KADASK'tan zorlu parkur
Kastamonu Dağcılık ve Doğasporları Kulübü (KADASK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Arslan, ilimizde gerçekleştirdikleri geziler hakkında bilgi verdi. KADASK olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Arslan 'Kastamonu Dağcılık ve Doğasporları Kulübü olarak, 1 Mayıs 2017 günü, Kastamonu'dan 82 kişi doğasever katılımcı ile beraber yola çıktık. Pınarbaşı ilçesine ulaştığımızda ise Belediye Başkanlığı'nın ikramı oldu. Yörenin ünlü...
Kastamonu Dağcılık ve Doğasporları Kulübü (KADASK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Arslan, ilimizde gerçekleştirdikleri geziler hakkında bilgi verdi.
KADASK olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Arslan; 'Kastamonu Dağcılık ve Doğasporları Kulübü olarak, 1 Mayıs 2017 günü, Kastamonu'dan 82 kişi doğasever katılımcı ile beraber yola çıktık. Pınarbaşı ilçesine ulaştığımızda ise Belediye Başkanlığı'nın ikramı oldu. Yörenin ünlü karaçorbası ile doğaseverler yeni ve lezzetli bir tat ile tanıştılar. Karaçorbanın verdiği enerji ile araçla, yürüyüşümüzün başlangıç noktasına ulaştık. Önceden katılımcılara yaptığımız uyarılarla herkes hazırlıklı gelmişti. Herkes kumanyasını alıp hazır olduğunda yürüyüşe başladık. Yürüyüş sırasında ormanın eşsiz kokusunu ciğerlerimize çekerek ve manzaraların tadını çıkararak doğanın derinliklerine doğru yol aldık. Yürüyüşte öncü artçı ve aralarda telsi iletişimi sağlanarak tam grup kontrolü sağlandı. Molalar vererek ve sürekli katılımcı sayısını tekrar tekrar kontrol ederek herhangi bir aksiliğe fırsat vermeden güvenli bir şekilde ilk durağımız olan Mantar Mağarası'na ulaştık' dedi.
'EJDER ÇUKURU'NA DOĞRU YOL ALDILAR'
Akabinde sürdürdükleri gezi hakkında bilgi vermeye devam eden Arslan; 'Tüm katılımcılar önceden hazırladıkları el fenerleri ve ışıldaklarla mağaranın sarkıt ve dikitlerinden oluşan yapılarının bolca fotoğraf ve videolarını çekerek bu fırsatı değerlendirdiler. Bu büyülü mekanda bir süre hayranlıklarını gideren doğaseverler tekrar güneşin sıcaklığına kavuşarak Ejder Çukuru'na doğru yol aldılar. Ejder Çukuru da bir mağara türü olup, iki açıklığı bulunmaktadır. Bir tanesi geniş olan göz buradan rahatlıkla mağara içi gözlenebilmekte. İkinci göz ise tepeye yakın noktasında, daha dar ve yanına yaklaşması tehlikeli. Burada yeterince kaldıktan sonra asıl hedefimiz olan Ilgarini Mağarası'na doğru tırmanışa başlandı' dedi.
'BÜYÜK BİR MACERA HİKAYESİ İLE DÖNDÜLER'
Ilgarini Mağarası hakkında bilgi veren Arslan; 'Zorlu bir tırmanış sürecini de atlattıktan sonra Ilgarini Mağarası'nın ihtişamlı girişine ulaştık. Tüm doğaseverler mağaranın dört biryanını ilgiyle inceledi. Genişliği ve derinliği bir hayli fazla olan Ilgarini Mağarası'nın her bir köşesi, sakıtları ve dikitleri görülmeğe değer. Girişe göre sol yanda bulunan ve aşağı derine doğru yer alan diğer galeri de ise tarihi bulgular mevcut. Grubumuzdaki arkeoloğumuz tarafından doğaseverlere bu tarihi bulgularla ilgili açıklayıcı bilgiler verildi. Bu galerinin sonuna kadar gidilmiş değil. İlerlemesi güvenli son noktaya kadar görüntüler alındı. Daha ileriye gitmek ise profesyonel ve ekipmanları tamamlanmış bir ekibin gerçekleştireceği keşifle mümkün olabilir. Ilgarini Mağarası'nın her köşesini gördükten sonra bu maceranın son noktası olan araçlarımıza doğru dönüş yolu farklı bir güzergahtan devam etti. Dik inişlerden yardımlaşarak güvenli bir şekilde patika yolumuza inişi tamamladık. Herhangi bir aksilik sakatlanma, kayıp yaşamadan zevke ormanda doğa sporunu yapmış olan ve yeni yerleri keşfeden doğaseverler araçlara ulaştığında gün boyu doğayı kirletmemiş ve çöplerini çantalarında taşımışlardı. Tüm çöpler toplanarak şehre götürmek üzere araçlara yerleştirildi. Günün sonunda herkes yorulmuştu fakat büyük bir macera hikayesi ile döndüler. Faaliyetimize katkıda bulunan Sayın Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz'a, rehberimiz ve dernek üyemiz Cemal Kaya Bey'e ve bu faaliyeti canlandıran tüm doğaseverlere Kastamonu Dağcılık ve Doğasporları Kulübü Yönetim kurulu adına teşekkür ediyorum' dedi.