Kastamonu Entegre Enerji Verimliliğinde Zirvede!
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2014 yılından bu yana düzenlediği Verimlilik Proje Ödülleri'nde verimliliği işinin merkezine koyan, enerji verimliliği konusunda fark yaratan işlere imza atan şirketler ödüllendirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Bilişim Vadisi'nde gerçekleşen ödül töreninde 12 kategoride finale kalan 75 projeden 35 proje ödüle layık görüldü. 2023 yılında 596 proje başvurusunun yapıldığı ödüllerde ahşap bazlı panel sektörünün global oyuncusu Kastamonu Entegre, Adana fabrikasında hayata geçirdiği “Isı Santral Baca Fanı Vibrasyon Sönümleme İle Verimlilik Artırma" kalite çemberi projesiyle Enerji Verimliliği kategorisinde birincilik ödülüne değer görülürken, finale kalan Gebze Fabrika ve Tarsus Fabrika kalite çemberi ve sürekli iyileştirme projeleri ise teşekküre layık görüldü.
Sürdürülebilirliğe verdiği önemle, tüm iş süreçlerini çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri gözeterek gerçekleştiren, üretim ve yatırımlarındaki çevresel etkisini ölçebilmek adına 2015 yılında karbon ayak izi hesaplamasına başlayan Kastamonu Entegre, bu alandaki çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası pek çok ödüle sahip. Döngüsel iş modellerinin test edildiği, akıllı enerji yönetim araçlarının tasarlandığı, fosil bazlı malzemelerin yerine biyobazlı alternatiflerin geliştirildiği çözümlerle AB projelerinde de yer alan Kastamonu Entegre, Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı “Horizon Europe” (Ufuk Avrupa) tarafından fonlanan SNUG Projesi kapsamında, yapı malzemelerinde kullanılmak üzere biyobazlı izolasyon panelleri üretecek. Tamamıyla doğal kaynaklardan elde edilecek bu panellerle binalarda enerji tasarrufu sağlanması ve inşa süreçlerinde çevresel etkilerin azaltılması hedefleniyor.
‘Sürdürülebilirlik Stratejimizde Enerji Verimliliği Önemli Bir Yer Tutuyor'
Kastamonu Entegre'nin ahşap bazlı panel sektöründe sürdürülebilirlik raporu hazırlayan ilk şirket olmasının ve enerji yönetimi konusunda üstlendiği öncü rolün altını çizen Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, “Bu topraklardan çıkmış global bir şirket olarak ülkemize, insanımıza ve ekosisteme karşı olan sorumluluklarımızın farkındayız. Üretim süreçlerimizin ve yatırımlarımızın tamamında sürdürülebilirliği odağımıza alarak adımlar atıyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizde enerji verimliliği önemli bir yer tutuyor. Geliştirdiğimiz inovatif projelerle enerji verimliliği performansımızı her geçen yıl daha da iyileştiriyoruz. Üretimden atık yönetimine kadar her alanda enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarmaya gayret ediyoruz. Enerji yönetimi ve verimliliği konusunda pek çok ulusal ve uluslararası sisteme akredite bir şirketiz. Ahşap bazlı panel sektöründe ilk sürdürülebilirlik raporu hazırlayan, ‘Atık Biyokütlelerin Gazlaştırılması' teknolojisiyle, daha az yatırım maliyeti ile hem yüksek enerji verimi sağlayıp hem de atık yönetimini daha etkin bir şekilde gerçekleştiren ilk şirketiz. ‘2050 Net Sıfır' hedefi doğrultusunda çalışmaya, yeşil ve dijital dönüşümü birlikte gerçekleştirerek değer yaratmaya devam edeceğiz. İtibarlı kurumlardan aldığımız ödüller bu yolculuktaki kararlılığımızı daha da artıyor” dedi.
Kendi Enerjisini Üreten Fabrika
Enerji verimliliği ödülüne layık görülen Kastamonu Entegre'nin Adana MDF fabrikası çatısına kurulan Hayat-GES 1 Güneş Enerji Santrali ile kendi elektrik enerjisini kendisi üretiyor. Ayrıca fabrikada, motorin yakıtlı forkliftler elektrikli forklifte dönüştürülerek hem enerji maliyetleri düşürülüyor hem de dizel yakıt kullanımına bağlı CO2 emisyonunu ortadan kaldırma yolunda önemli bir adım atılmış oluyor.