Kaliteli Zaman Geçirmek Özgüven İnşa Ediyor

Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz, tatillerde çocuklarla güçlü bir bağ kurmanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz, tatillerde çocuklarla güçlü bir bağ kurmanın önemi hakkında açıklamalarda bulunarak, beraber zaman geçirmenin çocukların ruh halleri üzerindeki etkisine değindi.

Tatilde özel zamanların önemine dikkat çeken Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz; 'Tatiller, aslında birlikte geçirilen 'o özel zamanlar' için altın değerinde. Çocukların aileyle bağ kurması, kendilerini güvende hissetmeleri ve aileye olan aidiyet duygularını geliştirmek için çok önemli. Mesela birlikte kahvaltı hazırlamak ya da akşamları bir araya gelip günün değerlendirmesini yapmak, inan bana, onların iç dünyasında büyük bir iz bırakıyor. Çocuklar, bu bağların güçlü olduğu bir ailede kendilerini çok daha değerli hissediyor ve ileride sağlıklı ilişkiler kurmayı öğreniyorlar' dedi.

'En Etkili İletişim, Çocuklara Gerçekten Kulak Vermekten Geçiyor'

Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz, çocuklarla ilgili daha etkili iletişim kurmak için ebeveynlere hangi yöntemleri kullanılması hakkında bilgi vererek; 'En etkili iletişim, çocuklara gerçekten kulak vermekten geçiyor. Yani dinlemek derken 'Hmm, evet, tamam' diye geçiştirmek değil; gerçekten dikkatini vererek dinlemek. Onlara sorular sormak, 'Bugün seni en çok mutlu eden şey neydi?' gibi sohbeti açacak cümleler kurmak çok etkili. Bir de empatiyi asla unutmamak lazım; 'Haklısın, bu durum seni üzüyor gibi görünüyor' dediğinde, çocuğun içi rahatlıyor. Bir başka önemli nokta da, iletişimde pozitif bir dil kullanmak. Mesela 'Bunu yapma 'demek yerine, 'Bunu şöyle yaparsan daha iyi olur' demek çok daha yapıcı bir etki yaratıyor' değerlendirmesinde bulundu.

'Birlikte Oyun Oynamak Da Çok Keyifli'

Çocuklarla yapılabilecek aktiviteler hakkında konuşan Kağan Yılmaz; 'Çocuklarla birlikte yapılabilecek en faydalı ve eğlenceli aktiviteler o kadar fazla ki. Mesela birlikte hamur işleri yapmak şahane bir aktivite. Hem eğlenceli hem de biraz sorumluluk kazandırıyor. Özellikle doğa yürüyüşleri, birlikte kuş gözlemlemek ya da taşları incelemek gibi aktiviteler, hem fiziksel hem de zihinsel gelişime katkı sağlıyor. Sanat etkinlikleri de bir diğer güzel aktivite. Boya kalemleri ya da el işi malzemeleri çıkarıp birlikte bir şeyler yapmak hem eğlendiriyor hem de yaratıcı düşünmeyi destekliyor. Birlikte oyun oynamak da çok keyifli. eski usul saklambaç bile unutulmaz anılara dönüşebiliyor. Burada çocuğun hem yaşını hem de ilgi alanlarını dikkate almak çok önemli. Mesela 3 yaşındaki bir çocukla yapacağın aktiviteyle 10 yaşındaki bir çocukla yapacağın şey tabii ki farklı olur. Küçük çocuklar için renklerle oynanan oyunlar ya da bloklarla bir şeyler inşa etmek harika. Daha büyük çocuklar için ise keşif gezileri, bilgi oyunları ya da spor aktiviteleri daha uygun olabilir. Bir de çocuğun ilgisini çekecek şeyleri bulmak önemli. MESELA dinozorları seviyorsa, onunla birlikte bir 'fosil avı' oyunu tasarlayabilirsiniz. Kendi dünyalarına hitap eden aktiviteler, daha çok bağ kurmanıza yardımcı olur' açıklamasını yaptı.

'Tamamen Başıboş Bir Düzen De Çocuğu Sıkabilir'

Çocukların ekran bağımlılığına karşı alınabilecek önemlere dikkat çeken Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz; 'Ekran süresi, günümüzün en büyük mücadelelerinden biri, değil mi? Burada net sınırlar koymak işe yarıyor ama önemli olan bu sınırları çocuğun da anlayacağı şekilde açıklamak. 'Sadece 1 saat izleyebilirsin' demek yerine, 'Birlikte bir film izleyelim, sonra bahçede biraz oynarız' gibi seçenek sunabilirsiniz. Ayrıca ekran dışında alternatifler yaratmak da önemli; mesela eline bir kitap vermek ya da beraber bir oyun oynamayı önermek ekranın cazibesini azaltabilir. Tabii ki örnek olmak da işin temel taşı. Telefon elindeyken 'Ekran süresini azaltmalıyız' demek biraz etkisiz kalabilir. Tatillerde çocukların günlük rutinleri nasıl planlanması oldukça önemlidir. Tatillerde biraz esneklik şart tabii, ama tamamen başıboş bir düzen de çocuğu sıkabilir. Sabah kalkış saatini çok geçe bırakmadan, güne birlikte bir kahvaltı yaparak başlamak güzel bir rutin oluşturur. Günün içine de biraz oyun, biraz dinlenme, biraz da sorumluluk içeren bölümler eklemek faydalı olur. Mesela bir öğleden sonra etkinliği planlayıp, akşamları biraz daha sakin geçirebilirsiniz. Günlük ufak hedefler koymak da eğlenceli olabilir; mesela 'Bugün bu yapbozu tamamlayacağız' gibi. Tatiller aynı zamanda, çocuklara sorumluluk kazandırmak için mükemmel bir zaman. Ama bunu sıkıcı hale getirmemek önemli. Örneğin sofrayı birlikte kurabilirsiniz ya da alışveriş sırasında bir liste hazırlayıp onların seçim yapmasını sağlayabilirsiniz. Küçük görevler vermek onları hem motive eder hem de özgüven kazandırır. Bir de işleri eğlenceli hale getirmek önemli. Mesela, 'Kim çamaşırları daha hızlı katlayacak?' gibi ufak yarışmalar her zaman işe yarar' diye konuştu.

'Tatiller Aslında Duygusal Gelişim Açısından Bir Terapi Gibi'

Tatillerin çocukların ruh halleri üzerindeki, etkisine değinen Kağan Yılmaz; 'Tatiller aslında duygusal gelişim açısından bir terapi gibi. Çocuklar, stresli okul temposundan uzaklaşıp rahatlama fırsatı bulur. Aileyle geçirilen kaliteli zaman, onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlar. Ayrıca tatil sırasında yeni şeyler denemek, özgüvenlerini artırır. Mesela ilk kez bir uçurtma uçurduklarında hissettikleri mutluluk paha biçilemez. Çocuğun duygularını ifade edebilmesi için önce ona bir güven ortamı yaratmak gerekiyor. Onlarla konuşurken yargılamadan, sadece anlamaya çalışarak dinlemek önemli. Mesela gün sonunda 'Bugün seni en çok ne mutlu etti?' gibi bir soru, onların iç dünyasını açmasına yardımcı olabilir. Çocuklar, konuşmak için teşvik edilmeye ihtiyaç duyarlar; bazen sadece dinlemek bile yeterlidir' bilgisini paylaştı.

'Onların Dünyasına Dahil Olmak, Tatili Daha Anlamlı Kılar'

Çocukların sosyal çevreleriyle vakit geçirmesinin önemine vurgu yapan Kağan Yılmaz; 'Arkadaşlarla vakit geçirmek, çocukların paylaşmayı, empati yapmayı ve takım çalışmasını öğrenmeleri için harika bir fırsattır. Ayrıca sosyal çevreleriyle vakit geçiren çocuklar, kendilerini daha rahat ifade eder ve öz güvenlerini geliştirirler. Tatiller, bu açıdan arkadaş buluşmaları için harika bir dönem. Arkadaş buluşmaları organize etmek ya da bir yaz kampına göndermek gibi seçenekler düşünülebilir. Mesela parkta bir oyun grubu kurmak ya da komşu çocuklarını bir araya getirerek bir etkinlik yapmak çok işe yarar. Çocuklar için sosyalleşme, onların keyif alacağı oyunlarla birleştiğinde daha anlamlı hale gelir. Çocuklar, ebeveynleriyle zaman geçirmeyi her şeyden çok sever. Onların dünyasına dahil olmak, tatili daha anlamlı kılar. Mesela birlikte bir resim yapın, bir hikaye uydurun ya da bir kutu oyunu oynayın. Ama burada önemli olan şey, onlara tam anlamıyla odaklanmak. Telefonu bir kenara koyup sadece onlarla olmanız bile büyük bir fark yaratır' dedi.

'Kitap Okumayı Bir Ritüel Haline Getirmek Çok Etkili Olabilir'

Çocuklarla vakit geçirirken ebeveynlerin yaptığı en yaygın hatalara değinen Psikolojik Danışman Kağan Yılmaz; 'Belki de en sık yapılan hata, zaman geçirmek ile kaliteli zaman geçirmek arasındaki farkı gözden kaçırmak. Çocukla vakit geçirirken dikkatin başka bir yerde olması, çocuğa 'Seninle ilgilenmiyorum 'mesajı verebilir. Bir diğer hata, her şeyi onların yerine yapmak; bu, onların bağımsızlıklarını ve sorumluluk alma becerilerini zayıflatabilir. Tatil demek sadece oyun değil, aynı zamanda öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek demek. Mesela birlikte bilimsel deneyler yapabilirsiniz ya da bir hikye kitabını okuyup ardından karakterler hakkında konuşabilirsiniz. Bu tür aktiviteler hem eğlenceli hem de öğreticidir. Kitap okumayı bir ritüel haline getirmek çok etkili olabilir. Mesela her akşam bir okuma saati belirleyip bu zamanı birlikte geçirebilirsiniz. Onların ilgisini çekecek, yaşlarına uygun kitaplar seçmek de önemli. Ayrıca, okuduğunuz kitaplarla ilgili sohbet etmek ya da hikayeyi farklı bir şekilde canlandırmak da okuma alışkanlığını pekiştirir' değerlendirmesinde bulundu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme