Kastamonu Entegre 50'nci yılını kutluyor

Kastamonu Entegre'nin 50'nci yıl Buluşması Etkinlikleri dün başladı. Bu kapsamda dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Kütüphanesi Konferans Salonu'nda plaket ve tapu töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Entegre...


Kastamonu Entegre'nin 50'nci yıl Buluşması Etkinlikleri dünbaşladı. Bu kapsamda dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili KütüphanesiKonferans Salonu'nda plaket ve tapu töreni düzenlendi.

Törene Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, AK PartiMilletvekili Metin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, KastamonuÜniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal, Garnizon Komutanı Personel Albay GamzeAydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Entegre CEO'su HalukYıldız, AK Parti İl Başkanı Doğan Ünlü, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin, İYİParti İl Başkanı Özcan Büyükşen, İGM Başkanı Güray Parçal, işadamları, STKtemsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

'İSMİMİZİGÜZEL BİR ŞEHİRDEN ALDIK'

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu EntegreCEO'su Haluk Yıldız; '50 yıl önce Kastamonu Entegre ilk yatırımını Kastamonu'yayaptı. İsmimizi güzel bir şehirden aldık. Bizde bu ismi bütün Dünyaya yaydık.Bizlerde, sizlerle birlikte 50'nci yılı kutlamanın mutluluğunu ve gururunuyaşıyoruz. İlk törenimizi fabrikanın kurulduğu Kastamonu'da yapma kararı aldık,ikinci töreni de İstanbul'da yapacağız inşallah' dedi.

'50 YILLIKHİKAYENİN 20 YILI GLOBALLEŞMEYLE GEÇTİ'

Türkiye'nin global marka ve firmalara ihtiyacının olduğunuvurgulayan Yıldız; 'Kastamonu Entegre'de inşallah bu yolda emin adımlarlailerliyor. 50 yıllık hikayenin 20 yılı globalleşmeyle geçti. İlk yurtdışınayatırımımız 1998 yılında başladı. Baktığımızda bugün Kastamonu Entegre,Kastamonu ilimizde çıkmış ve şuanda 6 ülkede faaliyet yapıyor. İlk yurtdışıtesisimizi Romanya'da kurduk. Orada kapı üretiyoruz. Avrupa'nın ikinci,Dünya'nın da üçüncü büyüğüz. Bulgaristan'a da 2000 yılında fabrikamızı kurduk.Bu tesis sayesinde şuanda balkanlarda yüzde 30-50 arasında bir pazar payımızvar. 2004 yılında Bosna-Hersek'e kurduk, bu fabrika sayesinde bu bölgenin enbüyük ambalaj kağıdı üreticisi olduk' diye konuştu.

'HEDEFİMİZ,TÜRKİYE'YE LAYIK BİR ŞİRKET OLABİLMEK'

Rusya'nın yüzde 30 civarında pazar payına sahip olduklarınıve İtalya'da da yüzde 20 Pazar payına sahip olmayı hedeflediklerini söyleyenYıldız; 'Sonra projeler devam etti ve Rusya'ya başladık. Şu anda Rusya'daDünyanın en büyük MDF tesislerinden bir tanesini kurduk. Ayrıca şuanda Rusya'daMDF'de yüzde 30 civarında pazar payımız var. İthalatı engelleyen yatırımcıolarak Rusya bizlere ödül verdi. Rusya, bizi en değerli yatırımcı sıfatınakoydu. Durmadık ve İtalya'ya gittik. İtalya'da ahşap sektörünün canıdır,kalbidir. Dünya'nın en büyük mobilya ihracatsıdır. Bizde artık İtalya'da olalımdedik. Orada olmanın da başka bir anlamı var. Artık İtalya'da olduğumuz zamanKastamonu Entegre globalleşmiştir. Geçtiğimiz yıl tesisi bitirdik, bu senedevreye aldık. Sene başından beri üretime ve satışa devam ediyoruz. Fabrikamızıtamamen tamamladığımız zaman İtalya'da hedefimiz yüzde 20 pazar payına sahipolmak. Hedefimiz, Türkiye'ye layık bir şirket olabilmek, inşallah buna layıkolduğumuz da umuyoruz. Bu gururu da hep beraber yaşıyoruz. Çünkü bu ülkeninverdiği destek ve imkanlarla buralara kadar geldik' şeklinde konuştu.

