'Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele olmazdı'

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI FEYZİOĞLU: Kastamonu ve İstiklal Yolu Paneli, dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi'nde Konferans Salonu'nda yapıldı. Yapılan panele Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Belediye Başkanı Op. Dr. R. Galip Vidinlioğlu, Baro Başkanı Özgür Demir, ilçe belediye başkanları, akademisyenler ve...

'Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele olmazdı'

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANIFEYZİOĞLU:

Kastamonu veİstiklal Yolu Paneli, dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili MerkezKütüphanesi'nde Konferans Salonu'nda yapıldı.

Yapılanpanele Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, KastamonuÜniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Belediye Başkanı Op. Dr. R.Galip Vidinlioğlu, Baro Başkanı Özgür Demir, ilçe belediye başkanları,akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

KastamonuBARO Başkanı Özgür Demir yaptığı açılış konuşmasında Milli Mücadele dönemi veKastamonu'yu anlatarak; 'Milletlerin tarihindeki dönüm noktaları, milletlerinkaderini belirler. Türk milleti, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 100 yılönce kaderini sağlam temellere oturtmuş, İstiklal Savaşı'nı kadını, erkeği,çocuğu, yaşlısıyla zaferle sonuçlandırmıştır. Ancak bu zaferin asırlara sariolması, yeni neslin çaba ve inancına bağlı. Kastamonu insanı olarak günümüzde dahigeçilmesi güç istiklal yolunu kağnıyla kat eden Şerife Bacı'nın bıraktığı millimücadele mirasına sahip çıkmaya ve senatolarında asılsız iddiaları kaşıyanhaydutlarla sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Gerçekten de diplomatik ve konvansiyonelsavaşların silahlarla yapılan savaşlar kadar can alıcı hale geldiği günümüzdemilli mücadelenin her sahada verilmesi zorunludur' dedi.

'ABD'NİN YANLIŞTAN DERHAL DÖNMESİGEREKLİDİR'

Konuşmasındaterör örgütlerine de ayrı bir parantez açan Demir; 'Tarihleri soykırımla doluve güncel uygulamalarında da PKK terörünü destekleyen ülkelerin Türkiye'yeinsan hakları dersi vermesi ciddi bir çelişkidir. Silah satamadığı içinülkemizi tehdit eden ve yaptırım uygulamaya çalışan Amerika ve benzeriyayılmacı güçlerin tarihten silineceği, hümanizmin merkezi Anadolu'yu yurtedinen Türk milletinin ilelebet devlet halinde var olacağı açıktır. Kaldı kiekonomik yaptırımların tarihi kahramanlıklarla dolu Türk toplumunun süngüsünüdüşüremeyeceği bilinen bir gerçektir. Bazı lobilerin tarihsel gerçekleredayanmayan ve ispattan uzak etkileri altında kalan ABD'nin 1915 olayları ileilgili düştüğü yanlıştan derhal dönmesi ve ülkemizi tehdit etmekten vazgeçmesigereklidir. Türkiye düşmanlığını karar organına taşıyan bir ülkeye ait askeriüslerin ülkemizdeki varlığının egemenlik hakkı temelinde yeniden gözdengeçirilmesi ve bu konuda uluslararası hukuktaki mütekabiliyet ilkesininişletilmesi gerektiği kanısındayım. Ülkemizin maruz kaldığı muamelenin tavizlersilsilesinin bir ürünü olduğu da gözetildiğinde egemenlik hakkına aykırı hertürlü tavize son verilmesinin de milli mücadelenin bir unsuru olduğu açıktır. Tarihselve siyasal çatışmadan tarihsel gerçeklerin galip çıkacağını ve kirli siyasalamaçların er ya da geç hayal kırıklığına uğrayacağını rahatlıkla ifadeedebiliriz. Bu alandaki milli mücadelenin uzunca süre devam edeceği; ancakmücadelenin galibinin 100 yıl önce de olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk'ünilkelerine bağlı Türkiye Cumhuriyeti olacağına inancımız tamdır' ifadelerinikullandı.

'ÜNİVERSİTEMİZ ÇARŞISINA 'İSTİKLALYOLU ÇARŞISI' İSMİNİ VERDİK'

KastamonuÜniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal ise; 'Bildiğimiz üzere MilliMücadele Dönemi, şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, Türktarihinin en önemli dönemlerinden birisidir. İstiklal Savaşı; 'Hakimiyet bilakayd-u şart milletindir' ve tam bağımsızlık temel prensibi ve düsturuylagerçekleştirilmiştir. Bu prensiplerle, Milli Mücadele'nin sonunda kurulan yenidevletin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve TBMM'nin kurumsal yapısı ve felsefesi deortaya konmuştu. Kastamonu'da, Milli Mücadele döneminde lojistik ve ikmalbakımından önemli bir merkez konumunda olmuştur. İstiklal Savaşı sırasındaİnebolu-Kastamonu-Ankara hattı önem kazanmış, İnebolu, Ankara'nın denize açılankapısı olmuştur. 'İstikll Yolu' olarak isimlendirilen bu güzergah, bugünkültür varlığı olarak tescil ettirilmiştir. İstiklal Yolu, İstanbul'danAnkara'ya istiklal mücadelesine katılmak için gelenlerin, devlet erkanının,münevverlerin, gazetecilerin, sivil ve askeri personelin, elçilik heyetlerinintercih ettiği bir yol olmuştur. Çeşitli yollarla temin edilen silah, mühimmatve teçhizat en güvenli limanlardan birisi olan İnebolu Limanı'ndan başlamaküzere bu yoldan cepheye sevk edilmiştir. Bu tarihi yol, üniversitemizin deiçinden geçmektedir. Bunu hatırlatmak amacıyla Milli Mücadele'nin 100'üncüYılına atfen, yüzüncü yıla bir armağan olarak üniversitemiz çarşısına 'İstiklalYolu Çarşısı' ismini verdik. Üniversitemizde Milli Mücadele Hareketinin100'üncü yıldönümünde daha önce, 21 Ekim 2019 tarihinde 'Milli MücadeleninYüzüncü Yılında İstiklal Yolu ve Yiğit İnebolu Paneli' başlıklı bir programdüzenlenmişti. Bu çerçevede, bugün burada Türkiye Barolar Birliği ve KastamonuBarosu ile birlikte ikinci bir panelde buluşuyor, Milli Mücadelenin ve İstikllYolu'nun havasını hep birlikte teneffüs ediyoruz ve edeceğiz. Milli Mücadelenin100'üncü yılında, 'Kastamonu ve İstiklal Yolu Paneli'nin başarılı geçmesini,verimli olmasını dilerim. İstiklalHarbi'nde, vatan müdafaasında vücudunu siper eden kahraman ecdadımızı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzeresilah arkadaşları ve bütün kahramanlarımızı gazi ve şehitlerimizi rahmet veminnetle anıyorum' dedi.

'SOĞAN EKMEK YERİZ İSTİKLALİMİZDENVAZGEÇMEYİZ'

BelediyeBaşkanı Galip Vidinlioğlu; Kastamonu'nun İstiklal Mücadelesi'nde çok önemli biryeri olduğunu söyleyerek; 'Bu tarz paneller, seminerler, tanıtımlarla daha datanınır hale getirilmesi lazım. Bu tarz panellerin gençlerimiz açısından çokbüyük önemli olduğunu düşünüyorum. Milli Mücadele ve Kastamonu ile ilgilikonuşulabilecek birçok şey var. Hiç işgal görmemesine rağmen hem Çanakkale'dehem de İstiklal harbinde destan yazan bir şehrin emanetçileriyiz. Hem buemaneti iyi bilmek hem de Cumhuriyet'in hangi şartlarda kurulduğunu bileceknesillere aktarmak açısından bu tarz paneller çok önemli. Millet olmanın gereğimazide birlik, halde birlik ve atide birliktir. Bir kısmımız geçmişe ağız dolubir şeyler söylerken bir kısmımız övgüye mazhar hale getiriyoruz; bir kısmımızhalde birbirimizle didişiyoruz. Gelecekle ilgili de ortak idealler kurmamızlazım ki birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Bir olursak, diri olursaküstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir güç yok. Kan kussak kızılcık şerbeti içtikdiyen bir milletiz, şerbetliyiz. Soğan ekmek yeriz ama istiklalimizden aslaödün vermeyiz, Cumhuriyet bu şartlarda kuruldu bunu da gelecek nesillereaktarmak boynumuzu yaşatmak boynumuzun borcudur' şeklinde konuştu.

