KASTEXPO Kapılarını Açtı
Kastamonu iş dünyasının buluşma arenası olan Kastamonu Sanayi ve İş Dünyası Fuarı (KASTEXPO) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla başladı.
Türkiye'nin İlk Ticari Şehircilik Fuarı KASTEXPO'ya bu yıl; Gana, Fildişi, Senegal, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Togo, Uganda, Tanzanya, Kenya, Etiyopya, Çad, Nijerya ve Sudan'dan iş insanları alım heyetleri gelecek.
Fuar açılışında konuşan KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan; “KASTEXPO Kastamonular arasında ve Türkiye'de Kastamonuların buluşma noktası, işbirliklerinin ve kaynaşmanın olduğu fuardır. Bugün KASİAD olarak 325 üye sayımıza ulaştık. Birbirinden değerli çalışma arkadaşlarımızla çok işler yaptık. Gerek deprem bölgesinde gerek Kastamonu sel felaketinde birlik ve beraberlik içinde birçok yerde yardımlarda bulunduk. Vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştık. Hali hazırda vakıf olarak 303 öğrencimize burs veriyor ve onlara iş imkanı sunuyoruz. Önümüzdeki sene içinde bu desteklerimizi artırarak devam ettirmek istiyoruz. Hepinizin desteği çok önemli ve değerli. Bugün Ortadoğu'daki ve Ukrayna'daki savaşlar dünyadaki finansal problemler Avrupa ve Amerika'nın korumacılık tedbirleri ülkemizin ekonomisini ve ihracatını derinden etkilemiştir. Avrupa ve Amerika'nın getirdiği sınırda karbon vergisi ve iklim değişikliği konuları ülkemizin yenilenebilir kaynaklarına daha çok yatırım yapmamıza ve Türkiye ekonomisinin fosil yakıtlardan çıkması için önemli avantaj elde etmesine vesile olmuştur. Bizim Türkiye olarak bu finansal zorluklardan çıkabilmek adına katma değerli sektörlere yatırım yaparak kamuda ve özel sektörde, kemer sıkma politikalarını teşvik ederek tasarrufu sağlamak ve sanayide enerji tasarrufu ve maliyet düşürücü tedbirler uygulayarak ihracatımızı artırabiliriz. Sanayide kullanılan hammaddeye erişebilmek adına ülkemizde teşvikler verilerek hammaddeye ulaşım sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
‘Hepimizin Tek Ortak Hedefi Var'
KASTEXPO'nun açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı şehitleri anarak; “Bütün iş adamlarımız, bütün iş kadınlarımız, yani iş insanlarımız bir adım daha ileri gitmek için duvara bir tuğla daha fazla koyabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Ben bu vesileyle ülkesinin ekonomisine katkıda bulunan bütün iş insanlarına şükranlarını sunuyorum. Elbette biz ülkemizi hep birlikte inşa edeceğiz. İş insanlarımız, iş dünyamızın siz kıymetli aktörleriyle beraber. Geleceğimizi inşa ederken de elbette bundan gurur duyacağız. Biraz tabi mikro milliyetçilik belki yapıyor gibi görünebiliriz burada Kastamonu için ama. Farklı illerden gelen arkadaşlarımız, kardeşlerimiz de yine bakanlarımız burada hemşehrileriyle buluştular. Biz diyoruz ki parça parça bir bir bütünün parçasıyız. Dolayısıyla hani çok mikro milliyetçilik olarak anlaşılmasın. Hepimizin tek ortak hedefi var. O da ülkemizi, memleketimizi bir adım daha öteye taşımak. Bizim ne elbette bu duyguları paylaşan siz katılımcılara en kalbi muhabbetlerimi arz ediyorum. Bizler milletimizden aldığımız güçle insanımızın huzuru için, refahı için ülkemizin istiklal ve istikbali için çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Türkiye ekonomisini hem bölgemizde ve dünyada elbette hak ettiği yere ulaştırmak için bütün gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Ben şahsen iş dünyasından gelmiş birisi olarak piyasa şartlarını çok iyi bilen birisi olarak elbette ticaret yapmanın zorluğunu hissediyorum. En az sizler kadar. Ancak şunu da biliyorum ki bu gelişmenin, bu ilerlemenin her alanı yayılabilmesi için güçlü bir girişimcilik şarttır. Zira üretimin lokomotifi gücü dahası siz kıymetli kahraman girişimcilerimizdir. Bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
‘Beraber Ülkemizi Çok Farklı Noktalara Getireceğiz'
