Kastamonu'dan Etiyopya'ya Gönüllü Öğretmen

Kastamonulu Türkçe Öğretmeni Muhammed Cebecioğlu, Deniz Feneri Derneği çalışmaları sayesinde Etiyopya'nın Sigmo bölgesinde yaptırılan okulda 2 yıl boyunca görev yaparak bölgede ülkemizi temsil edecek.

Etiyopya'ya Türkçe Öğretmeni olarak gidecek olan Muhammed Cebecioğlu; “Etiyopya'da görev alacağım. Deniz Fenerinde bir Deniz Feneri gönüllüsü olarak görev yapacağım. Türkiye'nin gelenek ve göreneklerini anlatarak orada bulunan halka tanıtacağım. Bizim değerlerimizi oradaki insanlara özellikle genç nesle anlatmak için bir gayret sarf edeceğim. Deniz Feneri Derneği'nin Sigmo bölgesinde yaptırmış olduğu bir okulda görev alacağım. Şehit Yavuz Ulutaş Orta Okulu'nda okul müdürü olarak görev yürütüyordum. Ancak 22 Ocak'ta bu görevimden istifa ederek Etiyopya'nın Sigmo bölgesindeki Hasan Hüseyin Ergenç İlkokulu'nda görev yapmak üzere gönüllük esasında görev aldım. Bunun bir bayrak yarışı olduğunu düşünüyorum. Benden öncede orada görev alan meslektaşımın görev süresi bittiği için bayrağı ben devraldım ve devamını getireceğim. Yaklaşık iki yıllık bir görev süresince Etiyopya'da görev yapacağım. Gideceğim okulda hem yatılı hem de gündüzlü öğrenciler var. Bu iki yıllık görev süresince okulda tek öğretmen olarak yer alacağım. Aslında bir irtibat kişisi olacağım. Deniz Feneri'nin katarakt ameliyatı olacak olan ve ihtiyacı olan insanları ya da sünnet olamayan insanları, fakir yardıma ihtiyacı olan yetim çocuklar kimler ben bunların bir yandan da tespitini yapacağım. Bir program ve projeyle Deniz Feneri gelecek ve bu işleri yapacak. Sadece öğretmenlik yapmayacağım bölgede Türkiye'yi temsil edeceğim aynı zamanda. Daha önce yine bu bölgeye Deniz Feneri ile gitme ve görme şansım olmuştu. ‘Ne işin var?', ‘Afrika'da oraya gidilir mi?' gibi tepkiler aldığımda oluyor çevreden. Türkiye'de iki sınıf insan vardır; devletten alacağı olduğunu düşünenler ve devlete borcu olduğunu düşünenler vardır. Ben kendimi devlete borcu olanlardan olduğumu düşünüyorum. Çünkü 1983 yılında lastik ayakkabı ve yamalı gömlekle olduğum zamanları bilirim. Devletim beni okuttu, meslek sahibi yaptı şuan aileme bakıyorum devletin verdiği maaşla araba aldım, evimi aldım. Gidelim de biraz Afrika'ya Türk kültürünü tanıtalım. Zorluklar bir şekilde atlatılacak. Önemli olan benim en güzel şekilde Türkiye'yi temsil etmem. Türk kültürünü tanıtmayı, Türkçeyi öğretmeyi düşünüyorum. Gideceğim okulda toplam 250 öğrenciye bizleri ve Türkiye'yi tanıtacağım” dedi.

‘Türkiye Türkiye'den Büyüktür'

Deniz Feneri Derneği İl Temsilcisi Halit Bitkin ise; “Deniz Feneri Derneği'nin Etiyopya Sigmo'da yaptırmış olduğu bir okul var ve Muhammed Cebecioğlu hocamız bir Deniz Feneri gönüllüsü olarak bu göreve talip oldu. Kastamonu' bir yardımseverimizin yardımları sayesinde yaptırmış olduğumuz bir okulda oradaki genç nesle bizim kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi tanıtacak sevgili hocamız. Aslında Kastamonulu bağışçımızın oradaki bir yetimhaneye ilaveten yaptırmış olduğu 100 metrekarelik bir kullanım alanında burada iki yıllık süreyle görev yapacak ve bizim o bölgedeki elimiz ve ayağımız olacak hocamız. Muhammed hocamız bu okulda ülkemizi temsil edecek. Hocamız Kenya sınırına gidecek ve Omo Vadisi bölgesi birçok kabilenin yaşadığı hayli büyük bir vadi. Uçuştan sonra kara yolu ile okulun olduğu bölgeye geçecek. Deniz Feneri olarak hocamızın önderliğinde yardıma ihtiyacı olan insanlara yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme