İyot Eksikliği Zeka Geriliğine Neden Oluyor

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Küresel İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü dolayısıyla bilgilendirme yapıldı. 

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Küresel İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü dolayısıyla bilgilendirme yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede vücudun iyoda çok az ihtiyacı olduğu, bu miktarın da yaşam için çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları arasında doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar işaret edildi.

'Vücudun İyoda İhtiyacı Çok Az Miktardadır'

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede; “İyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli bir mineraldir. Vücuda besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. İyot yetersizliği hastalıkları özellikle toprağında iyot yetersizliği olan bölgelerde görülmektedir. Havada bulunan iyot toprağa çöker ve bu toprakta yetişen bitkiler iyodu alır. Bu bitkilerle beslenen insanlar ve hayvanlarda iyottan yararlanır. Özellikle bol yağış alan, ağaç bulunmayan yörelerde toprak yüzeyindeki iyot, yağmur suları ve rüzgarla erozyona uğrar. Bu bölgelerde iyot yetersizliği hastalıkları daha sık görülür. Vücudun iyoda ihtiyacı çok az miktardadır. Fakat bu miktar yaşam için çok önemlidir. İyot tiroid bezinde tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir. Tiroid bezi boynun ön kısmında bulunur. Tiroid bezinde sentezlenen hormonlar, kana geçerek vücutta çeşitli işlevleri kontrol ederler” denildi.

Tiroid Hormonlarının Görevleri

Tiroid hormonlarının görevlerini sıralayan Müdürlük; “Normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak. Beyinin normal çalışmasını sağlamak. Sinir sistemi çalışmasını ve vücut ısısını düzenlemek. Vücut enerjisini kontrol etmektir. İyot eksikliğinin en çok bilinen sonucu guatr hastalığı olmakla birlikte bu sadece buzdağının görünen kısmıdır, İyot eksikliği; önlenebilir zekâ geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma, her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme