KIBRIS GAZİLERİNE MİLLİ MÜCADELE MADALYASI

Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gazilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından gönderilen Milli Mücadele Madalyası ve beratı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle verildi. 135 gazinin Devlet Övünç Madalyası aldığı törene Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, Türkiye...

Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gazilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından gönderilen Milli Mücadele Madalyası ve beratı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle verildi.

135 gazinin Devlet Övünç Madalyası aldığı törene Vali YaşarKaradeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye BaşkanıGalip Vidinlioğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş,Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şubesi Başkanı Ali Cesuroğlu, kurum ve kuruluş temsilcileri, gaziler veaileleri katıldı.

'MUZAFFERBİRER GAZİ OLARAK VATANIMIZA GERİ DÖNDÜK'

Milli Mücadele Madalyası Devlet Övünç Töreni açılış programınilk konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şubesi Başkanı AliCesuroğlu; 'Kıbrıs Türk'ün can güvenliğini sağlayarak yok olmalarını önlemek veKıbrıs adasının megali-idea uğrunda Yunanistan'a bağlanmasına mani olmakmaksadıyla 20 Temmuz 1974'de 3 bin 500 arkadaşımızla Kıbrıs Barış Harekatınakatıldık. Bu harekatta bizlere verilen her türlü görevi başarıyla yerinegetirdik ve muzaffer birer gazi olarak vatanımıza geri döndük. Kıbrıs gazileriüstün cesareti ve kahramanlık örnekleri göstererek emsalsiz bir zaferkazanmışlardır. Paraşütle atlayan, helikopterle inen ve denize çıkarma yapan bukahramanlar kısa bir süre içerisinde düşmanı hezimete uğratarak Kıbrıs Türk'ünüesaretten kurtarmış ve Kıbrıs'a her iki topluma barış getirmişlerdir. KıbrısBarış Harekatından 45 yıl sonra olsa da muhteşem destanın nişanesi olan MilliMücadele Madalyası, nihayet kahramanların göğsünde şerefli yerini alacaktır.Kıbrıs Barış Harekatında şehit olan 498 arkadaşımız ve Kastamonulu 8 şehidimiziaramızdan ayrılan kahraman gazi arkadaşlarımızı ve Kıbrıslı mücahitlerimizi saygıve rahmetle anıyoruz' dedi.

'133 KIBRISGAZİMİZE MADALYALARINI TEVDİ EDECEĞİZ'

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaşise; 'Bugün, Kahraman Kıbrıs gazilerimize madalyalarını tevcih etmenin gurur veheyecanını yaşıyoruz. Geçmişten bugüne mazlum coğrafyaların umudu, barış veadaletin savunucusu bir medeniyete sahibiz. Gazi milletimiz, 15 Temmuz'da sahipolduğu iman ve cesaretle hainlere karşı koydu. Kadını, genci, yaşlısı çıplakelleriyle tankları durdurdu. Kurşunlara göğsünü siper etti. Tüm dünyaya sözkonusu vatan olduğunda neler yapabileceğimizi gösterdik. Yarın da, hangicoğrafyada ihtiyaç duyulursa, yine zalimlerin karşısında olmaya devamedeceğimizden hiç şüphemiz yok. Gazilere baktığımızda yüce bir inancın ve şanlıbir tarihin yansımalarını görüyoruz, gazilerimiz için büyük bir aşk ileçalışıyoruz / çalışmaya devam edeceğiz. Bugün, KKTC tarafından hazırlanan vemücadelenin nişanesi olan Milli Mücadele Madalyalarını takdim için bir arayageldik. Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan ve Kastamonu'muzda ikamet eden toplam227 gazimiz bulunmaktadır. Hayatta olan gazilerimizden madalyalarını almak içinmüracaatta bulunanların madalyaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafındanhazırlandı Bugün, 135 Kıbrıs Gazimize madalyalarını tevdi edeceğiz. Geriye 94Gazimiz kalıyor. Bu Gazilerimizden bir kısmı KKTC'ye gittiklerindemadalyalarını aldılar Kastamonu'muzda ikamet eden ancak vefat edengazilerimizin yakınları ile hayatta olan gazilerimiz, İl Müdürlüklerimizemüracaat etmeleri halinde madalyaları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafındanhazırlanarak kendilerine teslim edilecektir. Milli Mücadele Madalyası birnişanedir. Madalyalarınız, sizlere olan vefa borcumuz ve minnet duygumuzunesiller boyunca hatırlatacak bir semboldür. Sizlere takdim edeceğimiz bumadalyalar aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının işaretidir'ifadelerini kullandı.

'KIBRISTÜRKÜ'NÜN HER ZAMAN YANINDA DURDUK'

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Türk milletinin tarihininbüyük zaferlerle dolu olduğunu vurgulayarak; 'Büyük zaferleri şehitlerimizin vegazilerimizin fedakarlık, kahramanlıklarıyla kazandık. Kıbrıslı Türkleruğradığı zulme ve baskıya son vermekte için gerçekleştirilen Kıbrıs BarışHarekatı Türk tarihinde önemli bir kahramanlık örneğidir. Kıbrıs 1960-1974yılları arasında Rumlar'ın Kıbrıslı Türkler'e yönelik gerçekleştirdiklerizulüm, kahraman gazilerimizin aralarında bulunduğu kahraman Türk ordususayesinde, Kıbrıs Barış Harekatı ile 1974'te sona erdirilmiştir. Türk Askerisadece Kıbrıslı Türklere değil adada yaşayan Rumlara da barış götürmüştür.Bunun neticesi olarak 1975'te Kıbrıs Federe Cumhuriyeti'nin ilanı ve 1983'te deKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla süreç bugünlere taşınmıştır. Bizcanımızla, kanımızla Kıbrıs Türkü'nün her zaman yanında durduk, durmayı dasürdüreceğiz. Kıbrıs, bizim milli davamızdır. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nıntüm evrelerinde, Kıbrıs Barış Harekatı'nda ete kemiğe bürünen bu ruh, bugünterörle mücadelenin tüm safhalarında, Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'de ordumuzunyürüttüğü operasyonlarda kendini göstermektedir. Bilinmelidir ki, üzerindeyaşadığımız bu topraklar, şehit toprağı, gaziler otağıdır. Sonsuza kadar daböyle kalacaktır.

'TARİHSAHNESİNDE YERİMİZİ ALMAYI BAŞARIYIZ'

Kıbrıs Harekatı'nın önemine değinen Vali Yaşar Karadeniz;'Zaman zaman gazilerimizle, şehitlerimizle ilgili farklı törenler yapıyoruz.Bunlar hepsi farklı cephelerde verilmiş mücadeleler sonucunda şehitlik vegazilik unvanlarına kavuşmuşlardır. Aslında bu mücadelelerin hiçbiribirbirinden ayrı, birbirinden kopuk değildir. Azerbaycan'ın Dağlık KarabağBölgesi'nde yaşanan sıkıntılar, nasıl Türkiye Cumhuriyeti'nin Orta Asya ilebağını koparmaya yönelik bir çaba ise, bugün Irak ve Suriye'de yaşananlar,ülkemizde yaşana terör olayları, Türkiye'yi nasıl Orta Doğu coğrafyasındankoparmaya yönelik bir çabaysa, Kıbrıs ve Ege Denizi'ndeki adalar, kayalıklardabizim etrafımızın Helenist, emperyalist bir düşünceyle çevirme çabasının birsonucudur. Kıbrıs'ta 1974'te verilmiş mücadeleyi bu çerçevede okumak ve anlamakgerekiyor. Oradaki soydaşlarımız büyük baskı altındaydılar. O gün o çıkarmayapılmasaydı, bugün Kıbrıs'ta Türk varlığından bahsedilmeyecekti. Bir Yunanadasına dönecekti. Uluslararası ilişkiler çok uzun soluklu satranç oyunugibidir. Bir hamle bizim yararımıza gibi görünebilir ama o hamlenin 3-5 hamlesonra bize ne getirip, ne götürdüğüne de bakmamız lazım. Zararımıza gibigörünen konular uzun soluklu baktığımızda bize milli konularda, ülkemize,milletimize faydalı sonuçlar doğurabilir. Kıbrıs Harekatına baktığımızdaoradaki mücadelenin sadece bir siyasi mücadele değil, bir ekonomik mücadeledebugün görüyoruz. Akdeniz'deki petrol aramalarında bunu görüyoruz. Oradaki doğalkaynakları tüm Avrupa ülkeleri almak istiyor. Bugün oradaki doğal kaynaklardasöz sahibi olduysak, orada verilen mücadele sayesindedir. Bugünde zaman zamanuluslararası arenada sıkıntılara maruz bırakılabiliriz ama biz ülkemizingeleceği için, çocuklarımız için bu zorlukları yaşarız ve bu zorluklardatekrardan filizlenip, çiçeklenerek tarih sahnesinde yerimizi almayı başarıyız'diyerek tüm savaşlarda mücadele eden gazileri tebrik ederek, şehitlereAllah'tan rahmet diledi.

Konuşmaların ardından 135 Kıbrıs Barış Harekatı gazisine KKTC Gazileri Milli Mücadele Devlet Övünç Madalyası takdim edildi.

Bakmadan Geçme