'KASTAMONU OLMASAYDI MİLLİ MÜCADELEOLMAZDI'

KonuşmasınaMilli Mücadele döneminin şartlarını tasvir ederek başlayan Türkiye BarolarBirliği Başkanı Metin Feyzioğlu; 'Silahyok belki, üniforma yok belki postal yok belki ama Kastamonu var, İnebolu var.Olmasaydı olmazdı diye ne vardı diye düşünürseniz, eğer İnebolu olmasaydıKastamonu olmasaydı Milli Mücadele olmazdı. Rumlar şımarmıştır, Ermenilerşımarmıştır; İngiliz bu defa Rumları silahlandırıp, kendi işini Ege'de Yunanordusuyla, bu tarafta ise Rum çeteleriyle yapmaya kalkmıştır. İnebolu'yaİngiliz silah yığmaya başlar. Karaya çıksa Rum çeteleri silahlanacak veTürklere yönelik soykırım başlayacak. İşte Mavnacıların kahyası hemşerinizHüseyin Savangöz ve kahraman arkadaşları kayıklarıyla İngiliz'in Rum'a silahtaşımasını önledi. İngilizler Rum'u silahlandıramadı ve dolayısıyla İnebolular,Kastamonulular; Anadolu'da Rumlar eliyle yapılacak korkunç bir katliamı dahadenizde önlemiştir. Bu defa iki İngiliz mürettebatı gelir. Dünyanın hiçbiryerinde savaş gemilerine karşı kayıklarla yürüyen bir savaş görülmemiştir.İngilizlere karşı İneboluların kayıkları yine izin vermez. Bu arada da Rumlarşımarmıştır. Rum kabadayıları İnebolu Kaymakamı Cemil Bey lokantada otururkenaltından sandalyesini çekmiştir. Kaymakamın altından sandalye çekilmesi,devletin altından makamın çekilmesidir, devletin direğinin kırılması anlamınagelir. Bunun üzerine Zarbana Köyü'nden delikanlılar İnebolu'ya kayıklarlayetişirler. Zarbana Köyü'nden Şaban Reis, Mustafa Efendi, Ormancı Ömer Bey,İmamoğlu Hasan Ağa tepeden tırnağa silahlı İnebolu'ya gelirler. Rumlarınyaşadığı yerde meydana inerler. Veteriner Sadık Bey bulduğu sandığın üzerineçıkar ve 'Ey ahali, burada her bir Türk köyü en az 40 silahlı eri bir haberuçurduğumuzda istediğimiz yere sevk edecektir. Bir daha şımarıklığınız olursa,Türk otoritesine egemenliğine başkaldırırsanız sonunuz fena olur. Bunlarınhepsi meslek sahibi, okumuş yazmış aile babalarıdır. Ama vatan söz konusudur,gerisi teferruattır' ifadelerine yer verdi.

'SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK'

Kastamonu'nunMilli Mücadele kahramanlarını tek tek anan Feyzioğlu; 'Allah Kastamonu'dan,İnebolu'dan dedelerimizden atalarımızdan razı olsun. Büyük Önder MustafaKemal'in dediği gibi geldikleri gibi gittiler. İnebolulu mavnacılar sayesinde,Şerife Bacılar sayesinde, Kastamonulular sayesinde, güle güle seve seve şehitolmayı göze alanlar sayesinde. O halde üstümüzdeki sorumluluklar büyük.Hayatımızda umutsuzluğa yer yok. Umutsuzluğun bastığı yerde inancımız umudumuzolur yola daha da büyük bir kuvvetle devam ederiz. İhtiyacımız olan en azöğretim kadar eğitimdir. Bu eğitim milli olmalıdır. Tarihinin yanlışından dersalmayan doğrusunu yapamaz tarihinin doğrusundan ders almayan yanlışa sapar. Birbirimizedüşman olarak değil, karşı kampların rakip fertleri olarak değil, sırt sırtamücadele etmiş birbirine sırtını dayamış atalarımızın torunları olarak bakmakiçin ve Milli Mücadelemizin hala devam ettiğini yüreklerimizde hissetmek içindilerim umarım bu toplantı katkıda bulunur' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme