KDV oranı piyasayı durgunlaştırdı

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ürünün Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bu oran 10 Temmuz'dan itibaren yüzde 20 olarak uygulanmaya başladı. Söz konusu artış beyaz eşya ve mobilya fiyatlarına yansıdı.

Mağaza sahipleri KDV'ye gelen yüzde 2'lik zammın piyasaya en az yüzde 10 şeklinde yansıdığını vurguladılar. Beyaz eşya ve mobilya alacak olan kişilerin ürünlerin fiyatının düşmesini beklememesi gerektiğini, müşterilerin ne kadar erken ihtiyaçlarını karşılarlarsa o kadar karda olduğunu belirttiler.

“MALİYETLER YÜKSELDİ VE BU HEM BİZE HEM DE TÜKETİCİYE YANSIYOR”

Lider Mobilya'nın sahibi Suat Demirkan, 35 senedir sektörün içinde olduklarını ve satışların durgun geçtiğini belirterek; “Her ürüne yüzde 2 maliyet bindi ama bu oranın bize yansıyan kısmı minimum yüzde 10 seviyelerinde. Firmalar fiyat listelerini değiştirdi. Maliyetler yükseldi ve bu hem bize hem de tüketiciye yansıyor” dedi.

“PİYASA GEÇEN SENE GÖRE DAHA KÖTÜ GİDİYOR”

Mağaza sahiplerinin yeni ürün almasa bile ellerindeki ürünlerin KDV sebebiyle zamlandığını ifade eden Demirkan; “Tüketici benden yüzde 2 zamlı alacak ve ben de vergimi daha fazla ödemek zorunda kalacağım. Ayrıca akaryakıta da gelen ÖTV zammı da sektörü etkileyecek. Şu anda piyasa geçen seneye göre daha kötü gidiyor. İş yoğunluğu maalesef yok” diye konuştu.

“BİR ÜRÜN LAZIMSA BEKLEMEDEN ALMAK MÜŞTERİLERİ DAHA KAZANÇLI KILIYOR”

Beyaz eşya ve mobilya alacak vatandaşların beklememesi gerektiğini dile getiren Demirkan; “Haftada bir ürünlere zam geliyor, vatandaşın çoğunlukla geliri de sabit olduğu için gün geçtikçe cebindeki para da eriyor. O yüzden bir ürün lazımsa şu anda beklemeden almak müşterileri daha kazançlı kılıyor” dedi.

“AKARYAKIT GİDERLERİ NE KADAR AZ OLURSA FİRMALAR ÜRÜNLERİ UCUZA SATAR”

Akaryakıt fiyatları düşerse tüm sektörlerde indirimler olabileceğini ve iş hareketliliğinin artabileceğini vurgulayan Demirkan; “Bizim ürünlerimiz araçlarla getiriliyor ve bir ürünü alırken aslında araçların akaryakıt masrafını da vermiş oluyoruz. Akaryakıt giderleri ne kadar az olursa firmalar da bu ürünleri ucuza satar. Ayrıca sadece bizim sektör değil, diğer sektörlerde de hareketlenme olur. Üretim de artar çünkü üretici masraf azken daha fazla üretim yapmak ister. Tüketici de keza ürün ucuz olursa kar etmek için almaya yönelir haliyle herkes kazanır. Örneğin bir bulaşık makinesini 7 bin liraya aldıysam ve Seydiler'e aracımla bırakacaksam bunun maliyeti eskiden 100 lira iken şu anda 300 lira. Haliyle 200 lira vatandaşın cebine yansımış oluyor. Akaryakıt ucuz olsa haliyle para vatandaşın cebinde kalacak. Şu anda akaryakıta gelen zam tam anlamıyla ürünlere yansımadı ama ilerleyen günlerde onlar da yansıyacak” ifadelerini kullandı.

“CİROMUZ YÜKSELDİ AMA KAR MARJIMIZ ÇOK DÜŞTÜ”

Son bir yıldır her ay yüzde 8 ila 10 arasında beyaz eşya ürünlerinin zamlandığını belirten Demirkan; “Geçen sene 2-3 bin liraya aldığımız bir ürünü şu anda 9 bin lira civarına alıyoruz. Yani 3 katı daha pahalıya alıyoruz. Haliyle vatandaş için de bizim için de sıkıntılı olan bir durum bu. Sattığımız ürünlerin fiyatı pahalı olduğu için ciromuz yükseldi ama kar marjımız artık çok düştü. Geçen sene 100 bin liraya çok fazla ürün alabilirken, şu anda 700 ila 800 bin lirayla ancak aynı ürünü alabiliyorum. KDV'ye gelen zam düşse bence devlete daha da fazla yarar çünkü müşteri daha fazla ürün alır haliyle bu sefer de sürümden daha fazla kazanılmış olunur. Şu anda sektörde iş potansiyeli çok düşük” diye konuştu.

“SATTIĞIM ÜRÜNÜN AYNISINI ALAMIYORUM”

İş ahlakının her geçen gün azaldığının altını çizen Demirkan; “Toptan bir ürün alıyoruz, firma ürünü bir fiyat çekiyor akabinde bu fiyattan vazgeçiyor. Eskiden bu şekilde değildi, aldığımız ve sattığımız ürünün fiyatı bu şekilde değişmezdi. Müşteri de fiyatların değişkenliğinden maalesef bizi suçluyor ama aynı sıkıntıyı biz de ürünleri firmalardan alırken yaşamaktayız. Sattığım ürünün aynısını alamıyorum” dedi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme