KALDER Ve Muhtarlar Kastamonu İçin Konuştu

Kastamonu Kalkındırma Derneği (KALDER), 'Cumhuriyetin 2. Asrında Kastamonu'nun Yeri' temalı toplantı düzenledi.

Toplantı, Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi. Kastamonu merkez ile köy muhtarlarının katılımıyla mahallelerdeki sorunlar ve talepler gündeme alındı. Ayrıca Kastamonu'nun genel sorunları da ele alındı.

Toplantıya eski Bakan Murat Başesgioğlu, 23. Dönem AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Doğan Ünlü, MHP İGM Grup Başkanı İlhan Bozahmetoğlu, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu (TMK) Kastamonu Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu, 20 merkez mahalle muhtarı, köy muhtarları ve KALDER Başkanı Tugay Civelekoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

'Camilerimizin Altları Su Alıyor'

Honsalar Mahallesi Muhtarı Ramazan Boyacı; "Camilerimizin altları su alıyor, bunu kime diyeceğim? Rehabilitasyon var o da gidiyor Kuzeykent'e. Otopark yapıldı, caddeler arabadan geçilmez hale geldi. Okullar açıldı, bahçeye beton atılacak yere gitmişler parke döşemişler. Bu reva mı? Nerede bu hükümetin yetkilileri? Nerede bu Milli Eğitim! Belediye yapmak zorunda mı o taşı? Kime dert yanacağız biz. Parke olur mu oraya ya. Asayiş yok asayiş! İnsanlar gelip bakacaklar ya isim isim söylesen gene olmuyor. 'İlla birinin mi ölmesi gerekiyor' dedim. Allah mekanını cennet eylesin Ahmet ağabeyimizi kaybettik yine hak getire herkes aynı otunda hapında. Çare yok” dedi.

‘Et Balık Kombinesi Cebrail'e Getirin Gücünüzü Görelim'

Cebrail Mahallesi Muhtarı İsmail Soner Dibekoğlu konuşmasında; "Sorun çok. Mahalle için madem bir şey isteyeceğiz, o zaman gücünüzü görelim. Ortaya bir bomba koyalım. Kütahya'ya kaptırdığımız Et Balık Kombinesi Cebrail'e getirin gücünüzü görelim. İstedi Kütahya ve aldı. Et balık satış kombinesi alalım vatandaşlarımız ucuz et yesin” dedi.

‘Kastamonu Reklamının Güzel Yapılması Lazım'

Türkiye Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Yapıcıoğlu; "Konu Kastamonu olduğu için ben Kastamonu'nun tüm STK'larını ve devlet erkanını da burada görmek isterdim. Geçen hafta muhtar kafilesi geldi. Kastamonu'da yer bulamadık. Özel Oteller 2 bin-2 bin 500 arası. Turizm şehri Sinop'ta 500 liraya konakladılar. Sinop'a geçtiler ertesi gün Kastamonu'ya geldiler. Bizim genel bir konsept yaratmamız lazım. Kastamonu'da TV dizi çekimleri ile Kastamonu reklamının güzel yapılması lazım. Evet Kastamonu büyüyor genişliyor. Kastamonu hepimizin şehri. Kastamonu'da organik bir köy oluşturulmasını ve bu köyde işçilerin de devlet tarafından maaşlı olmasını tarımın bir fiil yine öküzlerle sürülmesini dile getirdim. Biz tarımla meşgulüz. Bazı bölgeler yatırımı çok fazla almış. Kastamonu 3 bin kilometre yol ağına sahip geniş bir coğrafyayız” dedi.

‘Sorumluluğu Üstlenmemiz Lazım'

KAL-DER Başkanı Tugay Civelekoğlu; “Cumhuriyetimizin 2. asrında Kastamonu'nun yeri?” temasıyla yaptığımız toplantımızı bugün gerçekleştiriyoruz. Toplantımızın Kastamonu'muz için, ülkemiz için ve dünya için en güzel hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Sizlere en derin sevgi ve saygılarımı sunarak sözlerime başlamak istiyorum. Mevlana'nın ifadesiyle; “Dün dünde kaldı cancağazım. Ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” Diyerek başladığımız çalışmamızda bugün yeni bir aşamayı icra etmek üzere siz kıymetli muhtarlarımızla birlikteyiz. Bizler insanımızın ve ülkemizin derdini dert edinmiş insanlarız. Bizler bugün yaşayanlar için güzel günlerin mücadelesini verirken, gelecek nesiller için güzel yarınların mücadelesini veren insanlarız. Tüm insanlarımız için her manada müreffeh bir hayatın ve insanın fıtratına uygun bir sürecin gerçekleşmesi için gayret gösteren insanlarız. Bu minvalde Kastamonu'da hayatımızı idame ettirenler olarak bir sorumluluğu üstlenmemiz lazım. Bu sorumluluk maddi-manevi tüm değerleriyle ve temelinde şefkat ve merhametin esas alınarak insana hizmet noktasında yapılacak en güzel çalışmaları gerçekleştirmenin, en güzel eserleri bırakmanın gayretiyle nefeslerimizi tamamlamak ve ardımızdan hayırla yad edilecek bir geçmiş bırakmaktır. Ayrıca şunun da farkındayız ki hem dünyada hem ülkemizde gerçekleşen veya gerçekleşecek her bir hizmetin, düşüncenin, oluşumun veya eserin inkişafında iktidarıyla, muhalefetiyle ama mutlaka siyasi irade temel bir unsur olarak bulunmakta ve siyasetin haberdar olması noktasında en temel odak noktası olarak, mahallelerimizi en iyi tanıyanlar olarak işin merkezinde siz kıymetli muhtarlarımız bulunmaktadır. İşte bizler bu düşünceyle siz kıymetli muhtarlarımızı bu istişare toplantımıza davet etmiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

‘Kastamonu'nun Kazanç Sağlaması İçin Kanun Yapılmasını Talep Ediyoruz'

Bitmemiş bir ömrün emanetçileriyiz diye konuşan Tugay Civelekoğlu; “Bizden sonra başka nesillerin geleceği de muhakkaktır. Ve bizler yarınların düşüncesindeyiz. Ancak mesele bu yeni asırda gelecek nesillere nasıl bir Kastamonu bırakılacağıdır? Bizden sonra gelecek nesillerin onların mazisinde kalanları olarak bizlerin nasıl hatırlanacağıdır? Bizden sonrakilere iyinin, güzelin, faydalının, doğrunun ve adil olanın hakim olduğu bir Kastamonu mu bırakacağız yoksa kötünün, çirkinin, zararlının, yanlışın ve haksızlığın olduğu bir Kastamonu mu bırakacağız? Bizden sonrakilere tertemiz bir iklimde doğası korunmuş, doğallığı zarar görmemiş maddi-manevi gelişmiş bir Kastamonu mu bırakacağız yoksa kirlenmiş ve yaşanmaz hale gelmiş doğallığı kaybedilmiş, bütün değerlerini kaybetmiş bir Kastamonu mu bırakacağız? Mutlu insanların şehri olan ve eğitimde, siyasette, sağlıkta, tarımda, teknolojide, turizmde hülasa her alanda maddi-manevi kalkınmış ve zirvede bir Kastamonu mu yoksa mutsuz insanların şehri olan gerilerde kalmış bir Kastamonu mu bırakacağız?" dedi.

'Kastamonu'ya Bir Girdi Sağlanamamıştır'

Dernek Olarak farkındalık oluşturmak için toplantı düzenlediklerini dile getiren Civelekoğlu şöyle devam etti; "Bu noktada biz dernek olarak bir farkındalık oluşturma gayesiyle bu istişare toplantımızı düzenleyerek üçüncü adımımızı atıyoruz. Ancak bahsettiğimiz konuların kararını verecek olanlar ise Kastamonu'da söz sahibi olanlar olarak, hem kendi adlarınıza hem de temsil ettiğiniz mahalleler adına seçilmiş muhtarlar olarak en temelde sizler varsınız. İşte bizler sizleri; bir asırlık bir planı hazırlamak için davet ediyoruz. Gerçekleşmesini istediğimiz bu planın ve programın organizasyonun da sizleri de görmek istiyoruz. 100 yıllık planın toplantılarında niyetler halis olduğu için her adımda güzel sonuçlarda alıyoruz, yeni fikirlerle de bilgilerimizi ve alternatiflerimizi artırıyoruz. Bunlara misal olarak farklı kesimlerle yaptığımız istişareler sonucunda yüzde yetmişi orman olan Kastamonu'da bugüne kadar Kastamonu'ya bir girdi sağlanamamıştır. Bu üründen Kastamonu'nun kazanç sağlaması için kanun yapılmasını talep ediyoruz. Yani il sınırları esas olarak nasıl ki madenlerle ilgili pay alınıyorsa, orman ürünleriyle ilgili olarak da satışlardan pay alınabileceğini düşünüyoruz. Bunun Kastamonu'nun hakkı olduğunu düşünüyoruz. Buradaki iradenin bununda takipçisi olacağına inanıyoruz” dedi.

‘Geleceğe Güzel Bir Kastamonu'yu Hazırlama Hedefinde Toplanmışız'

Civelekoğlu konuşmasının sonunda da; “Bizler bunu yapacak inanç, azim ve birikime sahibiz. İnanıyoruz ki bir asır sonra bu toplantının izleri, bu toplantıya katılarak, aktif görev alarak, geleceğe güzel bir Kastamonu bırakmak için gayret göstermiş insanlar olarak, o günkü nesil, siz değerli hazirunu hayırla, rahmetle ve özlemle yad edecektir. Çünkü bizler tek amaç olarak geleceğe güzel bir Kastamonu'yu hazırlama hedefinde toplanmışız. Dolayısıyla niyetimizin hayır ve akıbetimizin de hayır olmasını niyaz ediyoruz. Bunu niçin yapıyoruz? Herkes farklı amaçlar için belki de amaçsızca yaşar. Ama bizler Şems-i Tebrîzi'nin ifadesiyle söylersek; ‘Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir duanın içinde yer almaktır' sözünün manası olarak ardımızdan sadece ‘Allah razı olsun' denilmesi için bu çalışmayı yapıyoruz. Ben istişare toplantımıza katıldığınız için tekrar siz kıymetli muhtarlarımıza ve misafirlerimize derneğimiz ve kendi adıma çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

‘Yeni Konutlara, Daha Farklı Gelişim Alanlarına Doğru Bir Evrilme Var'

Toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü; “Derneğin kuruluşundan bugüne kadar hemen hemen her toplantının içinde yer aldık. Gerek İl Başkanı olduğumuz dönemde gerek daha sonraki dönemlerde yer aldık. Derneğimiz belki dışarıdan farklı görünebilir ama her kesimle İnşallah istişare etmeye devam ede de geliyoruz. Gerek STK'larla yaptığımız buluşmada gerek siyasi parti buluşmalarında diğer yine belediye başkanları buluşmalarında bugün de sizlerle güzel bir toplantı düzenlediği için de derneğimize teşekkür ediyoruz. Bu işler süreklilik gerektiriyor. Kastamonu'yu ilgilendiren konular, basite alacağımız, sadece bir günde bir toplantıda konuşup biteceğimiz konular değil. Onun için geçen ki toplantıda da bizzat ifade ettiğim bir konu vardı. Bunları dernek yönetimi başkanımıza da söyledik. Lütfen bu toplantılarda yapılan konuşmaların metne geçmesi, herkesin görüşünün yakın bir şekilde ortaya konması, hatta bunun bir karar defterinin olması, karar defterinde de bunları yazılı olarak geçmesini talep etmiştik. Sözlü şeyler unutulup gidiyor. Ama yazı baki kalıyor, koruyabildiğimiz sürece. İnşallah bunları derneğimiz yazılı hale dönüştürerek daha da anlamlı hale getirir diyorum. Tabii şimdi burada mahalle muhtarlarımız öncelikli olduğu için mahalle muhtarlarımızın genel teması biz gezdiğimizde de sahada gördüğümüz özellikle eski mahallelerde yani tarihi mahallelerimizde aşırı bir göç var. O mahallelerde nüfus her geçen gün geri gidiyor. Bunun sebebi daha yeni konutlara, daha farklı gelişim alanlarına doğru bir evrilme var. Burada aslında topyekûn yapmamız gereken birçoğunuzun ifade ettiğinden toplayarak söylüyorum. Bizim bu mahallelerdeki kentsel dönüşümü yapmamız. Buna tabii belediyenin tek başına buna gücü yetmez. Bizim daha önceki dönemlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız Kale tarafı ve karşı tarafta bulunan Saat Kulesi ve çevresindeki alanları içine alan güzel bir projemiz vardı. Bu projede eski yapıların yerinde korunarak yenileştirilmesi, iyileştirilmesi, diğer yapılarında temizlenerek onlara da TOKİ kanalıyla farklı bir noktadan takas yoluyla bu işleri çözmek adına güzel bir projeydi. Ama çok da tabii maliyetli bir proje. Bunun Kastamonu'daki mahallelerimizi ayağa kaldırma adına topyekun ama sadece Bir alandan başlayarak değil, topyekun bir yapılanmaya, kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. İhtiyacımız var. Bunu tek başına dediğim gibi belediyenin altından kalkması mümkün olmaz. Bilmiyorum planları, projeleri var yok bilmiyoruz ama daha önceki dönemde hazırlanan birçok projemiz bu anlamda vardı” dedi.

‘Türbelerimizi De Evliyalar Şehrine Yakışır Bir Şekilde Ele Almamız Lazım'

Mahallelerdeki eski yapılara değinen İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü; “ Buradaki sıkıntımız tabii mahallelerdeki bu şeyle birlikte o mahallelerde maalesef yapılarda daha da eskiye gidiyor. Yapılar eski yapılara baktığımız zaman artık içine su giriyor farklı şekilde binalarda tahribatlar oluşuyor ve elimizden kayarak gidiyor. Tabii bu yapıların arasında bir de bizim korumak zorunda yer alan işte camilerimiz o tarihi yapılarımız hamamlarımız hatta belki de Kastamonu'nun gözümüzden düşen ama mesela çeşmelerimiz var. Her mahallede bir çeşmemiz var. İnanın o üzülüyoruz, o mahallelerdeki o çeşmeleri gördüğümüzde. O tarihi çeşmelerin bir gün yüze çıkması lazım değil mi? Ben çeşme gibi az önce bayan muhtarımıza teşekkür ediyorum. Yani o türbeler, bakın türbeler, biz evliyalar şehriyiz diyoruz. İnanın o türbeleri şöyle gezdiğimizde ben utanıyorum. Bakıyorsun domates, biber ekmişler. İçinde affedersiniz hayvanlar dolaşıyor. Geziyor biz bunu görüyoruz işte o taşlar yatmış vs. Biz türbelerimizi de evliyalar şehrine yakışır bir şekilde ele almamız lazım. Ama aslına uygun bir şekilde restorasyon yapılması gerekiyor. Birçok türbemiz var ama birçoğunda da maalesef sıkıntılarımız çok. Honsalar Mahallesine dair. Bunlardan vakıflarda olanlar yapıldı. Vakıfların dışında yer alan işte cami statüsünde olan, diyanette olan yerler de var. Yani bunlarla ilgili bir projelendirme aşamasına getirip daha sonra yapımını orijinaline uygun bir şekilde yapmamız gerekiyor. Gerçekten bu noktada bizim sadece bir muhtarımıza veya muhtarlarımıza değil, topyekûn herkes kendi alanı içinde bir çalışma yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili biz hayırseverler kanalıyla bunu buradan net ifade edebiliyorum buraların yenilenmesi anlamında bir problemimiz yok. Gerektiğinde devletin vereceği imkânlar yetişmediği veya farklı olduğu durumlarda da hayırseverlerimiz de mevcut” ifadelerine yer verdi.

'Bugünkü Sistemde Baktığınız Zaman Binalar Daha Farklı'

Yapılması gereken yollar hakkında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü; “Bunlara da yaptırabiliriz. Sadece bize bu aşamada buraların üniversite mi olur? Bu işin şeyi nedir? Yani Bir projelendirme yapılarak ve projeye uygun hızlı bir şekilde buraların yapılması son derece önem arz ediyor. Eski mahallelerimize gittiğimizde sokaklar boş, zaman zaman hırsızlık olayları vs. bir sürü sıkıntılar cereyan ediyor. Bunları da o mahalleleri canlandırarak çözebiliriz. Eski mahalleler aslında atalarımızın en iyi seçtiği noktalar. Gerek zemin konusunda gerek sel konusunda gerekse diğer anlamlarda görsel açı bağlamında da baktığımızda en iyi noktaları biz en atıl pozisyona getirmiş durumundayız. Belki de zemin olarak o mahalle ve yaşam kültürümüzü tamamen yok ettik. Şimdi komşu komşuyu bilmez halde büyük apartmanlarda sitelere geçtik ama radaki mutluluk, oradaki haz, o mahallenin atmosferini de kaybetmiş olduk. Bu da kültürel yozlaşma anlamında da bir önemli sosyal sorun diye düşünüyorum. Tabii bizim aldığımız notlardan bu Mahalle muhtarımız ikinci etap dediği Hisarardı ikinci etabı inşallah devam ediyor. Hazreti Pir yolu ve oradaki çevresindeki yapıların iyileştirmesi son derece kıymetli ve önemli. Kalede de inşallah çalışmalarımız başladı, devam ediyor. Esentepe'de de kentsel dönüşüm dediği noktada biz çok çarpık bir yapılaşma içindeyiz. Oralarda çok yüksek kat olmasa bile zemin etüdüne dayalı bir kentsel dönüşümle yeni bir mahalleyi o bölgede inşa edilebileceğini düşünüyorum. Çünkü mahallenin içini gezdiğimizde bir katlı, üç katlı, beş katlı karmakarışık bir yapı var. Bu yapıyı çok yüksek kat konuşmak biraz doğru değil ama yani zemin etüdüne bağlı olarak teknolojik olarak hangi katta ne şekilde kurtarıyorsa site kültüründe orada bir kentsel dönüşüm olabilir. Olukbaşı'nın sağlık bölgesi olmasıyla ilgili sağlıkla ilgili hiç unutmam bizim Hacattepe'ye geçtiği günden bugüne kadar bir süreç geçirdik. Tabi istemediğimiz bu süreç uzamalarından kaynaklı bugüne kadar gelen bölge hastanemiz maalesef şu an geldiğimiz durumda yani tamir, bakım, onarım gibi bir sürece girmiş olsak o binalarda örneğin 800 milyon giderse yenilediğimiz zaman 1 milyon gibi ve yukarısında bir para gidiyor. Burada bizim en son yaptığımız çalışmalarla beraber buradaki mevcut bulunan binanın yenilenmesi ve yeni teknolojiye ve yeni sağlık imkânlarına kavuşabilmesi adına tavanlar basıktı. Bugünkü sistemde baktığınız zaman binalar daha farklı.

'Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanemiz Hızlı Bir Şekilde Devam Ediyor'

Sağlık alanındaki çalışmalara değinen Ünlü; "Şimdi sağlık alanında yaptığımız çalışmalarda oda genişlikleri, odaların kullanışları, ameliyathaneler vesaire birçok konuda merdiven boşluğundan yangın merdivenine asansörüne kadar tutun, ameliyathanelere kadar tutun her şey değişti. Mevcut Hacettepe olarak yapılan Bölge hastanesi olarak da ifade ettiğimiz binanın yenilerek 500 yataklı hastane yapılması konusunda yatırım programına kadar getirdik. İnşallah bizim bir bakanımız daha var. Hepinizin bildiği gibi. Tarım ve Orman Bakanımız da bu konuda önemli konularda bu bizim derneğimizin tabii başlatmış olduğu öncelikli konularımızı sayın bakanımızdan da yardım ve destek isteyerek yapmamız gerekiyor. Bunların başında bu sağlık konusu son derece önemli. 250 yataklı bu Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanemiz hızlı bir şekilde devam ediyor tamamlanacak bölgesel bir hastane olacak. Diğer açıdan baktığımızda Olukbaşı'ndaki o eski hastanenin bulunduğu yerde burayı biz bir Semt Hastanesi yapmakla ilgili önceki Sağlık Bakanımızla anlaşmıştık. Sağlık Bakanımız değişti. Burada bir semt Hastanesi Polikliniği şeklinde sözünü almıştık. Yine uğraşımızın bence o bölgede sağlık alanında bu şekilde bu vermiş olduğumuz kararla birlikte devam etmesi uygun olacağını düşünüyorum. O bölgeye de faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

‘Apron Genişlemesini Çözdük'

Açıklamalarına devam eden Ünlü; “Havalimanımızla ilgili evet geçen yıl derneğimizle birlikte yaptığımız çalışmada Anadolu Yakası'ndan derneğin STK'larla olan toplantısında bir şey çıkmıştı ve akabinde Ulaştırma Bakanımız'a ulaştığımızda Anadolu yakasından uçuşlar başlamıştı. Taleplerimiz, çalışmalar doğrusunda. Maalesef tabi kısa sürede bu uçuşlar iptal oldu. Geçen dönemde de Türk Hava Yolları yetkilileri geldi, söz verdiler. Ama biz Türk Hava Yolları'ndan net bir ifadeyle şunu istememiz gerekiyor. Uçak saatlerimizin sabah akşam saatleri olmasını çünkü kullanılabilir saatlerde uçak saati koymadığımızda günün ortasındaki uçuşların bizim iki günümüzü öldürdüğünü görüyoruz. Yani sabah gidip akşam işimizi yapıp iki taraflı gidiş dönüş olması bizim uçak sayılarımızı artıracağını düşünüyoruz. İstanbul'da Anadolu Yakası'nda da birçok hemşerimiz var. Onların talepleri de bu yönde. Bunun için de topyekun bence Türk Hava Yolları'yla bu konuda hep beraber bir çaba göstermeliyiz. Çünkü havalimanımız biz hareketli hale getirmediğimiz zaman günden güne geri geri gidiyor ve şu an yapılan çalışmalarla apron genişlemesini çözdük. Apronumuz genişledi. Ket iki dediğimiz sisli havalardaki Uçuş iptalleri oluşturan bu sisli hava koşullarının zorlu olduğu süreçleri de iyi yaşayabilmemiz anlamında KET 2 cihazımızda da yapımının da sonuna geldik. O da tamamlanıyor olacak. Bu kadar devletimizin yatırım yaptığı ayakta tutabilmek için milyonlarca aylık para harcadığı bir yatırımda daha faydalı hale getirmek hepimiz için önemli diye düşünüyorum. Gençlerin madde bağımlılığı konusu da hepimizi üzen bir konu ”ifadelerine yer verdi.

‘Özel İdareler Yüzde 0.5 Pay Alıyor Genel Bütçede'

İlçelerin potansiyeli hakkında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Doğan Ünlü; “Turizm alanında ayrı bir bakış açısıyla ilçenin potansiyeline göre o ilçenin içinde bulunduğu duruma göre de turizmde özdeşleşmesi gereken bir ilçeyi turizm alanında eğitimle sanayiyle farklı farklı şekilde tek tek ele almamız gerekiyor. Topyekûn bir çalışma gerektiriyor. Bununla da ilgili konu başlıkları adı altında da dernek başkanımızdan örneğin bir toplantımızın eğitim, bir toplantımızın ulaşım, bir toplantımızın tarım başlıkları altında tüm ilçelerden de İnşallah az önce de ifade ettiler. Birer tane temsiliyet olan ve o ilçeyi temsil edebilecek kişilerin de komisyonun içinde olması önemli. Evet maalesef özel idareler yüzde 0.5 pay alıyor genel bütçede. İl belediyeleri Büyükşehir olmayan il belediyeleri yüzde bir buçuk. Büyükşehir Belediyeleri yüzde dört buçuk. Kastamonu olarak biz 1054 Köy, 3700 mahalleye hizmet ederken aslında yaz nüfusunda en az iki katı nüfusa hizmet eden bir Kastamonu görüyoruz. Burada da hep temenni ediyoruz. Her toplantıda da söylüyoruz. İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız nüfuslarını köylerine burada ikamet ettikleri yerlere aldırsınlar. Yoksa o paralar Kastamonu'ya gelmiyor. Ama biz onların temizlik hizmetlerinden tutun, suyundan tutun yoluna kadar biz yapıyoruz. Ama kişi başına gelen parayı Kastamonu olarak Biz alamıyoruz. Bu da bir sorun. Ama İl Genel Meclis Üyelerimizle yaptığımız çalışmalarda parke tesis, uzun zamandır beton parke tesisimizle ilgili bir çabamız vardı. Geçen hafta Çevre Şehircilik Bakanımızı ziyaret ettik. Parke tesisiyle ilgili Hibe ve kredi Desteklerini sundular. Çöp Konteyneri aldık, iş makineleri aldık. Arazi takasımızı gerçekleştirdik. Eski Sanayinin olduğu yerdeki arazi Özel İdare kullanımındaydı. Kira ve tahsis pozisyonundaydı. Özel İdaremizin artık kendi tapulu mülkü haline dönüştürdük. Tabii bir taraftan da güneş enerjisiyle güneş enerjisi adına da bir çalışmamız Özel İdare adına devam ediyor. Tabii Konuşacak çok konu var tarımsal alandaki çalışmalar Bakanımızı ilgilendiren özellikle Barajlarımız, Göletlerimiz Kapalı Sistem Sulamaya dönüşlerimiz Kendinin yeniden hayat bulması ilimizde. Toprak Mahsulleri Ofisimizin kalıcı hale gelmesi. Aynı zamanda Tarım Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi Devrekani'de şu an çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. İhsangazi ile araç arasındaki Organize Sanayi belki bize demiryolunun kapılarını açacak bir çalışmayı birlikte getirecek. İnşallah çok büyük bir arazide 5. bölge imkânlarından faydalanarak 6. bölgeye olacak şekilde büyük bir Organize Sanayi yapılması belki 20-30 bin iş sahasını birlikte getireceği gibi demiryolunu da hızlandıracağını düşünüyoruz” dedi.

‘Değerlendirebilmek Bizim Elimizde'

Gazze hakkında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ünlü; “Limanla ilgili olarak, limanımız şu an süreci biliyorsunuz oradaki firmada devam ediyor. Limandaki genişletme çalışmalarımızda şu an devam ediyor. Tabii dünyada çok zorlu süreçlerden geçiyor. Biz Kendi alanımızda, kendi ilimizin sorunları, talepleri, isteklerini görürken dünya hızlı bir şekilde değişiyor, hızlı bir şekilde zorlu süreçlerden geçiyor. Bu anlamda da aslında Müslümanların her zaman beraber olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bazen olur olmaz şeylere takılarak, bazen siyasi olarak, bazen haklı alanlarda birbirimizle çekişmemiz boşa geçen zamandan öte bir şey değil aslında. İri olmamız lazım, diri olmamız lazım. Hep beraber olmamız gereken en önemli süreçten geçiyoruz. Siyasi bakış açıları farklı olabilir. Farklı yerlerde olabiliriz ama neticede hepimiz Türk vatandaşıyız. Elhamdülillah Müslümanız. Müslüman kardeşlerimize de yapılan zulümlerde bu Filistin'li kardeşlerimiz bakın işte Lübnan'a sıçradı. O coğrafyalarda mazlumların da sesi olmamız lazım. Onlara hiçbir şey yapamıyorsak bile duamızla destek olmamız gerekiyor diye düşünüyorum. İsrail'i buradan kınıyoruz. Katil İsrail Devleti'nin de bir an önce inşallah bu saldırıyı sonlandırmasını temenni ediyoruz. Müslüman kardeşlerimizin de yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Tabii Kastamonu'yu neresinden konuşursak konuşalım. Türkiye'deki en kadim, en güzel illerin başında yer alıyor. Her şeyimiz var, ormanlarımız müthiş ormanlara sahip. Değerlendirebilmek bizim elimizde. Turizmimiz öyle kültür varlıklarımız bugün camilerimiz, medreselerimiz, konaklarımız, sahilimiz en fazla Karadeniz'e sahil şeridi Kastamonu'da yer alıyor. Neresine bakarsanız bakın Kastamonu her alanda Ender şehirlerden birisi. Biz memleketimizin kıymetini bilelim. Hep beraber sarılalım. Kimin ne yaptığının önemi yok. Kimin hangi görevde yer aldığının da önemi yok. Herkes bir şekilde karınca kararınca destek olma gayretinde olsun. Niyetimiz hayır olsun. Başkanın dediği gibi akıbetimiz zaten hayır olur. Ama benim istirhamım tek hedefte tek noktada gidelim. Konu başlıklarımızı belirleyelim. Büyük istek ve taleplerimizi ortaya koyarak bunları dillendirelim. Dernek başkanımıza da ifade ediyorum. Bu konular ne dedik? Sağlık dedik. Hastanemizin tamamlanması. hastanemizin Otoparkı var, kapalı otopark, 3 kat kapalı otoparkla projelendiriliyor. Biz Olukbaşı'nı o yeri boşlayalım demedik. Oranın da bir geçmişi var. 24 dönüm bir alanımız var. Burayı farklı şekillerde istediğimizde Sağlık Bakanlığı vermedi. Biz de dedi ki, Sayın Bakanım burayı vermiyorsan bize buraya bir Semt Hastanesi yapın, boşa durdurmayalım dedik. Şunu demek istiyorum. Aslında Kuzeykent Hastane Bölgesi bir Sağlık Kompleksine dönüştü. Ama bu dönüşün içerisinde şu an en büyük gereksinimiz ne? Otopark. Fizik Tedavi Hastanemizin şu an yapılıyor ama otoparkı var Allah'a şükür. Kapalı otoparkları var. Bundan sonra yapılacak binaları zaten en az 3 kat kapalı otopark yapmadığımız sürece oradaki trafik sorununu çözemeyiz” şeklinde konuştu.

‘Yeni Hastanemizin Yapılması Önceliklerimizden Biri Olacak'

Yeni hastane hakkında konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ünlü; “Biz bununla ilgili şöyle bir öneride de bulunduk ama bu bizim Özel İdare'ye girişteki bir alan var. Yaklaşık 25 dönüm falan bu alanın üzeri temizlenerek, düzeltilerek oraya açılabiliyor. Üniversiteye ait, tahsisinde olan bir alan. Orada bulunan bu alanın ikisini birden açabilsek orada bize en azından belli bir süre otopark sorununu idare ediyor. Bu arada Diş Hekimliği Fakültemiz devam ediyor. Fizik Tedavi Hastanemiz devam ediyor. İlçe devlet Hastanelerimiz tamamlandı. İnşallah bizim buradaki 500 yataklı hastaneyi yaptığımız zaman sorunumuz azalacak. Ama bizim bir tane daha sağlık alanında büyük sıkıntımız var. Uzun yıllar atıl durumda bulunan bu Uğurlu Hastanesi dediğimiz nokta biliyorsunuz satışı yapıldı. Bu satışla beraber mülkiyetini bir firma aldı. Ruhsatı da Kastamonu Belediyesi aldı. Bunların ikisinin birleştirilerek bir an önce bu atıl durumda bulunan özel hastaneye de Kastamonu'nun ihtiyacı var. Bakın bugün büyükşehirlerde baktığınız zaman Karabük'te de özel hastane oradaki ihtiyaçları gideriyor. Bizim Kastamonu olarak en azından yüzde 15 yüzde20 bile Yükü alabiliyorsa, özel hastane sağlık sistemi üzerindeki yükü alabiliyorsa, yoğun bakımlar var. Bugün baktığınız zaman onların ruhsatı birçok alanda, branşta büyük bir ruhsatı var. İçinde yoğun bakımıyla, kalp damarla, bütün branşlarda doktorların barındırdığı bir ruhsat var. Bu ruhsat boşta duruyor şu an. Hiçbirisi Kastamonu'nun hizmetinde değil. Bina boşta duruyor, oda aslında her yönüyle modern bir bina. O da boşta duruyor onu da kullanamıyoruz. Bunun da hayata geçmesiyle ilgili ilgililer yetkililer söz sahipleri bir an önce adım atsın istiyoruz. Kastamonu'muzun buna da ihtiyacı var. Tabi ki devlet yönüyle baktığınız zaman Olukbaşı'ndaki semt hastanemiz bu taraftaki yine bizim az önce ifade ettiğimiz 500 yataklı son derece modern yeni hastanemizin yapılması da sağlık alanındaki önceliklerimizden biri olacak. Fizik Tedavi hastanemizde tamamlandığında modern bir hastaneye dönüşecek diyorum. İnşallah toplantımız hayırlara vesile olsun. Derneğe çalışmalarında başarılar diliyoruz. Derneğimize teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Uyuşturucu Büyük Bir Felaket'

Asayiş olaylarının önemine değinen 23. Dönem AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu; “Kastamonu'muz için çıtanın daima yüksekte olması lazım ki hedefimiz de yüksek olsun. Fakat ne kadar başarılabildiği kadarıyla başarılırsa o Kastamonu için bizim için büyük bir karımız olacaktır. Şimdi o zaman bu Kastamonu'da potansiyel olarak 30 bine yakın bir öğrenci var. 25-30 bin gibi, üniversite. Ama bazen olumsuzluklar da duyuyoruz. Mahvettiler, perişan ettiler. Kuzeykent'in adı kötü oldu diyenler de var. Yani bir yere bir öğrenci girdiği zaman en ucuzundan, en basitinden ama bir de daha da felaket olanı uyuşturucu konusuna da değinildi. Bir yerde bir can güvenliği olmazsa, geceleri sokağa korkarak çıkıyorsan, senin bir güvenliğin yoksa, çoluğun çocuğun güvenliği yoksa, kendinin, eşinin güvenliği yoksa orada yaşamanın bir manası da yok. Uyuşturucu büyük bir felaket. Hani deniliyor ya, eğer sen 10 yıla yatırım yapmak istiyorsan ağaç dik. 100 yıla yatırım yapmak istiyorsan insan yetiştir. Sayın Başkan da söyledi. Gençlik, nesil elden gidiyor. Bakın bir ara mecliste uyuşturucu, alkol bağımlılığı ve bundan kurtuluş diye bir araştırma komisyonu kurmuştuk. Ben de o zaman onun üyeliğini yaptım. Şimdi bu uyuşturucu çok gizli olduğu için bunun felaket boyutlarının farkında değiliz. Bakın burada ismi verildi. Bir tane polisimiz Ahmet Şahan. Onun adına da bir 4-6 yaş grubu Kuran Kursu da açıldı. Onun da ismi verilmiş. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Şimdi burada mahalle muhtarlarımız yani ne bileyim tespit edebilirler, bilebilirler. Yani bu uyuşturucuyla mücadele eder. Bir de sadece Kastamonu özelinde değindiler, bizim mahallemizde uyuşturucu var. Şurada uyuşturucu var. Arkadaşlar bu sadece Kastamonu'nun problemi değil. Çankırı'nın Sinop'un problemi değil. Bu topyekun Türkiye'nin problemi. Onu da boş ver bu dünyanın bir problemi. Bu konuda ne kadar cezaları artırırsanız artırın. Eğer bir yerden insanlar para kazanıyorsa illaki onun peşine gidiyor. Güneydoğu'da bir zamanlar koyun, kuzu kaçakçılığı vardı. Bizim buradan bile oto teybi için, saat için gidiyorlar. Oradan Kilis'ten, Gaziantep'ten getirip buralarda satıyorlardı. Bir şeyden para kazanıyorsa insanoğlu ne kadar ceza olursa olsun bunun peşine gidiyor. Önemli olan insanımızın, çoluğumuzun, çocuğumuzun ne bileyim uyuşturucu belasından kurtulması için, ona engel olmamız için elimizden ne geliyorsa onu yapmalıyız. Yani bu uyuşturucu belası şimdi çok daha yaygın hale geldi. Hatta bu uyuşturucu satıcıları pazar oluşturmak için ilkokullara kadar inmişler okulların etrafında. Bazen duyuyoruz, biz okullarda özellikle Ankara, İstanbul, büyük şehirlerde daha da bir yaygın. Okullara kadar gidiyorlar, onu alıştırmak için onlara bedava veriyorlar, dağıtıyorlar, hele bir dene diyorlar vs. vs. Bu çok büyük bir felaket. Yani sadece Kastamonu'da bir mahallede alınacak tedbir veya ne bileyim, onunla önlenebilecek boyutları çok çok geçti gitti bir tarafa doğru. Bir de asayişten bahsedildi. O da çok önemli. Muhtarlarımızdan birisi niye buradan Özel harekât kaldırıldı dedi. Kastamonu için bu da çok önemli. Yani bu konuda İçişleri Bakanlığımız ne düşünür, ne der bilemeyiz” dedi.

‘Bu Mübarek Topraklar Sosyoekonomik Açıdan Çok Kıymetli'

Eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu ise; “Muhtarlık bizim kültürümüzde çok önemli bir kurumdur. Sadece resmi görevleri değil Mahalle kültürünün oluşmasında mihenk taşıdır. Bu toplantıyı Kastamonu'ya sahip çıkma toplantısı olarak görüyorum. Ve bir vizyon belirleme ihtiyacı var Kastamonu'nun. Yani bunu uzun yıllar siyasette kalmış bir arkadaşınız olarak da söylemek istiyorum. Çünkü dünya eski dünya değil. Çok hızlı değişiyor ve bu hızlı değişime çok anında tepki vermek lazım. Bakın 1900'lü yıllarda 19'uncu asrın başında bu mübarek topraklar sosyoekonomik açıdan çok kıymetli, çok ileri performansı olan bir memleket. İnebolu'dan, Marsilya'ya, İskenderiye'ye ihracat yapıyor. Bakın, 1900'lü yıllarda. Ne satıyoruz? İşte bu bölgede ne çıkıyorsa, onu yabancı ülkelere satıyoruz. Kenevir ‘den kumaş üretiliyor, Hollanda'ya kumaş satıyoruz. Donanmanın bütün urganı vesairesi bizim Taşköprü'den gidiyor, elması vesairesi. İpek yolunun üzerindeyiz. Ama bir vakit gelmiş, şimdiki gibi büyük bir değişime uğramışız. Mesela dokuma ‘da biz Türkiye'nin sayılı vilayetlerinden biriyiz. Her evde bir tezgâh var, kızlarımız gelin olurken çeyizlerine tezgâh konuyor ki gittiği yerde boynu bükük olmasın, aile ekonomisine katkısı olsun diye. 11 bin 500 üyeli Dokuma Kooperatifi var. Kastamonu'nun 1930'lardaki nüfusunu hesap edin, 11 bin 500 üyelik dokunma kooperatifi var. 1927 yılında Kastamonu Bankası kuruluyor. 50 bin lira sermayeli. Bunun gibi birçok iktisadi teşebbüs var. Ama yollar değişmiş elektrik Denizli'ye bir imkân sağlamış. Dokuma işini biz kaçırmışız” ifadelerini kullandı.

‘Kastamonulular Olarak Değişime Hazır Olmalıyız'

Açıklamalarına devam eden Eski Bakan Murat Başesgioğlu; “Yani bugün de şu yaşadığımız devirde dünyada büyük bir değişim var. Teknoloji denen büyük bir değişim var. Yapay zekâ denen bir değişim var. Diyorlar ki şu anda bulunan mesleklerin yüzde 70'i önümüzdeki 35 senede kaybolacak. Muhasebecilik, avukatlığın bir kısmı, doktorluğun bir kısmı. Bunlar kalmayacak. Adam buradan İsviçre'deki hastasını şu anda ameliyat ediyor, bu daha ileri gidecek. İki sene evvel okudum, Japonya'da Japonlar hava araçlarıyla 4 dekar araziyi sulamış, hasatlarını yapmış, insan eli değmeden bitirmişler. Böyle büyük bir değişim var. Bizim hem devlet olarak hem Kastamonulular olarak bu değişime hazır olmamız lazım. Siz bu hazır olmanın bütün departmanlarını yapamazsınız. Ben de yapamam. Siz bir farkındalık oluşturacaksınız. Her Kastamonu'nun kafasında özellikle seçilmiş insanların kafasında 'Ya bu memleket ne olacak arkadaş, benim çocuğum-torunum nasıl bir memlekette yaşayacak?' Onun için buna Kastamonu hazır olması lazım. Peki, bu sadece Kastamonu'nun gücüyle olacak bir şey mi? Devletin makro planları var. Orta vadeli programlar var. Burada yön çizilmiş. İklim değişikliği denen bir şey var. İşte canlarımız gitti, Bozkurt'ta. Toprağımız gitti, evimiz, barkımız gitti. İlim adamları diyor ki, Karadeniz eski Karadeniz değil, Batı Karadeniz. Niye? Avrupa'dan gelen sıcak sular Karadeniz'in kimyasını bozdu. İklim değişikliği, çok rutubet, aşırı yağış meydana geliyor. Eğer aşırı yağışa 20 yıl evvel yaptığımız altyapı cevap veremeyince alın işte; heyelandı, afetti bunlarla karşı karşıya giriyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘Güçlü Tarım, Hayvancılık Kooperatifleri Kurmamız Lazım'

Tarımın önemine değinen Eski Bakan Murat Başesgioğlu; “ Şu anda Kastamonu'nun en önemli gündem maddesi ulaşımdır, ulaşım altyapısını tamamlamaktır. 30 yıl evvel de biz siyasete ilk başladığımızda konu yoldu. Bu yol meselesini kolay kolay bitiremeyiz. 13 bin kilometre yol ağımız var. İmkânlar belli, bir toplulaştırmaya ihtiyaç var, kooperatifleşmeye ihtiyaç var. Güçlü tarım, hayvancılık kooperatifleri kurmamız lazım. Köylerde insan yok. Kiminle yapacağız hayvancılığı? Bu bir gerçek. Mesela bu vizyon toplantısında Kastamonu'nun demografitik yapısı nedir? Ne kadar nüfusumuz 65 yaş üzeri, ne kadar gencin var, ne bütün bu göstergeleri masanın üzerine koymamız lazım. Yüzde 70 orman bu memleketin. Hani yerimiz dar bir mesele var ya gerçekten dar. Ha peki yüzde 70 orman varlığı benim köylüme bir zenginlik veriyor mu? Hayır vermiyor. Bu Kastamonu'da katma değer yaratacak şekilde biz bu ormandan nasıl ifade edeceğiz? Buna bakacağız. Yani bunun gibi çok sektör var. Bu heyetin sizin desteklerinize ihtiyacı var. Başka gruplar da var, onları belki koordine edeceğiz. Hep birlikte bir araya gelmemiz lazım."

'Yaptıklarımızı, Yapabildiklerimizi Sizin Tertemiz Vicdanınıza Emanet Ettik'

Başesgioğlu şu şekilde devam etti: "Uzun dönem siyasette kaldık. Yaptıklarımızı, yapabildiklerimizi sizin tertemiz vicdanınıza emanet ettik. Tarihe emanet ettik. Biz siyaset defterini 2015'te kapattık. Ben 10 yıldır aktif siyaset içerisinde değilim. Herkese Cenab-ı Allah bu kadar uzun ve şerefli bir dönem nasip etsin. Sizlere karşı hala da bir sorumluluğum var. Felsefem şu: Bir insanı değerlendirirken davranışına, duruşuna bakacaksınız. Günlerce konuşmak bana bir anlam ifade etmiyor. Siyasi arkadaşlarımızı da bu sistemin içine katacaksınız. Burada particilik yapmayacaksınız. Ama bu işler siyasetle olunuyor. Milletvekillerimizle, İl Genel Meclisi'yle, diğer partili arkadaşlarla birliktelik kuracaksınız. Bu fikirleri onlara anlatın. Çok yoğun gündemler var. Onları bu sistemin içine alacaksınız. Yani siz farkındalık yaratacaksınız. Her Kastamonulunun kafasında 'Bu kalkınma hamlesi nasıl olacak?' düşüncesi olacak. İlk önce de seçilmiş insanların kafasına yerleşecek. Ecdadımız bize tertemiz bir memleket bıraktı. Sizin sivil toplum olarak yapacağınız Kastamonu'ya en büyük hizmet budur. Bu fikirden faydalanan insan az olur belki ama bu doğrusu budur. Şu an bakan değilim ama tecrübelerimle her daim yanınızda dururum. Öyle birbirimizden üstün tarafımız yok. Çok sorunu var memleketin” dedi.

‘Hem Bölgemizde Hem Türkiye'de Çok Büyük Değişimler Var'

Eski Bakan Murat Başesgioğlu son olarak; “Benim incelemelerimde en acil sorunlarımızdan birisi -her sorun acil de- ulaşımdır. Bakın Ulaşım. Kastamonu kapalı bir havza. Karadeniz'e dayanmışız bir tarafımız Ilgaz. Pazarlara uzağız. Nakliyecimiz, ihracatçımız, rekabet edemiyor. Yeşil mutabakat diye bir anlaşma imzalamışız. Avrupalı diyor ki; ‘eğer salınımı bazında sıfıra inmediysen sana sınırda ben 10 Euro ilave vergi koyacağım.' Oysa bizler hizmet alanında Avrupa ile rekabet etmeliyiz. ulaşım işimiz çok önemli. Şu anda da ulaşım konusunda hem bölgemizde hem Türkiye'de çok büyük değişimler var. İpek yolu, kalkınma yolu denilen yeni rota Orta Asya lojistiğini Avrupa'ya taşıyacak. Hem demir yolu hem karayolu Türkiye'nin ortasından geçiyor. Ankara'nın ortasından geçiyor. Biz bu bölge olarak bu yola entegre olamazsak nefes alamayız. Çünkü bu yola entegre olmak demek bizim Akdeniz limanlarına, Ege limanlarına, Kafkasya'ya entegre olmamız, dünyaya açılmamız demektir. Şimdi Batı Karadeniz sahili yolumuz duruyor. 1997 yılında Yaşar Topçuoğlu, Ulaştırma Bakanı iken bize bu yolu etüt projesi olarak Karayolu programına aldı. Ilgaz Tüneli dahil. Geçen gün sordum, yetkililer projenin hala devam ettiğini söyledi. Çünkü burası karayolları için en zor alan ve en büyük projelerden biri. Bunu takip edeceğiz. İkincisi ise İnebolu yolu var. Ilgaz'dan gelen, İhsangazi'den geçen yollarımız var. Bunlara yoğunlaşmamız lazım. Karayolu kadar önemli olan demir yolu ağına mutlaka bağlanmamız gerekiyor. İnebolu Limanı büyütüldüğü zaman, Demiryolu ağını birleştirdiğimiz taktirde bizi kimse tutamaz. O zaman Ukrayna'ya, Rusya'ya, Karadeniz ülkelerine satacak şey bulamazsınız. Ama bu bunlar büyük proje. Bunun arkasında çok güçlü kamuoyu olması lazım. Bunu dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Bunu hep birlikte hayata geçirmemiz lazım. Memlekete böyle sahip çıkılır."

Kentsel Dönüşüme Dikkat Çekti

Eski Bakan Başesgioğlu: "Kastamonu'da imar işi sıkıntılı. Bir an önce eski mahalleler imar edilmeli. Bu konularda Çevre Bakanlığı'nın çok büyük projesi var. Kentsel dönüşümü yapacak büyük bir proje. Ancak maliyeti çok fazla. İlgili bakanlıkları zorlamak lazım. Bunlar sürekli takip isteyen işler."

Eğitim Vurgusu

Başesgioğlu; "En büyük işlerden biri de eğitim olmalı. Çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek ve çocuklarımızı yarınlara hazırlamak. Bu şehri bu projeler ve adımlarla topyekûn koruma imkânı var. Ama hedefi büyük tutacaksınız” şeklinde konuştu.


Bakmadan Geçme