Son 21 yıllık süreçte ülkede birçok değişiklikler olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı; “Nüfusumuz, üretkenliğimiz, gelişmemiz, büyümemiz ekonomimiz ve her şeyden önemlisi uluslararası arenada ortaya koyduğumuz performansla Türkiye adeta bulunduğu coğrafyanın değil, dünyanın yıldızı haline geldi. Bir Kovid-19 salgını yaşadı bütün dünya. ‘Biraz hafızayı beşer nisyan ile maluldür' deriz Kovid-19 zamanını hatırlayalım. Hani şöyle 1-2 metreden bırakın insanlar ailesi, ailesini, annesini, babasını bayramlamaya gitmedi. O dönemlerden geçtik. Bütün dünyayı salladı. Ama bizi sadece o değil 6 Şubat'taki depremlerle beraber hakikaten çok zorlayan, bize hasar veren, kısmen ülkemizin ekonomisini istikrarlı bir büyüme göstermesi için engel olacağını düşündüğümüz bir süreci yaşadık ama. Elhamdülillah ben çok rahatlıkla bunu söyleyebilirim ki bizim iş insanlarımız her ortama uyum sağladıkları gibi bu güç ortama da uyum sağladılar ve bugün ülkemizin gelişimi için daha iyiye daha öteye gidebilmesi için o psikolojiden çıktılar ve başarı hikayeleri yazmaya devam ediyorlar. Elbette ben çok rakamlar vererek burada sizleri sıkmak istemem ama büyüme, ürettiğim, istihdam, ihracat bu konularda tablonun giderek çok daha olumlu bir seyir izlediğini hepimiz de görüyoruz. Elbette bunu sayın Cumhurbaşkanımız da defalarca ilan etti. Bizler üretim, ihracat, istihdam, yani büyümeyle beraber ülkemizi çok farklı noktalara getireceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Birlikte Başarı Hikayeleri Yazmaya Devam Edeceğiz'
Girişimcileri desteklerini vurgulayan Bakan Yumaklı; “Tarımdan sanayiye kadar her alanda bazı desteklerimiz var ki, bu son derece kıymetli. Bizler girişimcilerimizi bu noktalarda yalnız bırakmıyoruz, bırakmayacağız da ve birlikte başarı hikayeleri yazmaya devam edeceğiz. Üretimi ve verimliliği artırmak için işsizliği azaltmak için ki en son açıklanan veriler de uzun zamanların en iyi rakamlarına ulaştık. Her imkanı her ihtimali değerlendirmek için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Bütün girişimcilerimizle beraber siz kıymetli iş insanlarımızla beraber inşallah Türkiye yüzyılına hep birlikte inşa edeceğiz” dedi.
‘Hemşehrilerime, İş İnsanlarımıza Güveniyorum'
Bakan Yumaklı, tarımsal potansiyeli etkin bir şekilde kullanmadan güçlü bir kalkınmadan söz edilmeyeceğini ifade ederek; “Çünkü hem tarım sektörünü hem de tarım kaynaklı sanayiyi geliştirerek, güçlendirerek kalkınmada istikrar ve güveni mutlaka temin ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Bu vizyonla tarım ve sanayinin entegrasyonunu inşallah maksimum düzeye getireceğiz. Bizler her aşamada üreticilerimizi destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz. Bir Kastamonu olarak bu konularda siz kıymetli hemşehrilerime, iş insanlarımıza güveniyorum. Biraz önce çok örnekleri farklı noktalardan verildi ama iş kadınlarımızla ben gerçekten hani 104 yıl önceki göstermiş oldukları o olağanüstü o günün şartlarına göre cesareti ben her aşamada, özellikle de iş dünyasında gösterdiklerini biliyorum, bu konuda da bu tür fuarlarda da kendilerini göstererek bunun işaret fişeğini yakacaklar. Bizler milletimizi çağdaş refah seviyesine yükseltmek için çalışıyoruz. O yüzden her zaman için önce insan diyoruz. Refahı bütün topluma yaymak için hep birlikte çabalıyoruz. Bunun için sosyal kalkınmanın ekonomik vizyon ve kalkınmayla güçlenmesini, Türkiye yüzyılının da asli bir unsuru koşulu olarak görüyoruz. KASTEXPO da bunlardan bir tanesi. Bu fuar bu yolda atılmış. Bana göre önemli adımlardan bir tanesi. Önce şehrimiz için ondan sonra da ülkemiz için bu tür çalışmalar artacak, iş insanlarının birbirleriyle diyalogları artacak. Sektörler birbirleriyle daha da yakınlaşacaklar. Bir anlamda gıda milliyetçiliğinin oluştuğu bir dönemde bizim üreticilerimiz başta olmak üzere bu ülke için üreten herkesin çabası son derece önemli ve kıymetli” ifadelerini kullandı.