'İNSANLARIMIZIYETİŞTİRİRSEK YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK'

2007 yılında Kastamonu'da ikinci MDF tesisini kurarkenyeterli teknik eleman bulabilme telaşı içerisinde olduklarını söyleyen Yıldız;'Yedek parça, bakım ve servislerden çok uzak. Kastamonu'ya yatırım yaparkenbizler, acaba bir problem yaşar mıyız diye düşünüyorduk. Ama Allah'a şükür buekip, bu tesisi kurdu ve çalıştırdı. Aynı buradaki ekip, Rusya'da MDF tesisinide kurmada bizlere yardımcı oldu. Yani bu Kastamonu'nun güzel insanlarına değerverdiğinizde, bu güzel insanları eğittiğinizde hem burayı çalıştırdı hem de buinsanları biz, Rusya'ya götürüp oradaki tesiste çalıştırdık. Oradaki Rusları daeğittiler. Demek ki insanlara değer verirsek, insanlarımızı yetiştirirsekyapamayacağı hiçbir şey yok. Şu anda Kastamonu'da veya herhangi bir yerdekiarkadaşlarımız, çıkıp bütün Dünyada tesisleri kurup buraları çalıştırır halegetirebiliyor. İnsanlarımıza inandığımız zaman, güvendiğimiz zaman, eğittiğimizzaman çok güzel şeyler oluyor' ifadelerini kullandı.

'BİZMUTLUYUZ, ONURLUYUZ VE GURURLUYUZ'

Yıldız son olarak: 'Kastamonu bölgesi, Türkiye'nin en zenginbölgesi oluyor. Biz buraya yatırım yapmakla, buraya inanmakta hiçbir zamanyanılmadık. O günkü şartlar biraz daha farklıydı. 1971 döviz yok, makineithalatı sıkıntılı, eleman, personel bulmak zor, şimdi insan kapasitemiz çokdaha güzelleşti ve iyileşti. Biz mutluyuz, onurluyuz ve gururluyuz.Kastamonu'nun ve Türkiye'nin ihtiyacı olduğu global bir firma yaptık. ŞuandaTataristan'a gittiğinizde ormanda insanlar bilsin diye Kastamonu levhalarıvardır. İtalya'ya gittiğinizde Kastamonu levhalarını görürsünüz, Bulgaristan'daböyle, Romanya'da öyle, dolayısıyla biz Kastamonu ismini gerçekten yurtdışındagüzel temsil etmeye gayret ediyoruz. Temsilde ettiğimizi düşünüyoruz. Maalesefşuanda Türkiye'de global olan firma sayısı çok az. Türkiye'de çok uluslu 25veya 30 tane firma var veya yok. Bizim Hayat Holding olarak iki tane şirketimizvar, iki şirketimizde globalleşmede başarılı. Her şirketimiz farklı yatırımlaryapıyor. Holding olarak 14 ülkeye yatırım yapmış durumdayız' dedi.

'KASTAMONUENTEGRE'Yİ TEBRİK ETMEK HER BİRİMİZ İÇİN BİR VAZİFEDİR'

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal ise; '1977yılında Kastamonu'da başlayan bu yolculuk bugün uluslararası bir marka halinegetiren ve kendi sektöründe önde gelen Kastamonu Entegre'yi tebrik etmek herbirimiz için bir vazifedir. Kastamonu Entegre faaliyetlerini sürdürürken, aynızamanda çevre duyarlılığıyla faaliyetlerini yerine getiriyor. Bugün ülkemizsanayicileri açısından dikkat çekici bir başarının mimari durumda. Bizde TabiatTurizmi ve Ormancılık alanında ihtisaslaşma sürecinde olan bir üniversiteolmamız söz konusu. Biz bütün faaliyetlerimizi de Kastamonu Üniversitesi adınaKastamonu Entegre başta olmak üzere ilimizde faaliyet gösteren tümsanayicilerle işbirliği anlamında bereketli bir süreci devam ettirmekistiyoruz. Kendilerinin de bu anlamda desteklerini bekliyoruz. Bizde üniversiteolarak söz konusu sanayi sektöründe yer alan teknik elemanların yetiştirilmesiadına geçmişten bu yana başarılı performans sergilemekteyiz. Bunun devamedeceğini arz ediyorum. Üniversite adına verebileceğimiz her türlü desteğibaşta Kastamonu Entegre olmak üzere ilimizdeki tüm sanayi kuruluşlarınavereceğiz' diye konuştu.

