KADASK Arama Kurtarma Birimi Başkanı Topaç: 'Hazırlıklı Olmamız Gerekiyor'

Kastamonu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (KADASK) bünyesinde oluşturduğu arama kurtarma birimiyle afetlere karşı hazır olacak.

Son yıllarda artan doğal afetler, afetlere müdahale ve kurtarma ekiplerinin önemini bir kez daha vurguladı. Türkiye genelinde afetlere karşı hazırlıklı olmak adına birçok kuruluş ve gönüllü ekip, halkın güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalara imza atıyor. Bu bağlamda KADASK, afetlere hızlı ve etkili müdahale amacıyla kendi arama kurtarma birimini kurdu. Kulüp, ilerleyen günlerde düzenleyeceği eğitim programları ve tatbikatlarla arama kurtarma birimini daha da güçlendirmeyi hedefliyor. KADASK Arama Kurtarma Birimi Başkanı Serdar Topaç, oluşturdukları birime ilişkin bilgi verdi. Birimi kuralı iki hafta gibi kısa bir süre olduğunu aktaran Topaç, bu süre zarfından 35 gönüllüye ulaştıklarını kaydetti.

‘Akreditasyon Sınavının Çalışmalarına Başladık'

AFAD tarafından akredite edilmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Topaç; “Salon eğitimlerimizi bitirdik. Salon eğitiminde binalara güvenli yaklaşma ve binaların yapılarının özelliklerini aktardık. Ekip oluşturma hakkında bilgi verdik. Arkadaşlar teorik olarak AFAD hafif seviye akreditasyonuyla alakalı bir eğitimden geçti. Ayrıca ilimizde kentsel dönüşüme girmiş üç blokta çalışma gerçekleştirdik. Enkazda arkadaşlarla birlikte hem bizim kullanmış olduğumuz malzemelerin tanıtımını yaptık hem de birebir kullandırdık. Bu vesileyle akreditasyon sınavının çalışmaları da başlamış oldu. Burada yapmamız gereken bir deprem senaryosunu gerçekleştirdik. Arkadaşlar burada eğitimlerini tamamladılar. Yaklaşık üç gün sürdü eğitimlerimiz. İki günü enkaz üzerinde saha çalışması bir günü de teorik eğitimlerle tamamladık” dedi

‘Kadınların Arama Kurtarma Ekibinde Yer Alması Çok Önemli'

Arama kurtarma ekibinde kadınların da yer aldığını aktaran Topaç; “Kadınların arama kurtarma ekibinde yer alması çok önemli. Çünkü afet bölgesinde kadınlara da çok ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden birimimizde kadınlar da var. Yaptığımız eğitimlerde tatbikat da yaptık. Arkadaşlarımız tatbikat ve eğitimleri başarıyla tamamladı. Kentsel arama kurtarma birinci seviye ve ikinci seviye eğitimlerini arkadaşlar tamamladılar. Önümüzdeki ocak ayı içerisinde Kastamonu AFAD İl Müdürlüğü tarafından verilecek olan hafif seviye arama kurtarma eğitimi ve daha sonrasında KBRN ve GPS eğitimlerine başlayacağız. Ondan sonra da AFAD Başkanlığı Eğitim Daire Başkanlığı tarafından düzenlenecek olan bir tane sınavımız olacak. Bu sınavda da başarılı olduğumuz zaman hafif seviye arama kurtarma teknisyeni olarak arkadaşlar Türkiye'de bütün depremlerde, afetlerde yer alacaklar” diye konuştu.

‘Arkadaşlarımızı Yarın Deprem Olacakmış Gibi Hazırlamaya Çalışıyoruz'

Afetlerin ne zaman geleceği belli olmadığının altını çizen Topaç; “Arkadaşlarımızı yarın deprem olacakmış gibi hazırlamaya çalışıyoruz. Tabii biz sadece kentsel arama kurtarmadan oluşan bir ekip olmamakla beraber doğada arama kurtarma faaliyetlerinde de yer alacağız. Kastamonu'da arazimiz zorlu ve çok geniş metrekarelere sahip. Bölgemizde çok Alzheimer hastası mevcut ve buna bağlı kayıp vakalarımız çok oluyor. Yaz dönemlerinden mantar popülasyonu çok yüksek olduğu için bölgemizde mantara gidip tekrar geri gelemeyen vatandaşlarımız oluyor. Bu tip kayıp vakalarında da AFAD İl Müdürlüğü'ne elimizden geldiğince destek olmaya çalışacağız” dedi.

‘Vatandaşımızı Bilgilendireceğiz'

Eskiden dernek statüsünde olduklarını aktaran Topaç; “Daha sonrasında yönetmelik değişikliğinden dolayı spor kulübü olduk, şu an Gençlik Spor Bakanlığı'na bağlı bir kulübüz. İçişleri Bakanlığı'nın projelerinden şu an biz yararlanamıyoruz. Umarım ilerleyen dönemlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı proje açarsa tabii ki bunu değerlendireceğiz. Mutlaka bir proje hazırlayacağız. Projenin geçeceğini de tahmin ediyorum. Çünkü arama kurtarmaya Türkiye'de ve Kastamonu'da çok ihtiyacımız var. Ülkemiz deprem kuşağında ve buna her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor hem vatandaşlar olarak hem de arama kurtarma ekipleri olarak çünkü 6 Şubat depremlerinde ne kadar ekip olsa da alan büyük olduğu için ekipler bazı bölgelerde yetersiz kaldı. Haliyle bunu gördükten sonra bizlere ve vatandaşlara çok fazla görev düşüyor. Sayımızın daha fazla olması gerekiyor. Halkımızı da bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor. Özelikle deprem öncesi, anında ve sonrasında ne yapılması anlamında ilerleyen günlerde afet farkındalık eğitimlerini gerek okullarda gerek resmi kurumlarda gerek birebir apartmanlarda uygulayarak vatandaşımızı bilgilendireceğiz” dedi.

‘Kapasitemizi Daha Da Geliştirmemiz Gerekiyor'

Topaç, son olarak; “Salon eğitimlerinden ziyade saha eğitimlerine daha çok önem veriyoruz. Yeni kurulduk ama kentsel arama kurtarma operasyonlarını hafif seviyede operasyon katılabilecek malzememiz şu anda var. Zaten gittiğimiz bölgelerde hayırseverlerimiz hemen bölgeye gerekli malzemeleri, gönderiyorlar. Oradan da bir şekilde AFAD üzerinden temin edebiliyoruz. Tabii ki ilerleyen zamanlarda projelerle veyahut da duyarlı vatandaşlarımızın yapacağı bağışlarla kapasitemizi daha da geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için duyarlı vatandaşlara da ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme