerde artacaktır. Turizmi geliştirirken hemnitelik olarak hem de nicelik olarak geliştirmemiz gerekiyor. Oluşturacağımızturizm mekanları sadece alt gelir gruplarına değil, üst gelir gruplarının daburaya gelip turizm faaliyeti içerisinde olacak şekilde sağlanmalıdır.Oluşturduğumuz turizm eylem planında bu ana hedeflerden birisidir. Hedefimizsadece Kastamonu'ya turist getirmekten ibaret değil. Turisti burada mümkünolduğunda daha fazla ağırlamak olmalıdır. Sadece bu il merkezi olarak değil tümilçeleriyle birlikte planlanmasını ve birlikte ele alınmasını zorunlu kılan birdurumdur. Eğer biz, ne kadar Kastamonu içerisindeki turizm destinasyonunugenişletebilirsek şehrimize gelenleri o kadar uzun burada ağırlamış olacağız.Buda kişi başına elde edilen gelirinde artması olacaktır' diye konuştu.

'KONAKLARINKAPASİTE İTİBARİYLE OTEL OLARAK ÇALIŞTIRILMASI RANTABL DEĞİL'

Kastamonu'nun potansiyelinin çok ama bu potansiyeli turizminhizmetine sunmanın da önemli olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz; 'Onun içinaltyapı ve üstyapı yatırımları belli bir program dahilinde yapılıyor. AmaKastamonu halkının da bu seferberliğin içerisine dahil olması gerekiyor.Örneğin konaklar restore ediliyor. Bu konağa bir Kastamonulu ailenin yerleşmesive misafirlerini o konakta ağırlaması gerekiyor. Böyle yaparsak bu konaklargerçekten Kastamonu'ya hizmet vermiş olacak. Böyle yaparsak ancak turizmingelişmesine katkı sağlamış oluruz. Yoksa konakları restore edip dernekleri,vakıflara vererek biz, istediğimiz noktaya yeterince gidemeyiz. Onun içinKastamonu halkının özellikle geçim derdindeyim diyenlerin kente yönelmesi gerekenhizmet alanıdır bu. Bu işin gelirini sağlayan illerimizi biliyoruz. Başka işteçalışarak elde edeceği gelirinden çok daha fazlasını bu sayede elde edebileceğibir sektör. Konakların kapasite itibariyle otel olarak çalıştırılması rantabldeğil. Ancak pansiyonculuk faaliyetinde kullanılması mümkün. Dolayısıyla bukonuda bizim ilimizde önceliklerimizden birisi olmalıdır' şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından öğrenciler tarafından şiirokunarak, müzik dinletisi gerçekleştirildi. Akabinde halk oyunları gösterileriile program son buldu.

Programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili MetinÇelik, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan VekiliMehmet Yurt ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakmadan Geçme