'Kastamonu'da et fiyatları çok yüksek değil'
ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET BUTUR Türkiye'nin Sırbistan'dan et ithal etmesine birçok bölgedeki çiftçiler satışları durma noktasına getirdiği yönündeki eleştirilere Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur cevap vererek hayvan satışlarının Kastamonu'da artmaya başladığını, çiftçilerin durumdan memnun olduklarını söyledi. İthal et satışı ile Anadolu'daki hayvan pazarlarında satışlar olumsuz şekilde etkilenirken, ilimizdeki hayvan pazarının durumunu değerlendiren Ziraat Odası Başkanı...
ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET BUTUR;
Türkiye'nin Sırbistan'dan et ithal etmesine birçok bölgedeki çiftçiler satışları durma noktasına getirdiği yönündeki eleştirilere Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur cevap vererek; hayvan satışlarının Kastamonu'da artmaya başladığını, çiftçilerin durumdan memnun olduklarını söyledi.
İthal et satışı ile Anadolu'daki hayvan pazarlarında satışlar olumsuz şekilde etkilenirken, ilimizdeki hayvan pazarının durumunu değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Türkiye genelinde yaşanan durgunluğun etkisinin Kastamonu'da fazla hissedilmediğine dikkat çekti.
'FİYATLARIN DEĞİŞKEN OLMASI ÜRETİCİLERİ DE TÜKETİCİLERİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, halka ucuz ve sağlıklı et sunacaklarını açıklamasının ardından fiyatlarda istikrarın sağlanamamasına değinen Butur; 'Bakanlığımızın et fiyatlarının düşürülmesine yönelik çalışmalarını olumlu buluyoruz. Ancak fiyatlarda bir istikrar olmalı diye düşünüyorum. Fiyatların çok değişken olması üreticileri de tüketicileri de olumsuz etkiliyor. Fiyatlara bir istikrar getirildiğinde bu konundan herkes memnun olacaktır. Et ve Süt Kurumu'nun kesim fiyatını 25 TL olarak açıklaması bir nebze de olsa tedirginliği ortadan kaldırdı. Bu fiyat açıklanmadan önce herkesin kafasında soru işaretleri vardı. Bu fiyatın bile açıklanmış olması satış fiyatlarında indirim olmasının önünü açmıştır' dedi.
'KARKAS ET İLİMİZDE TUTUNAMAZ'
Bakanlığın temin ettiği etlerin ulusal marketlerde satışa sunulmasının daha çok büyükşehirlerde olduğunu dile getiren Butur: 'Karkas et ilimizde tutunamaz. Çünkü Kastamonu'da et fiyatları denildiği kadar çok yüksek değil. Şu anda kıyma 36 TL 90 kuruş, kuşbaşı ise 38 TL 90 kuruştan satılıyor. Bakanlığımızın açıkladığı fiyat ise 30-32 TL. Büyükşehirlerdeki gibi fahiş fiyatlar yok. Bizim insanımız zaten güvendiği yerlerden et alıyor. Fiyatlarda yüksek değil. Tercih meselesi biraz da. Hayvancılıkla geçinen bir iliz. Kendi yetiştirdiğimiz hayvanların etlerini tüketiyoruz. Bakanlığımızın bu uygulaması çoğunlukla büyükşehirler için yapıldı' ifadelerini kullandı.
'DURGUNLUK KAYBOLMAYA BAŞLADI'
Besicilerin durumuna da değinen Butur: 'Hayvan Pazarı'nda kimi besiciler hiç satış yapmadan günü kapattıklarını belirterek, ithal etin yerli üretimi çökerttiğini söylüyor. Bundan bir ay önce hayvan pazarımızda kabul etmek gerekirse satışlar durgundu. Bunu kabul ediyoruz. Ama geçen haftadan itibaren yaşanan durgunluk kaybolmaya başladı. Satışlar çok mükemmel seviyede olmasa da yukarıya doğru çıkmaya başladı. Bu hafta daha da yükseleceğini düşünüyorum. Bakanlığımızın açıklamalarının ardından kafalardaki bir takım soru işaretleri ortadan kalkmaya başladı. Yapılacak olan bir takım düzenlemeler ile üreticilerimizin üzerindeki maliyetler de düşürüldüğünde satışlar daha da artacaktır' şeklinde konuştu.
'HASAT DÖNEMİNDE ÇOK AZ SAP ÇIKTI'
İklim şartlarından dolayı saman fiyatlarındaki yüzde 200'luk artışla samanın kilosunun 70 kuruşu geçmesinin üreticileri zor duruma soktuğunu vurgulayan Butur; 'Yağış azlığı ve düzensizliği samanı bu sene de olumsuz etkiledi. Saman fiyatları giderek yükseliyor. Şu anda fiyatlar 70 kuruşu geçmiş durumda bulunuyor. Sene başında belki de 1 TL'yi geçecek. Nisan ve Mayıs aylarında yağış olmaması nedeniyle ekin sap boyları kısa kaldı ve bu nedenle hasat döneminde çok az sap çıktı. Bölgemizin ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu için çiftçilerimiz, şuan hayvanlarına yedirecek saman temini etmek için çalışıyor. Kurak geçen mevsim itibariyle biçimi yapılan bazı bölgelerimizde sap çok az çıktı. Çiftçilerimiz saman temini için hasadı yapılan tarlaları sap tırmığı ile toplayarak yeniden saman yapmak için çalışıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle sıkıntılar yaşanmaz' açıklamasında bulundu.