'Kendirin nerede işleneceği önemli'

VALİ YAŞAR KARADENİZ Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı'nın makam ziyaretinde gündemde yer alan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Horma Kanyonu'nda yürüyüş yolunun tamamlandığını ve ortaya güzel bir çalışma çıktığını açıklayan Vali Yaşar Karadeniz, 'Horma Kanyonu’ndan şelaleye ulaşıyorsunuz, oradan arazi yoluna varıyorsunuz. Ilgarini Mağarası'nı turizme kazandırırsak, mağaranın içinde de bir şeyler yapmak...

VALİ YAŞAR KARADENİZ;

Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC)Başkanı Mustafa Balcı'nın makam ziyaretinde gündemde yer alan konular hakkındaaçıklamalarda bulundu.

Horma Kanyonu'nda yürüyüş yolunun tamamlandığını ve ortayagüzel bir çalışma çıktığını açıklayan Vali Yaşar Karadeniz, 'Horma Kanyonu'ndanşelaleye ulaşıyorsunuz, oradan arazi yoluna varıyorsunuz. Ilgarini Mağarası'nıturizme kazandırırsak, mağaranın içinde de bir şeyler yapmak lazım. Ancakmağaranın içini bozamazsınız, insanların mağaranın içine girip rahatlıklaçıkabilecekleri aydınlatma ve yürüyüş yolu şeklinde çalışma yapılması dagerekiyor. Ama öncelikle ulaşımı çözmeliyiz. Valla Kanyonu'na yapılacak olan yolhem Valla Kanyonu'na hem de Ilgarini Mağarası'na hizmet verecek' dedi.

'YATIRIMINDA OLACAĞINA İNANIYORUM'

Oluşturulması planlanan turizm rotasından da bahseden ValiKaradeniz; 'Kastamonu'dan Daday'a, Daday'dan Selamaz üzerinden Suğla Yaylası'na,oradan Pınarbaşı-Kerte Yolu'ndan uzanan bir güzergah ile turizm rotasıoluşturulacak. Ancak, bu süreç 4-5 yıllık bir süreç. Bunun en büyük faydası isekonaklama sayısına olacaktır. Son rakamlarda 520 binden fazla kişi Kastamonu'yagelmiş, 670 bin kişi konaklamış. Bu ise şu demektir, 1 kişi ortalama 1,4 gecekalmış. Bu sayıyı artırmanın yolu, insanların Pınarbaşı'na gidip, Pınarbaşı'ndakalmalarını sağlayabilmek. Kamu olarak konaklama tesisleri yapıldığında müşterigetirecek unsurları hazırladık. Yatırımın da olacağına inanıyorum' diyekonuştu.

'İL OLARAKHERKES ÜZERİNE DÜŞENLERİ YAPACAKTIR'

Kastamonu Devlet Hastanesi ile Kastamonu Tıp Fakültesi'ninafiliasyon sürecine de değinen Vali Karadeniz, 'Tıp Fakültesi'nde afiliasyonsüreci üniversite dışında herkesin ortak fikriydi. Bir üniversite iknaolmuyordu, üniversite de şu an bunun olması gerektiği noktasındadır. Bu konu dagörüşme yapıldı, fakat ben katılamadım. Görüşme genel anlamda olumlu geçmiş.Takip etmemiz gereken bir süreç. İl olarak herkes üzerine düşenleri yapacaktır.Ben sonuç alınacağına inanıyorum. İş olarak olgunlaşmış ancak, meyveyedönüştürmek için birkaç hamle daha yapmak gerekir. Bizde yanlış bir furya var.Bir yer bir şey yapıyor, herkes aynısını yapmaya kalkıyor. Bu şehrin, şehirolma kimliğiyle de verimlilikle de örtüşmüyor. Küçük illerde Tıp Fakültesiaçılan yerler var, borcun batağın içindeler. Ne derece hizmet verdikleritartışmalı. Güzel afile olmuş hastane, 2 hastanenin gücünü birleştirerekmükemmele yakın bir hizmet vereceğini düşünüyorum. Ama Tıp Fakültesi Hastanesiayrı, Devlet Hastanesi ayrı olursa iki yarım hastaneniz olur. Bu çalışmayürütülürken, yeni bir fikir daha ortaya çıktı. Sürece Rehabilitasyon Hastaneside dahil edildi. Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Bu çok önemlibir gelişme. İnşallah orada da yol alınır. Sonuçta orada yarım duran bir binavar. O binayı çürümekten kurtaracağız. Sağlık Bakanlığı yatırım programınaalmış, kaynak ayırmış. O kaynağın bir kısmı oraya aktarıldığında sorun çözülür.Doğrusu, bence de buydu, bir kaç ay içinde sonuç alınacağına inanıyorum'şeklinde konuştu.

'MİEMSORUNU ÇÖZÜLDÜ'

Yurdun Tepe'nin işletme ihalesine çıktığını ifade eden ValiKaradeniz, 'Ne kadar çok işletmeci gelirse o kadar iyi olur. MİEM sorunuçözüldü. Kastamonu yarım inşaatlar yeriydi. Taşköprü'de 90'lı yıllardan beriduran Kültür Merkezi sorunu çözüldü. Şimdi Özel Harekata verilen eğitim merkezikonusu var. Eğitim Alayı'nda Uzman Çavuş eğitimleri vardı. Burası için ciddibir ekonomik kazanım oldu. Bu eğitimler tekrar belli merkezlere toplanabilir.Uzman Çavuş eğitimleri olup olmayacağı belli değil. Bu yıl itibariyle Devlet Suİşleri de, yüzde 60-70 oranıyla biten işleri programa aldı. O sürece göre deişler yürüyor. 2020 bütçesi çıktıktan sonra da işler o şekilde yürüyecek' diyekonuştu.

'REKABETEUYGUN KENDİR TÜRÜ TIBBİ KENDİRDİR'Songünlerde gündemdeki yerini koruyan kendir konusuna da değinen Vali YaşarKaradeniz; 'Kendirde eski klasik anlamda üretim yapalım ve tüketelim mantığıylagidilmesi çok zor. Kağıt sanayinde kullanımı olabilir, ancak iyi bir fizibiliteyapılmalı. Bu konuda mevcut kendir üretimi turizm sektörüne, hediyelik eşyaüretimine yönelik yapılabilir. Bu da yüksek miktarlı üretim değil, butik birüretim olur. Bugün dünya da kendirin güçlü olduğu yerlerde tıbbi kendir türüöne çıkıyor. Bununla ilgili bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Budüzenlemeler yapılır ve bunun önü açılırsa kendirinde önü açılır. Parakazanılacak, rekabete uygun kendir türü tıbbi kendirdir. Tekstilde kendirkullanılabilir. Ancak ciddi bir AR-GE yapılmalıdır. Bu AR-GE'yi yapacak,firmamız var mı? Yok. Türkiye'nin tanınmış birçok tekstilcisi ipliğinidışarıdan getiriyor. İplik nano teknolojiyle üretiliyor. Üretimi buteknolojilik seviyeye getirmek lazım. Gerçekçi olalım. Kendirin neredeüretildiği önemliyse, nerede işleneceği de önemli. Kendir işlenecekse,işlenecek tesisler kurmak sanayicimize düşen görevdir. Neticede iş yeri açacakolan, kendiri ne kadar üreteceğini ve ne kazanacağına bakacaktır. Bunlaryapılmadan, illa olsun demek noktasına gelmek tartışılır. Tarımsal üretimiyoğun olan köylerde insanlarımız var. Her şey insanların tarımdan gelir eldeedip, etmemesine bağlı. Gelir elde ediyorsa, onu yapar. Sarımsakta kazanç eldeediliyor. Tarım yapılmadığı için köyler boşaldı algısı yanlış. Gittiğimiz bazıköyler var, olduğu gibi duruyor. Kimse göç etmemiş. Kastamonu'da turizmcanlandıkça turizme yönelik kendir ve kendirden üretilen materyaller pazarbulacaktır, ben buna inanıyorum' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme