KİHADER Başkanı Karamehmet: 'Kalem parfüm yasaklansın'

Kastamonu İnsani Hayat Derneği (KİHADER) Başkanı Abdullah Karamehmet, dezavantajlı ve madde bağımlısı gençlere ulaştıkları dernek hakkında bilgi vererek çeşitli açıklamalarda bulundu.

İnsani Hayat Derneği Başkanı Abdullah Karamehmet, 12 yıldır bağımlı gençlerin yanında olduğunu ve onlara destek çıkarak bağımlılıkla mücadele ettiğini söyledi.

Derneği 9 Eylül 2022'de kurduklarını ve dezavantajlı ve madde bağımlısı gençlere ulaştıklarını anlatan Karamehmet; “Düzgün aile çocuklarına da hitap edebiliyoruz. Onları da aramıza katıp rol model olarak çocukların karşısına çıkartıyoruz. Dernek binamızda şark köşemiz var, orada çiğ köfte, kahvaltı, akşam yemeği çeşitli eğlenecekler ve programlar düzenliyoruz. Yakın zamanda 3-4 bilgisayar, playstation ve bilardomuz gelecek. Güzel bir etkinlik ortamı oluşturacağız. Gençlerimiz sabah kalktığında ‘Şu dağa gideyim' değil de ‘Şu derneğe gideyim, çayını içeyim aktivite yapayım' demesini sağlamayı çalıyoruz. 2012 yılında Erdoğan Bektaş Vali'miz bizi keşfediyor, polislere ve ailelere soruyor onlar da memnun olduklarını belirtiyor. Bunun üzerine ‘Bizim bu gencimize sahip çıkmamız gerekir' diye desteklemeye başlıyorlar. O yıldan bu yana bütün valilerimiz bizim çalışmalarımızı destekledi. Avni Çakır Vali'miz de bize ufuk açtı derneği kurduk. Bu gençlerimizin kimi tekstilde çalışıyor kimisi vale olmak üzere çeşitli işlerde çalışan gençlerimiz var. 318 gönüllü üyeli olan bir derneğiz. Amacımız gönüllü üye bakımından Kastamonu'da en yüksek sayıya ulaşmak. Gönüllü olmak da yetmiyor, gönüllüleri faaliyete katabilmek önemli” dedi.

“GENÇLERİMİZİ BAĞIMLILIKTAN KURTARMAK İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ”

Bir proje hazırladıklarını belirten Karamehmet; “Projenin ismi Hayatı Keşfet. 250 bin liralık bir proje. Projenin içerisinde yedi seminer, beş gezi var. İstanbul, Ankara, Anıtkabir Güneydoğu, Abant Yedigöller gibi birçok yeri kapsayan bir gezi. Bu projeyle 16 kurumumuzu birleştirdik. Ayrıca eğitimlerimiz de olacak. İlk yardım, drone eğitimi gibi gençlerimizi sosyalleştirecek etkinlik olacak. Onlara damga vurdurmadan bunları gerçekleştireceğiz. Bu gençlerimiz en güzellere layık sadece üstlerini küllenmiş. Biz üzerlerindeki o külü üflemekle meşgul olacağız. Bu projenin onaylanması için çaba harcayacağız. Gençlerimizi sosyalleştirerek, bağımlılıktan kurtarmak için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

“GENÇLERLE DİKTİĞİMİZ BİR ORMANIMIZ OLACAK”

Derneği açtıktan sonra bilinirliklerinin daha da arttığına işaret eden Karamehmet; “Önceden gençlerimizi biz ulaşıyorduk ama şu anda ismimiz duyulduğu için, bir sorunu olan kardeşimiz veyahut ailesi bize ulaşıyor. Bize ulaştıktan sonra önce sorunu tespit ediyoruz. Aileyle alakalıysa aileyle ilgili girişimlerde bulunuyoruz. Daha çok adli ve ekonomik yönden oluyor bu arkadaşlarımızın sorunları. Şöyle tabir edersek, bir gencimiz var, etrafı çalılarla çevrili, biz bu gencimizin etrafındaki çalılara ayıklıyoruz. Kimine gıda yardımıyla, kimine avukat yardımıyla, kimine psikiyatri, psikolog yardımında bulunuyoruz. Kimine iş buluyoruz. 11 Kasım'da bu gençlerimizle fidan dikeceğiz ve bu gençlerle diktiğimiz bir ormanımız olacak” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞINDA EKONOMİK SIKINTILAR VE AİLEDEKİ SORUNLARIN BAŞ AKTÖR”

Madde bağımlılığına yönelmede ekonomik sıkıntılar ve ailedeki sorunların baş aktör olduğunu vurgulayan Karamehmet; “Aile sahip çıkmazsa maalesef gencimiz sokağa düşüyor. Örneğin gencimiz okula gidiyor, ailemiz maalesef eğitimsiz olabiliyor. Bu gencimiz de maalesef sokağa yönelebiliyor. Eğer okulda sahip çıkılırsa bu gencimiz sokağa gitmiyor. Eğer sahip çıkılmazsa sokak zaten şu ortam itibarıyla sıkıntılı. Gencimiz doğru arkadaşı varsa doğru yerlere gidiyor, yanlış arkadaşı varsa zaten yanlış yönlere sapabiliyor. O yüzden aileyle ekonomi başa baş yarışmakta. Aile yok, eğitim yok, para da yok. Bu sefer çocuk parasız kalıyor, o ise ‘Bu uyuşturucuyu kullanıp mutlu olacağım ya da satıp param olacak' kafasında oluyor. Maalesef işsizlik bu gençlerimizi mahvetti. Burada her şeyin paradan ibaret olmadığını bu gençlerimize gösteriyoruz” diye konuştu.

“12 SENEDE 2 BİN CİVARINDA KİŞİYE ULAŞTIK”

Karamehmet, 12 senelik zaman diliminde 2 bin civarında kişiye ulaştıklarını dile getiren; “Gezilerimiz oldu bu gençlere. Sportif faaliyetler yaptırdık, yaptırmaya devam da ediyoruz. Olumlu geri dönüşler de aldık, düzelmeyen de oldu ama 75 gencimiz tamamen düzelmiş oldu. Onları çeşitli işlere yerleştirdik. Şimdi de derneğimizde bağımlılıktan kurtulmuş 3 gencimize nasip olursa para karşılığında derneğimizde çalıştırmak istiyoruz. Bağımlı arkadaşlarına bir nevi rol model olarak onları doğruya yönelteceğine inanıyoruz” dedi.

“AMATEM İLİMİZ İÇİN ŞART “

Kastamonu'da madde kullanımının çok yaygın olduğunu vurgulayan Karamehmet; “Maalesef ateş düştüğü yeri yakar hesabı ateş düşen yerler ancak bu madde bağımlılığının çok olduğunu anlayabiliyor. Madde kullanımında Türkiye'de 3'üncü sıradayız. Son 12 yılda 20'den fazla gencimiz hayatını kaybetti. Bu gençlerimize sahip çıkılması lazımken maalesef gençlerimiz sahipsiz kalıyor. İlimizde en büyük yaralarımızdan biri de AMATEM'imizin (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) olmaması. Şimdiki adıyla arındırma merkezi olarak kullanılıyor. Maddeye düşen bir gencimizi maalesef Kastamonu'da tedavi ettiremiyoruz. Kastamonu'da AMATEM merkezi açılması lazım. Buradaki gençlerimizi Tokat'a, Samsun'a ve başka illere getirmek zorunda kalıyoruz. Samsun'da örneğin 50 kişinin içinde çocuk rehabilite olamıyor. Kastamonu'da AMATEM veya bağımlılık merkezinin muhakkak olması lazım. Bu gençlerimiz nasıl kurtulacağını bilmiyorlar. Herkes bağımlılığa düşebilir. Önemli olan o kişiyi düştüğü yerden çıkarabilmek ama Kastamonu'da maalesef bağımlılığa düşen bir gencimizi arındırabileceğimiz bir yerimiz yok. Ayaktan tedavi merkezi ilimizde var ama bu iş ayaktan tedavi ile olmuyor. Mutlaka 21 ila 70 gün arasında bu gençlerin tutulması lazım ki vücuttan o zehirli maddeyi atabilsin. Biz hamamlara getirip, şerbetler uyguluyoruz. Çünkü ter yoluyla da atılıyor bu zehir ama bu yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden AMATEM ilimiz için şart. Şu anda 5 kişi çeşitli illerde AMATEM'de. Bu sayı her ay değişmekte. 10 kişiyi de zaten AMATEM'e getirme şansınız olmuyor, önce arıyorsunuz randevu alıyorsunuz. Gençleri oraya ulaştırdıktan sonra ise orada kaldıkları sürece giderleri oluyor” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZİ ÖTEKİLEŞTİRDİK”

Bağımlı gençlere ne kadar çok sahip çıkılırsa bağımlılıktan kurtulma ihtimallerinin arttığını aktaran Karamehmet; “Bu gençlere bu hayatın değerli olduğunu empoze etmek ve bu gençlerimizle yaşanabilir bir Kastamonu oluşturabilmek temel amacım. Bu gencimiz işsizse bunu düşünmemeli, para olmayan gencimizin psikolojisi bozuluyor. Psikolojisi bozuk olan gencimiz her türlü ortama giriyor ve maddeyle tanışabiliyor. Bir de bu gençlerimizden bazısı şunu da diyebiliyor ‘İçki içerken etrafımda insanlar oldu, uyuşturucu kullanırken yanımda uyuşturucu kullanan kardeşlerim oldu ama ben bunları yaparken benim yanımda namaz kılan kimse olmadı' bu yüzden ben imamlarımızı da sokağa davet ediyorum. Bu gençlerimizle çok ön yargılı yaklaşıyoruz, onları ötekileştirmemiz gerekiyor ama biz onları ötekileştirdik. Örneğin siyah kediye toplum olarak ‘uğursuzluk getirir' diye ötekileştirdik ve o kedilere de çok fazla taş veya farklı şeyler yapan insanlar mevcut ve bu kedileri çağırsanız da gelmiyor yanınıza, işte bu gençlerimiz de o siyah kediler. İçlerinde o kadar yetenekliler var ki onları hayata katıp sosyalleştirmek birçok sorunun çözüme kavuşmasını sağlayacaktır. Bir de bizim en çok sorun yaşadığımız durum kalem parfüm. Bu parfümü uyuşturucu kullanmak için alıyorlar. Birçok ilde bundan dolayı yasaklanıyor. Kastamonu'da kalem parfümün yasaklanmasını istiyoruz. Başka yöntemlerde bulabilirler belki ama bunu yasaklarsak uyuşturucu kullanımında pozitif yönde bir düşüş yaşanacağı kanaatindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme