Kivi, fındığa alternatif oldu
Bozkurt Ziraat Odası Başkanı Mehmet Acar, sahildeki kivi üretiminin son durumu hakkında bilgi verdi. Acar, 400 dekar kivi bahçesi olduğunu ve yaklaşık 80 dekarlık kısmının üretime geçmiş olduğunu belirtti. Üreticilerin kividen çok memnun olduğunu ve iyi para kazandığını belirten Bozkurt Ziraat Odası Başkanı Mehmet Acar, üreticilerin alternatif bir ürün olarak kiviyi fındığa tercih ettiğini söyleyerek...
Bozkurt Ziraat Odası Başkanı Mehmet Acar, sahildeki kivi üretiminin son durumu hakkında bilgi verdi. Acar, 400 dekar kivi bahçesi olduğunu ve yaklaşık 80 dekarlık kısmının üretime geçmiş olduğunu belirtti.
Üreticilerin kividen çok memnun olduğunu ve iyi para kazandığını belirten Bozkurt Ziraat Odası Başkanı Mehmet Acar, üreticilerin alternatif bir ürün olarak kiviyi fındığa tercih ettiğini söyleyerek; 'Zaman geçtikçe üretimi yaygınlaşıyor. Ağaçlar büyümeye devam ettikçe üretimde buna bağlı olarak artacak. Kiviyi yıla yayarak satabilmemiz için soğuk hava depolarına ihtiyacımız var. Soğuk hava depolarımız olmadığı için hasadından sonra kiviyi elden çıkarmak zorunda kalıyoruz. Soğuk hava depoları olsa, piyasanın ihtiyacı olduğunda satışlar devam eder. TKDK kivinin 500 ton üretimi olunca soğuk hava depolarına destek veriyor. Fakat bizde ortalama 80-100 ton arasında bir üretim oluyor. Üreticiler kiviyi 2 ila 3 TL arasında satıyor. 0-200 metre yükseklikte üretimi yapılabiliyor' diyerek bilgi verdi.
'KESTANE AĞAÇLARINDA DAL KANSERİ GÖRÜNMEYE BAŞLADI'
Kestanede son dönemlerde sıkıntı yaşadıklarını belirten Acar; 'Kestane ağaçlarında dal kanseri görünmeye başladı. Uzmanlar bunun Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlama sonucunda maruz kalınan radyasyonun etkisine bağlıyorlar. Kestanelerimizin yüzde 50'si kurudu. Bozkurt, kestane pazarının kurulduğu tek ilçe. Eskiden pazar dolu oluyordu. Şimdi eskisi gibi dolu değil. Samsun'dan ilimize bir hoca gelecek. Kendisi kansere dayanıklı ve yılda çift hasat veren bir kestane türü geliştirmiş ve patentini almış. Bunu bize tanıtacak. Bizde bu kestane türünü çiftçilerimize tanıtacağız' dedi.
'FINDIK ÜRETİCİLERİNİN YÜZDE 50'Sİ ÜRÜNÜNÜ SATMADI'
Yıllık yaklaşık 250 ton fındık üretimi olduğunu söyleyen Acar; 'Rusya ile yaşanan kriz bizleri de etkiledi. Fındık fiyatları düştüğü için fındık üreticilerinin yüzde 50'si ürününü satmadı. Şimdi 7 lira 50 kuruş çünkü. FİSKO Birliği'nin buraya gelmesi için belli bir kotanın üzerinde üretim yapılması lazım' ifadelerini kullandı.