'KASTAMONUMÜHRÜNÜ VURMAMIZ LAZIM'

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu 50 yılın çok uzun bir süreolduğuna vurgu yaparak; 'Ağaç bazlı panel sektöründe hizmet vermek için kurulanKastamonu Entegre'nin 50'nci yaşını kutlamanın mutluluğunu, gururunu birlikteyaşıyoruz. Kendi sektöründe gerçekleştirdiği stratejik yatırımlarla 50 yıldırgirişimci ruhunu korumaya, Kastamonu'nun, Türkiye'nin ve Dünya'nın üretici gücüolmaya devam eden Kastamonu Entegre Türkiye girişimcilik tarihinde güçlü birörnek teşkil etmektedir. Hem şehrine, hem ülkesine yaptığı yatırımlarınardından globalda da boy gösteriyor ve toplam 6 ülkede yatırımları bulunuyor.Önce şehrimizde başlayan bir süreç bu. Ardından yurtiçinde Gebze, Balıkesir,Samsun, Tarsus ve Adana'daki tesislerle çıtayı yükselterek, yurtdışına açılanRomanya'dan başlayıp, 6 ülkeye uzanan bu başarı öyküsüne ev sahipliği yapmaktanda oldukça mutluyuz. Bugün başta Kastamonu ve Türkiye'nin tanıtımına desteği,oluşturduğu istihdam ile ekonomi ve kalkınmaya büyük katkısı olan KastamonuEntegre'nin 50'nci yılını kutluyorum. Yurtdışında yaptığı yatırımlarlaşehrimizin tanıtımına yaptığı katkılar ve şehrimizde yaptığı istihdamlaKastamonu ve Kastamonu halkının çıkarlarını hem yurtiçinde, hem yurtdışındakollayıp, Kastamonu Entegre A.Ş. değerli CEO'su Haluk Yıldız beye de birhemşehrilik beratı takdim edeceğim. Yüzde 75'imiz orman. Bu orman içerisindeKastamonu Entegre'nin çok büyük bir şehirde ormanı işlemesi söz konusu. Bizimen çok ihtiyacımız olan tanıtımda Kastamonu Entegre çok büyük katkı veriyor.Fakat bu sadece Kastamonu Entegre'nin gayretleri ile işçileri yeterli değil.Mutlaka şehrin diğer birleşenlerinin, bizi il dışında temsil edenişadamlarımızın mutlaka ve mutlaka Kastamonu ile bir takım şeylergerçekleştirmesi gerekiyor. Ağaçta başkentiz diyoruz ama kendi kendimize dilegetirmemiz çok anlamı olmuyor. Kendi içimizde oynamayacağız. Bizim dışarıyaaçılmamız lazım. Yöresel ürünlerimizde, ürettiğimiz ahşap ürünlerde, taş baskıürünlerinde pazar sıkıntımız var. Ağaç aynı ağaçta Kastamonu mührünü vurmamızlazım. Taş baskı aynı taş baskı da buna Kastamonu mührünü vurmamız lazım. Çünküyereli tanıtamadığımız zaman genelde çok fazla değeri olmuyor. ÜrünlerdeKastamonu'yu çağrıştıran bir şeylerin olması lazım. İşin içine profesyonellikkatmak lazım. Ben kendir ile çok şey dile getiriyorum. Çok fazla yan sanayidekullanılabilen bir ürün. Tohum eksiğimiz çok fazla. 2-3 yıl tohum biriktirmemizlazım. Bu konuda Kastamonu Entegre'nin bir girişimi olmasını çok arzu ederim.Belediye olarak da bizim üzerimize ne düşüyorsa, biz yapmaya hazırız. BizKastamonu'ya gelecek her türlü yatırımın yanındayız. Yapabileceğimiz her şeyisonuna kadar yaparız. Bu konuda sayın vekillerimizde istekli olduğunubiliyorum. Gelin el birliği yapalım, şu işi başaralım. Kastamonu içinbaşaralım. Biz kadim bir şehiriz, köklü bir şehiriz. Şehirlerinde bir ömrü var.Şehrimizi yaşatmamız lazım, Kastamonu'yu yaşatmamız lazım. Bunun içinde benherkesi işbirliğine davet ediyorum' ifadelerini kullandı.

'KASTAMONULULARBU ENTEGRE TESİSLERİYLE NE KADAR ÖVÜNSELER AZDIR'

Kastamonu'nun orman envanterinin 800 metreküp olduğunu ifadeeden eski Orman Genel Müdürü ve eski Karabük Milletvekili Osman Kahveci;'Zonguldak'ta ise 380 metreküp orman envanteri vardı. Şimdi Zonguldak'ta 2milyon orman üretimi yaparken, Kastamonu'da ise 3 milyona yakın üretim yapıyor.Hiç etrafta tahrip olmuş bir orman görüyor musunuz. Hiç tıraşlama görüyormusunuz. Karabük, yüzölçümü bakımından Türkiye'de orman varlığında ilk baştagelir. Kastamonu, vilayet olarak büyük olduğu için orman alanı da büyük. BugünKastamonu ormanlarına hiçbir şey yapmasanız yılda 6 milyon metreküp üretimartımı var. Biz ise ormandan bunun 3 milyon metreküpün alıyoruz. 3 milyonu yineormanda kalıyor. Gerçekten doğal zenginlik olarak Kastamonu'nun bu kaynağınıntesislerle birlikte olması Kastamonu için büyük bir şanstır. Hem üretiyorsun,hem işliyorsun hem de katma değer yapıyorsun hem de Kastamonu ismiyleuluslararası Dünya markası olarak tanınıyorsun, Kastamonu adıyla Rusya'daİtalya'da fabrikalar kuruyorsun. Gerçekten Kastamonulular bu entegretesisleriyle ne kadar övünseler azdır' diye konuştu.

'GÖREVLERİMİNFARKINDAYIM, SORUMLULUĞUMUN BİLİNCİNDEYİM'

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Kastamonu Entegre'yikutlayarak; '1969 yılında ağaç bazlı panel endüstrisi ile başlayan, 50 yıldırbu üretim ateşini söndürmeyen, 50 yıldır bir üretim geleneğini oluşturanKastamonu Entegre ailesini yürekten kutluyorum. Yüzde 70'i ormanla kaplı birilimiz var. Yaklaşık 148 milyon metreküp bir orman varlığı var. Türkiye'nin1'incisi, Avrupa'nın 4'üncüsü, dünyanın 7'ncisi olan Kastamonu Entegre gibi biröncü kuruluşun olduğu ilimizde orman varlığını hem korumak, hem geliştirmek,hem de ahşap sanayiyi teşvik edip, ileriye taşımak, bu üretim ateşininisöndürmemek biz görevimiz. Üniversitemize düşen görevler var. Bürokrasininüzerine düşen görevler var. Siyasetçinin üzerine düşün görevler var. Çalışanlarve sanayicilerin üzerine düşen görevler var. Bu işbirliğinin, koordinasyonundoğru kurulmuş bir Kastamonu'nun nice 50 yıllar göreceğinden eminim. Ben birsiyasetçi olarak görevlerimin farkındayım, sorumluluğumun bilincindeyim'şeklinde konuştu.

'EK OSB İLEİLGİLİ KAMULAŞTIRMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR'

AK Parti Milletvekili Metin Çelik orman varlığına değinerek;'İlimizin en önemli fabrikalarından biri olan Kastamonu Entegre Fabrikamız 50yıldır Kastamonu'da iş hayatına katkı veriyor. Kastamonulu hemşehrilerimizin işkapısıdır. Bu fabrikamızın ve bu tür fabrikalarımızın hammadde ihtiyacınınkarşılanması ile ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Son 16 yıldırTürkiye'de orman varlığı yüzde 5 arttı. Yangınlara müdahale süresi 15 dakikagibi kısa bir süreye indi. Gerçekten çok ince noktalarda ciddi çalışmalar devamediyor. Türkiye'deki orman varlığının korunması, geleceğe taşınması aynızamanda kendi fabrikalarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için yapılançalışmalar çok çok önemli. Kastamonu Entegre gibi fabrikalarımızın artmasınıistiyoruz. Bunun için ne yapılması lazım? Organize Sanayi Bölgelerimizinözelinde bir önce faaliyete geçirilmesi lazım. Kastamonu Entegre'nin birfabrikası eski yerinde devam ediyor, bir fabrikası da Kastamonu Organize SanayiBölgesi'nde açıldı. Şu anda Kastamonu OSB'nin içinde yer bulunamıyor. Ek organizesanayi bölgesi ile ilgili kamulaştırma süreci devam ediyor. Şu anda hemenyatırım yapılabilecek tek alternatif OSB'miz, Seydiler OSB. Ulaşım anlamındaçok ciddi bir yatırım yaptığımız, yaklaşık 2 milyarlık Kastamonu-İneboluyolunun ortasında bulunan bu organize sanayi bölgesine işadamlarımızdan yatırımbekliyoruz. Şu anda yaklaşık 10 fabrika var ama daha onlarca fabrikaaçılabilecek yer var. Merkezde de talepleri karşılamak için adım attık. 5yıldır çalışıyoruz. Kamulaştırma aşamasına kadar geldi. Hükümetimizde bu senesonunda ya da gelecek sene OSB ile ilgili yatırım miktarını arttırma kararıaldı. Dolayısıyla bir an önce faaliyete geçirebilme noktasında OSB'lere dahafazla kaynak aktarılacak. Bunlardan bir tanesi Taşköprü OSB'deki çalışmalar.Taşköprü OSB'deki altyapı çalışmaları başlamıştı. Bu sene ayrılan kaynakmüteahhit tarafından kullanılmıştı. Alınan karar doğrultusunda bu OSB'nin biran önce bitmesi için kaynak aktarımı söz konusu olacak. Bize düşen görevlerbunları en iyi şekilde takip etmek. Müteşebbis için uygun ortamı oluşturmak.Bugün ulaşım imkanlarımız çok daha kaliteli. Daha iyi olması için çalışmalardevam ediyor. Bizim işadamlarımızdan beklentilerimiz, Kastamonu'daki buvarlığımızı daha fazla katma değer üretecek şekilde, Kastamonu'ya daha fazlagirdi sağlayacak şekilde yeni fabrikalarla, Kastamonu'nun ticaret hayatınıgeliştirmek, daha fazla iş bulma imkanı Kastamonulu hemşehrilerimize tanımak.Bizim amaçlarımız bunlar' dedi.

'ETKİNLİKLERİNİLİMİZE CANLILIK VE FARKINDALIK GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM'

Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Kastamonu Entegre'nin 6ülkede 6 bini aşkın çalışanı ile uluslararası bir marka haline geldiğinisöyleyerek; 'Kastamonu Entegre, 50'nci yıl buluşmaları etkinlikleri kapsamındabundan tam 50 yıl önce kurulduğu Kastamonu'da gerçekleştirmeleri nedeniyletekrar tebrik ediyorum. İki gün yapılacak etkinliklerin ilimize canlılık vefarkındalık getireceğini düşünüyorum. Hayat Holding, 1971 yılında ilk şirketiolan Kastamonu'da yonga levha fabrikasını kurmuştur. Yurt içinde Kastamonu'nunyanı sıra Balıkesir, Gebze, Samsun, Tarsus ve Adana'da üretim yapmaktadır. Yurtdışında ise Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Rusya ve İtalya olmak üzeretoplam 6 ülkede tesislere sahiptir. ABD'de ise odun tedarikçisi olarakfabrikaları vardır. Yurt içinde ve yurt dışında bu tesislerinde toplam 6 bin300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Kastamonu Entegre, 2,5 milyon metreküp MDF,3 milyon metreküp yonga levha, 70 milyon metrekare laminant parke ile yılda 5,5milyon metreküp ağaç bazlı panel üretimi yapmaktadır. Kastamonu Entegre, yüzünüzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır. Avrupa'da 4'üncü, Dünya'da ise 7'incisıradadır. Kastamonu Entegre, 50'inci yılında hem şirketi hem çalışanlarınıtebrik ediyorum, başarılı çalışmalarını da hız kesmeden artarak devam etmesinitemenni ediyorum' ifadelerini kullandı.

'300ARKADAŞIMIZI EV SAHİBİ YAPTIK'

Kastamonu Entegre Fabrikalar Direktörü Enüs Koç; KastamonuEntegre'nin çalışanları için ev yapma projesinin başlangıcına değinerek;'Kastamonu Entegre insana değer veren bir kuruluş. İlk projelerimizde kimseinanmıyordu. 4'üncü projemizde Kastamonulu vatandaşlarımızdan da talep geldi.Şu anda 7'nci projemize devam ediyoruz. Şu ana kadarda 300 arkadaşımızı evsahibi yaptık' diyerek bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlutarafından Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız'a Hemşehrilik Beratı verildi.Akabinde Kastamonu Entegre kendilerine destek verenlere teşekkür plaketi takdimederek, evleri tamamlanan çalışanlarına da tapularını teslim etti.

Bakmadan Geçme