Kanser Farkındalık Standı Açıldı

Mart Ayı Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı olması nedeniyle, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Kanser Farkındalık Standı açıldı ve eğitim salonunda kanser eğitimi verildi.

Mart Ayı Kolorektal(Kalın Bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Kanser Birimi ve Merkez Toplum Sağlığı Merkezi personellerince “Kanser Farkındalık Standı” açıldı. Sonrasında hasta ve hasta yakınlarına Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şeydanur Yaylaoğlu tarafından konuyla ilgili Kanser eğitimi düzenlendi

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Fatih Şerifoğlu'nun standı ziyareti esnasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Başhekimi Uzm. Dr. Davut Döner, Başhekim Yardımcısı Dr. Seyit Sert, Başhekim Yardımcısı Dr. Salih Savaş Çakır ve diğer yöneticiler de eşlik ettiler.

‘Kanser, Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunudur'

Mart ayı boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlarda eğitim/farkındalık çalışmaları yürütülmüş olup İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok kanser konusunda yaptığı konuşmasında; “Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Erken teşhis edildiğinde, tedavinin mümkün olduğu ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri olduğu düşünülürse; korunmanın, erken teşhisin ve taramanın önemi daha da artmaktadır. Kanser gelişiminde, yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde yüzde 30-yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle tarama programları ve kanser belirtilerinin erken fark edilmesi, teşhis ve tedavi hizmetlerine erken dönemde erişilmesi yolu ile uygulanan tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa, korunmanın önemi daha da artmaktadır” dedi.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM); 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme