KEAH'ta Gebe Okulu Ziyareti Gerçekleştirildi

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından, gebe okulu ziyaret edilip kurum çalışanları ve gebelerle görüşme yapıldı

Yapılan görüşmelerde normal doğuma dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı'nın temel hedeflerinden biri; gebelik dönemi ile doğum sürecinde anne bebek sağlığı açısından daha kaliteli, verimli, etkin ve güvenli sağlık hizmeti sunulması olarak biliniyor. Anne ve anne adaylarının ruhsal, fiziksel, ve sosyal yönden doğuma ve doğum sonrasına bilinçli bir şekilde hazırlanması ve desteklenmesi için gebe okulu, gebe bilgilendirme sınıfı ve doğuma hazırlık ve danışmanlık merkezleri kuruldu.

Proğramın Amacı, Anne Adaylarının Bilinçli Doğum Yapmalarını Sağlamak

Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılından beri uygulanmakta olan gebe okulları programın amacı; tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası konularında bilgi sahibi olmalarını, bilgilerinin güncellenmesi ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak olarak belirlendi. Anne adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemesi konusunda bilgi ve beceri kazandırıldı.
2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı verilerine göre ülkemizde sezaryen ameliyatı oranının ideal kabul edilen yüzde 15'in (DSÖ önerisi) üzerinde olduğu görüldü. Bu doğrultuda Bakanlık tarafından tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması, normal doğumun özendirilmesi ve nüfus artış hızının sürdürülebilir bir seviyede tutulması amacıyla “Normal Doğum Eylem Planı” hazırlandı.

Yürütülen bu iletişim kampanyasında da belirtildiği üzere sezaryen ameliyatı tıbbi gerekliliklere dayalı olarak, yerinde uygulandığında anne ve bebeğin hayatını kurtaran bir cerrahi yöntem iken, gereksiz uygulanması durumunda ise anne ve yeni doğanda ciddi risk oluşturan ve sağlık masrafları yüksek bir uygulama olarak biliniyor. Kastamonu'da yer alan gebe okulu eğitim programında yer alan eğitimler ile gebelere doğum yöntemlerine ilişkin bilgi verilip, normal doğuma özendiriliyor. Eğitimler en az 3 modül olacak şekilde yapılarak, 3 modülü tamamlayan gebelere sertifika veriliyor.

Yenidoğan Bilgilendirmeleri Yapılıyor

Bu modüller de gebe ve gebeye doğumda eşlik edecek yakınlarına; gebelik ve doğumun fizyolojik bir süreç olduğu, fizyolojik ve psikolojik değişiklikleri, gebelik ve doğum sürecinde eş ve yakınının desteğinin önemi, doğumun evreleri, doğum ağrısıyla ilaçsız baş etme yöntemleri, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yaşanabilecek sorunlar ve erken tanısı, gebelikte tehlike işaretlerini ve acil durumlarda izlenecek yollar, normal doğumun anne ve bebek açısından yararları, lohusalık süreci, doğum sonrası kullanılabilen üreme sağlığı yöntemleri ve yenidoğan bakımı konularında bilgilendirilmeler yapılıyor.

Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi, Tosya İlçe Devlet Hastanesi ve Taşköprü İlçe Devlet Hastanesi olmak üzere toplam 3 gebe okulu bulunuyor. Bu gebe okullarına başvuru ve kayıt şartları ilgili hastanelerin web sitesinden ya da gebe polikliniklerinden sağlanıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı çalışanları İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olamayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Mustafa Turan, Hemşire Seher Sinem Yüksel, Ebe Sevinç Mutlu ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeydanur Yaylaoğlu tarafından, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi gebe okulu ziyaret edilerek kurum çalışanları ve gebelerle görüşme yapıldı, Öte yandan normal doğuma dikkat çekildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme