İstiklal Savaşı'nın unutulan kahramanı Uluoğlu
Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucusu ve başkanı olan Şemsizde Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu vefatının 71'inci Yıldönümünde Türk Ocağı'nda panel düzenlendi. Panele Belediye Başkan Vekili Eşref Can, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 'Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Şemsizde Ahmed Ziyeddin Uluoğlu' konulu panelde Doç. Dr. Burhan Baltacı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Mehmet Mesut Boyacıoğlu ve Sadık Metin...
Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurucusu ve başkanı olan Şemsizde Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu vefatının 71'inci Yıldönümünde Türk Ocağı'nda panel düzenlendi.
Panele Belediye Başkan Vekili Eşref Can, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 'Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Şemsizde Ahmed Ziyeddin Uluoğlu' konulu panelde Doç. Dr. Burhan Baltacı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Mehmet Mesut Boyacıoğlu ve Sadık Metin Boyacıoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Panel açılışında konuşma yapan Kastamonu Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz; 'II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde Kastamonu'daki sivil toplum kuruluşlarından bazılarının yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerini üstlenmiştir. Kızılay ce Çocuk Esirgeme Kurumu bunlar arasındadır. Örneğin 1918 tarihinde Kastamonu Hill-i Ahmer Cemiyeti yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca Osmanlı son döneminde Vilayet İdare Meclisi Azalığı görevini de yürütmüştür. Kastamonu'nun 16 Eylül 1919 akşamı Kuv-yı Millîye ile birleşmesinin ardından Kuv-yı Millîye yanlısı yurtseverler tarafından Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş çalışmaları da başlatılmıştır. Cemiyet, 28 Eylül 1919'da teşkilatlanmasını tamamlamış ve Açıksöz Gazetesi'nde kurucularının isimleri yayınlamıştır: Reis Şeyh Ziya, reis-i sni eski mebus Şükrü, katib-i idare Meclisi Başkanı Besim, üyeler ise Yusuf Ziya, Hacı Mü'min, Tavukçuzde Ahmet, Akdoğanlı Mehmet Ali, Dr. Ali, Mülazım-ı Evvel Şevket, Jandarma Mülazım-ı Evveli Remzi. Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bugünkü Kastamonu Müzesi bahçesine katılmış olan Drü'l Kurra Medresesi binasında faaliyete başlamıştır' dedi.
'TÜRK KADINININ SESİNİ DÜNYAYA DUYURAN MİLLİ BİR CEMİYETTİR'
Uluoğlu hakkında bilgi vermeye devam eden Yılmaz; 'İstiklal Savaşı sırasında Ziya Efendi'nin büyük hizmeti görülmüştür. Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir. 2019 yılı, Türk Milli Mücadele Hareketinin, İlk Türk Kadın Mitinginin, İstikll Yolu ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı. İki yıl sonraki etkinliklere şimdiden hazırlanmak gerekli. Örneğin İlk Türk Kadın Mitinginin 100'üncü yıldönümünde uluslararası bir sempozyum düzenlenmelidir. Bilindiği üzere Milli Mücadele döneminde Kastamonu'da ilk miting İzmir'in işgalinden bir gün sonra 16 Mayıs 1919'da yapılmıştır. Derneğin üyeleri zaman zaman değişmekle beraber, başkan Şeyh Ziya Efendi derneğin düzenli olarak faaliyette bulunması için elinden gelen gayreti göstermiştir. Müdafaa-i Hukuk Reisi Şemsizde Ziyaeddin Efendi'nin eşi Hfıza Nebiye Hanım da Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Hanımlar Şubesi yönetim kurulu üyesi olup bu cemiyet, ilk Türk kadın mitingi adıyla tarihe geçen 10 Aralık 1919'daki mitingi tertip eden, Türk kadınının sesini dünyaya duyuran millî bir cemiyettir' diye konuştu.
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burhan Baltacı'nın oturum başkanlığında gerçekleştirilen panelde Baltacı, 'Kastamonu'da Bayrmîlik ve Şemsizde Ailesi' adlı eserini tanıtarak paneli açtı.
'ŞEMSİZDE AİLESİ ÇOK ETKİN ROLLERDE YER ALMIŞTIR'
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Milli Mücadele Dönemi'nde Kastamonu'nun sosyal ve siyasi durumu hakkında bilgiler vererek o dönem ülkenin ve Kastamonu'nun içerisinde bulunduğu şartları açıkladı. Kuva-yi Milliye'nin, Müdafa-yı Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunu, çalışmalarını örneklerle anlattı. Eski; 'Gazi Mustafa Kemal'in 1925 yılında Kastamonu ziyaretinde şimdiki müze binasında yaptığı tarihi konuşma sırasında Ahmed Ziyaeddin Beyin hemen arkasında bulunmuştur. Şeyh Ziya Efendi'nin, İstiklal Savaşı'nda gösterdiği fedakrlık ve kahramanlıktan dolayı Beyaz Kurdeleli İstiklal Madalyası ile taltif edildi. Şemsizde ailesi Kastamonu ve çevresinde çok etkin rollerde yer almıştır' diye konuştu.
Şemsizde ailesinin büyüklerinden emekli Kaymakam Sadık Metin Boyacıoğlu, ailenin soy kütüğünden, çocukluk dönemi hatıralarından ve Kastamonu'nun en büyük konaklarından birisi olan Şeyhoğlu Konağı ve konağın işlevi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Emekli İnşaat Mühendisi Mehmet Mesut Boyacıoğlu da aile ve Ahmed Ziyaeddin Uluoğlu hakkında bilgiler vererek, Mustafa Kemal Paşa'nın Kastamonu ziyaretinde Terzi Emin Ağanın Konağı'nda onu ziyarete gelen Ziyaeddin Efendiyi ayakta karşılayarak; 'Ben hocalara saygı gösteririm, böyle hocalara ise ayağa kalkarım' açıklamasında bulundu.