Katarakt Ameliyatında Konfor Sağlayan Cihaz
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi, sık görülen göz hastalığı katarakt için hastane bünyesinde hizmete aldıkları katarakt ameliyat cihazının tanıtımını gerçekleştirdi. Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Işık cihazla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Cihazın özellikleri hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Işık; “Hastanemizde göze dair neredeyse her türlü ameliyatı yapmaktayız. Bunun içerisinde çok sık karşılaşılan katarakt ameliyatı, göz kapağı ameliyatı, göz tansiyon ameliyatları, şekere bağlı ödem oluştuğunda göz içi enjeksiyonları yapılıyor. Bu cihazımız, çok sık karşılaşılan katarakt ameliyatlarında kullandığımız cihazımız. Bu cihaz komplikasyonları minimuma indirmekte, hasta konforunu artırmaktadır. Tabi ki cerrahın, doktorun başarısı da önemli ama bu cihazla hasta kontrolünü ve ameliyat sonuçlarını iyileştirebilmekte. Hastane yönetimimiz hastanenin sahipleri sağ olsunlar Kastamonu sağlığını düşünüyor ve hem hasta sağlığını hem de hasta konforunu ön planda tutuyor. Bunun yanında bizlere yardımcı olma adına talep ettiğimiz her türlü cihaz desteğini de sağlıyor. Bu cihazımızla gayet başarılı ameliyatlar gerçekleştirmekteyiz. Önceki aletlerimize kıyasla daha kısa sürede ameliyatlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bu cihaz sayesinde hastalarımızın konforu da ciddi anlamda artıyor. Bunun yanında poliklinikte de cihaz destekleri sağlanıyor. Örneğin katarakt ameliyatında kullanılan göz içi mercekler var. Bu mercekler çok ince ve hassas ölçümlerle tespit ediliyor. Lensin numarasının tespitini sağlayan yeni bir cihazımız da mevcut. Neredeyse sıfır hata payıyla bu ölçümleri yapabiliyoruz” dedi.
'Birçok Ameliyatı Gerçekleştirebilmekteyiz'
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Uğur Işık, bilgilendirmelerine devam ederek; “Bunun dışında göz tansiyonu ameliyatları yapıyoruz. Göz tansiyonu ameliyatlarının dikişli ve dikişsiz olarak yapabiliyoruz. Hastalarımız ameliyat sonrasında ilaçsız bir şekilde yaşantısına devam edebiliyor. Dikişsiz tekniğin yetersiz kaldığı durumlarda dikişli teknikler de uygulanabiliyor. Göz tansiyonunun kontrol altına alınmasından sonra geri kalanı hayatlarına normal bir şekilde devam ettirebiliyorlar. Göz kapağı ameliyatları ve göz sulanması ameliyatları yapılabiliyor. Bu şekilde birçok ameliyatı gerçekleştirebilmekteyiz. Göz içine konulan mercekler var. Bu mercekler olmazsa görüş sağlanamıyor. Göz içine konulan mercekler çoğunlukla katarakt ameliyatı sırasında konuluyor. Bu merceklerin çeşitleri var. 1 odaklı, 2 odaklı ve 3 odaklı olarak tarif edebiliriz. 1 odaklı mercek, sadece uzağı gösteren hastaların ameliyat süresinde yakın gözü kullanması gereken mercekler. 2 odaklı mercekler, uzak mesafeyi ve kol mesafesi dediğimiz mesafeyi gösteren mercekler. Bunlarda da hastalar biraz daha hareketli bir görüş alabilmekte ve yakını nispeten gözlüksüz tek odaklılara göre daha iyi görebilmekte. 3 odaklı mercek ise halk arasında bilinen adıyla akıllı mercekler. Bu akıllı merceklerle, hem uzak hem ana mesafe hem de yakını hastalara gözlüksüz bir şekilde göstermeyi hedeflemekteyiz. Yapılan kontrollerden sonra eğer uygunsa göz arkasında herhangi bir sorun yoksa, göz tansiyonu yoksa, gözünde ek bir sorun yoksa çoğunlukla akıllı mercek tercih edebiliyoruz. Akıllı merceklerle hastalar ameliyat sonrasında ömür boyu gözlüksüz şekilde yaşamını devam ettirebiliyor. Tabi bu merceklerin hassas ölçümleri var. Bu hassas ölçümleri için de lens ölçüm cihazını hastanemiz, hastalarımızın sağlığı ve konforunu sağlamak adına talebimiz doğrultusunda hemen karşıladı. Bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Mikroskopla da net bir görüntü kalitesi iyi bir derinlik hissi ve keskin bir görüş sağlanabilmekte bu da ameliyatın başarısını artırıyor. Böylece ameliyat süresi de kısalıyor. Ayrıca mikroskobun eğim özelliği dolayısıyla dikişsiz katarakt ameliyatı, dikişsiz glokom ameliyatı, göz tansiyonu ameliyatlarının yapılmasına olanak sağlıyor” dedi.